bronx Opublikowano 30 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 30 Marca 2005 Taa to znow ja :)Ale jako ze uporalem sie z moto to to pytanie bedzie bardzie odnosci sie do autka (polonez 1,5 GLE)ostatnio zaczyna mi lykac oleju i cisnienie (wskaznik na desce) pokazuje 0,5(max to 0,6 a normalne powinno byc 0,4)JAk mocna go przygazuje to czasami idzie czarny dym(ale to tylko na benie i to chyba jego wina).Co moze byc przyczyna uszczelniacze , pierscienie??A teraz jak to w poto jest?narazie jestem na etapie testowania ile ta cbr lyka.wkazdym razie niedymi na niebiesko jak jest zimna i po rozgrzaniu tez niedymi. I takie cos mi sie nasuwa na mysl jakby np lykala olej to czy po pomiarze sprezania (male cisnienie, luzne pierscienie) dojdzie sie czy to , albo trzeba sprawdzic uszczelniacze zaworowe?Ale jakby to byly uszczelniacze, luzne pierscienie to czyzby swiece niebyly czarne i niedymila by? Po przeiciez olej wskoczy do kompry(i czy przez wywalone uszczelniacze tez tam moze sie dostac czy wtedsy leci gdzies indziej) i wyjdzie wydechem w postaci niebieskiego dymu. Czy poprawne sa moje rozwazanie?I czy moge to samo przeniesc na sprawe autka?聽p.s polonez juz ma duao za soba 130tys i jak do tej pory nawed uszczelka nieszczelia, ptfu ptfu ptfu :) Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Nitomen Opublikowano 30 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 30 Marca 2005 co ty by chcial od poldka aby chodzil jak merc :?: ciesz sie ze nie musisz montowac zbiornika z olejem pod maska :) (narazie) Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41聽http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
bronx Opublikowano 30 Marca 2005 Autor Udost臋pnij Opublikowano 30 Marca 2005 A jak zgodnosc z moja teza , odnosnie ew. diagnostyki uszkodzen ?? Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
teedy6 Opublikowano 30 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 30 Marca 2005 ciesz sie ze nie musisz montowac zbiornika z olejem pod maska Kolega ma racjeA ubytki oleju to najprawdopodobniejWycieki z miski, obudowy, pierscienie zuzyte,Byboby na tyle Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
bronx Opublikowano 30 Marca 2005 Autor Udost臋pnij Opublikowano 30 Marca 2005 A to chyba nieczytaliscie postow o cbr:)Ja jestem pedant pod tym wzgledem , niema w aucie ani jednego , powtarazm anie jednego miejsca skad by ciekl kapal olej !!!!!Pytanie kieruje czy moje wywody z pierscianiemi i uszcelniaczami sa sensowne!!? Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
teedy6 Opublikowano 30 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 30 Marca 2005 pierscienie,zadne uszczelniacze Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Idaho Opublikowano 30 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 30 Marca 2005 Og贸lnie sprawa ma sie nast臋puj膮co:聽Je艣li sprz臋t lekko przydymia na niskich obrotach i znika to na wy偶szych , to jest to wina uszczelniaczy. Natomiast je艣li dymi coraz mocniej podczas zwi臋kszania pr臋dko艣ci obrotowej silnika, to winne s膮 t艂oki lub pier艣cienie. Czasami gdy sprz臋t ostro dymi i oleju zbiera sie bardzo du偶o na pier艣cieniach to pomiar kompresji mo偶e da膰 niewiele z racji dobrego uszczelnienia dzieki olejowi i wynik moze by膰 fa艂szywy.聽Zadymianie na czarno oznacza za bogat膮 mieszanke paliwowo powietrzn膮, z t膮d czarne 艣wiece! Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
