Skocz do zawarto艣ci

Przyczyny spalania oleju

bronx
 Udost臋pnij

Rekomendowane odpowiedzi

Taa to znow ja :)

Ale jako ze uporalem sie z moto to to pytanie bedzie bardzie odnosci sie do autka (polonez 1,5 GLE)

ostatnio zaczyna mi lykac oleju i cisnienie (wskaznik na desce) pokazuje 0,5

(max to 0,6 a normalne powinno byc 0,4)

JAk mocna go przygazuje to czasami idzie czarny dym(ale to tylko na benie i to chyba jego wina).Co moze byc przyczyna uszczelniacze , pierscienie??

A teraz jak to w poto jest?

narazie jestem na etapie testowania ile ta cbr lyka.

wkazdym razie niedymi na niebiesko jak jest zimna i po rozgrzaniu tez niedymi. I takie cos mi sie nasuwa na mysl jakby np lykala olej to czy po pomiarze sprezania (male cisnienie, luzne pierscienie) dojdzie sie czy to , albo trzeba sprawdzic uszczelniacze zaworowe?

Ale jakby to byly uszczelniacze, luzne pierscienie to czyzby swiece niebyly czarne i niedymila by? Po przeiciez olej wskoczy do kompry(i czy przez wywalone uszczelniacze tez tam moze sie dostac czy wtedsy leci gdzies indziej) i wyjdzie wydechem w postaci niebieskiego dymu. Czy poprawne sa moje rozwazanie?

I czy moge to samo przeniesc na sprawe autka?

p.s polonez juz ma duao za soba 130tys i jak do tej pory nawed uszczelka nieszczelia, ptfu ptfu ptfu :)

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

co ty by chcial od poldka aby chodzil jak merc :?: ciesz sie ze nie musisz montowac zbiornika z olejem pod maska :) (narazie)

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

Odno艣nik do komentarza

A to chyba nieczytaliscie postow o cbr:)

Ja jestem pedant pod tym wzgledem , niema w aucie ani jednego , powtarazm anie jednego miejsca skad by ciekl kapal olej !!!!!

Pytanie kieruje czy moje wywody z pierscianiemi i uszcelniaczami sa sensowne!!?

Odno艣nik do komentarza

Og贸lnie sprawa ma sie nast臋puj膮co:

Je艣li sprz臋t lekko przydymia na niskich obrotach i znika to na wy偶szych , to jest to wina uszczelniaczy.

Natomiast je艣li dymi coraz mocniej podczas zwi臋kszania pr臋dko艣ci obrotowej silnika, to winne s膮 t艂oki lub pier艣cienie. Czasami gdy sprz臋t ostro dymi i oleju zbiera sie bardzo du偶o na pier艣cieniach to pomiar kompresji mo偶e da膰 niewiele z racji dobrego uszczelnienia dzieki olejowi i wynik moze by膰 fa艂szywy.

Zadymianie na czarno oznacza za bogat膮 mieszanke paliwowo powietrzn膮, z t膮d czarne 艣wiece!

Odno艣nik do komentarza

Bronx piszesz 偶e w poldku dymi na benzynie wi臋c zajrzyj do ga藕nika.

Cz臋sta usterka w poldkach na gazie to dziurawy p艂ywak.JAk je藕dzisz na gazie to w komorze p艂ywakowej nie ma paliwa a mosi臋偶ny p艂ywak wyciera si臋 o sp贸d aluminiowej komory p艂ywakowej. Ja ten patent rozwi膮za艂em cyn膮 i lutownic膮.Naddaje ok 1-2 mm cyny na dole p艂ywaka i nie ma prawa si臋 wytrze膰.Sprawdz poziom paliwa mo偶e jest za wysoki.

Poza tym szybko siadaj膮 uszczelniacze zawor贸w - wymienia艂em dwa razy w ci膮gu trzech lat - szybko twardniej膮...

Na wolnych obr. b艂臋kitny dym - to prawdopodobnie olej.

Chcesz porozmawia膰 z fachowcami, zamiast mitomanami..?

www.kolyaska.fora.pl

Obecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2

Odno艣nik do komentarza

Ile kilometr贸w 艂ykn膮艂 ten Poldas? Je偶eli ponad 100-120 ty艣 to dymienie jest normalne tzn. wynikaj膮ce ze zu偶ycia silnika.

Niebieskawy dym wskazuje na spalanie oleju.

Nie spotka艂em jeszcze Poldasa kt贸ry dymi艂by z powodu zbyt bogatej mieszanki.

Teraz doczyta艂em 偶e ma 130 ty艣 przelatane zatem czas pogodzi膰 si臋 z dymieniem

SPOKOJNIE, POZW脫LMY DZIA艁A膯 NATURZE...

Odno艣nik do komentarza

Cos mi tu nie pasuje.

Czy ten samoch贸d nie jest czasem na gaz ??

Z opisu Bronx'a wynika 偶e tak :clap:

Jesli by艂yby to uszczelniacze to na gazie te偶 by kopci艂.Wina chyba le偶y w ga藕niku. Obejrzyj te偶 艣wiece bo na gazie strasznie si臋 zapiepszaj膮.

Chcesz porozmawia膰 z fachowcami, zamiast mitomanami..?

www.kolyaska.fora.pl

Obecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2

Odno艣nik do komentarza

No na gaz , gaz :clap:

paliwo uzywalem tej zimy 2 razy jak iechao zapalic na gazie (przy -20)

swiece sa ladnie jakie maja byc.

Sprezanie tez ok , wiec chybqa te modele tak maja ze lykna swoje i juz:)

Dopisane:

A teakie pytanie , cche se to poukladac.

Brak sprezania tlok-cylinder powoduje zuzycie oleju?

Wnioskujac z tego mozna ze jak silnik niebeirze oleju to sprezanie jest ok?

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

Udost臋pnij

• Dodaj now膮 pozycj臋...