bronx Opublikowano 30 Marca 2005 Autor Udost臋pnij Opublikowano 30 Marca 2005 Je艣li sprz臋t lekko przydymia na niskich obrotach ...聽ten dym to taki niebieskawy powinien byc ??tzn nniepowinno go byc wogule:)ale jak sie ew pojawia to takowy niebieskawy jest?? Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Klapek Opublikowano 31 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 31 Marca 2005 Bronx piszesz 偶e w poldku dymi na benzynie wi臋c zajrzyj do ga藕nika.Cz臋sta usterka w poldkach na gazie to dziurawy p艂ywak.JAk je藕dzisz na gazie to w komorze p艂ywakowej nie ma paliwa a mosi臋偶ny p艂ywak wyciera si臋 o sp贸d aluminiowej komory p艂ywakowej. Ja ten patent rozwi膮za艂em cyn膮 i lutownic膮.Naddaje ok 1-2 mm cyny na dole p艂ywaka i nie ma prawa si臋 wytrze膰.Sprawdz poziom paliwa mo偶e jest za wysoki.Poza tym szybko siadaj膮 uszczelniacze zawor贸w - wymienia艂em dwa razy w ci膮gu trzech lat - szybko twardniej膮...Na wolnych obr. b艂臋kitny dym - to prawdopodobnie olej. Cytuj Chcesz porozmawia膰 z fachowcami, zamiast mitomanami..? www.kolyaska.fora.plObecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
kubaDR600 Opublikowano 31 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 31 Marca 2005 pierscienie,zadne uszczelniacze聽Sk膮d ten wniosek?聽聽Idaho ma racj臋. Przy nieszczelnych uszczelniaczach zawor贸w mo偶e jeszcze kopci膰 przy hamowaniu silnikiem. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Browarny Opublikowano 31 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 31 Marca 2005 Ile kilometr贸w 艂ykn膮艂 ten Poldas? Je偶eli ponad 100-120 ty艣 to dymienie jest normalne tzn. wynikaj膮ce ze zu偶ycia silnika.Niebieskawy dym wskazuje na spalanie oleju. Nie spotka艂em jeszcze Poldasa kt贸ry dymi艂by z powodu zbyt bogatej mieszanki.Teraz doczyta艂em 偶e ma 130 ty艣 przelatane zatem czas pogodzi膰 si臋 z dymieniem Cytuj SPOKOJNIE, POZW脫LMY DZIA艁A膯 NATURZE... Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
bronx Opublikowano 31 Marca 2005 Autor Udost臋pnij Opublikowano 31 Marca 2005 Chopaki ale on mi zadymil 2-3 razy i to tylko na benie :clap:Na gazie czysciutkie spoaliny idea:)Ale wlasnie chyba zajze do uszczelniaczy i sie wymieni:) Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Pipcyk Opublikowano 31 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 31 Marca 2005 Cos mi tu nie pasuje.Czy ten samoch贸d nie jest czasem na gaz ?? Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Klapek Opublikowano 31 Marca 2005 Udost臋pnij Opublikowano 31 Marca 2005 Cos mi tu nie pasuje.Czy ten samoch贸d nie jest czasem na gaz ??Z opisu Bronx'a wynika 偶e tak :clap: Jesli by艂yby to uszczelniacze to na gazie te偶 by kopci艂.Wina chyba le偶y w ga藕niku. Obejrzyj te偶 艣wiece bo na gazie strasznie si臋 zapiepszaj膮. Cytuj Chcesz porozmawia膰 z fachowcami, zamiast mitomanami..? www.kolyaska.fora.plObecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
bronx Opublikowano 31 Marca 2005 Autor Udost臋pnij Opublikowano 31 Marca 2005 No na gaz , gaz :clap:paliwo uzywalem tej zimy 2 razy jak iechao zapalic na gazie (przy -20)swiece sa ladnie jakie maja byc.聽Sprezanie tez ok , wiec chybqa te modele tak maja ze lykna swoje i juz:)聽聽Dopisane:A teakie pytanie , cche se to poukladac.Brak sprezania tlok-cylinder powoduje zuzycie oleju?Wnioskujac z tego mozna ze jak silnik niebeirze oleju to sprezanie jest ok? Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.