kudlaty_bytom Opublikowano 16 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2005 W moim sprzęcie akumulator ma 4 lata, jednak ja posiadam moto od sierpnia i muszę przyznać, ze ktoś zapomniał kiedyś o bateryjce i dziś nawet nie zakręci. Na wiosnę idę po nowy - 4 lata z głowy, mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruff. Opublikowano 16 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2005 u mnie tez ktoś zapomniał o zimowej obsłudze aq i biedak padł na amen (alarm go załatwił - moto i aku nowe - kupione w sierpni 04) tak, że nawet kontrolki nie świeciły...nie miałem prostownika, który dałby mi prad 1,1A x 10h - miałem dostępny tylko taki automatyczny z maksymalnym 6A i skutecznym 4A (chyba dobrz odczytałem) no i z braku laku ładowałem tym.Ponieważ naczytałem sie o uszkodzeniach aq spowodowanych rozładowaniem zastanawiałem sie jak spr pojemność mojego aq.kolega podpowiedział, zeby podłączyć żarówkę 20W i zobaczyc jak długo bedzie świecić - nie mając innej opcji tak też uczyniłem - znalazłem żarówkę 21W i podłączyłem - wczesniej wyliczyłem (odkurzając ksiązkę z elektortechniki), że taka żarówka na aq 12V 11Ah powinna świcic 6,3H i tyle swiciła. Oczywiście nie wiem czy test jest miarodajny i czy moje wyliczenia prawidłowe...A co wy o tym sądzicie?I jeszcze jedno - myślałem, że aq się zasiarcza jak jest rozładowany, a nie jak sie go ładuje zbyt duzym padem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 16 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2005 Jeżeli kondycję akumulatora chcemy określić przez pomiar napięcia na biegunach - to pod niewielkim obciążeniem :!: . Czyli włączamy światła pozycyjne i dokonujemy pomiaru. Pomiar bez obciążenia jest zawyżony 8O , bo daje nam wielkość siły elektromotorycznej a nie napięcia użytecznego.W przedziale 12.5V - 14.4V jest O.K. Akumulatorowi nie grozi zasiarczanie.Poniżej 12.5 V pod obciążeniem - warto doładować by nie zasiarczał się powoli. Poniżej 10V - może być kaplica :cry: , trudno będzie odsiarczyć, nawet prądem 1/30 pojemności. Ale są wyjątki, i nawet całkowitą padakę da się czasem zreanimować małym prądem przez dwie doby, by działała do czasu zakupu nowego.Są maszyny które odpalają nawet ze słabym akukulatorem, po pierwszym obrocie wału. Co nie zmienia faktu ze o akumulator trzeba dbać. :!: :!: :!: Jeżeli do badania kondycji akumulatora uzywamy areometru do sprawdzenia gęstości elektrolitu, to orientacyjnymi będą następujące wartości: :arrow: 1.28 g/cm. - akumulator w pełni naładowany :arrow: 1.14 g/cm - kaput, natychmiast doładować, bo się zasiarczy na amen. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicher Opublikowano 16 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2005 Może się przyda zainteresowanym http://www.republika.pl/ts_350/inne6.htm Cytuj Najlepszym dowodem na istnienie obcej inteligencji w kosmosie jest to, że nas nie odwiedzają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 16 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2005 przyda się na pewno ;) Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 17 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2005 A tak nawiasem mówiąc może ktos ma jakies namiary na akumulator do Drag Stara 1100? Kumplowi nówka sztuka Exide padł i szuka innego (a w ramach gwarancji chce odzyskać kasę a nie drugi akumulator). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Member Opublikowano 27 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2005 Mnie akumulator padał z regularnością - co 2 lata, choć raz zdarzyło mi się, że wjechałem w taką dziurę, że oberwały się cele i padł od razu. Teraz kupiłem żelowy i mam nadzieję, że potrzyma trochę dłużej, bo wydałem na niego kupę kasy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaco Opublikowano 28 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2005 http://www.republika.pl/ts_350/inne6.htm Buehehehe :lol: "anoda protektorowa" - no się uchachałem... Może fajny tekst, interesująco napisany, ale jeżeli koleś wypisuje takie bzdury to zaczynam mieć pewne obawy co do wiarygodności całego tekstu. Pozatym mam pewne wątpliwości co do pomiaru stanu akumulatora tylko na podstawie pomiaru napięcia. Moim zdaniem trzeba zmierzyć napięcie na zaciskach przy aku nieobciążonym oraz obciążonym znanym prądem i na tej podstawie wyznaczyć rezystancje wewnętrzną aku. Mam swoją bateryjke na parapecie i za chwilę zrobie małe doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 29 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2005 Kawa jest 2001r pierwsza rej. czerwiec. Aku w zeszłym roku właśnie tak ok czerwca wykazywał juz ciężkie objawy starczej choroby, ale po wizycie na OIOMIE dozył do zimy. Po wymontowaniu obudowa była aż spuchnieta.czyli 3 lata i.....klapa :) Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qler Opublikowano 29 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2005 Poradzicie cos ? -> http://www.forum.motocyklistow.pl/viewtopi...pic.php?t=23835 Bo nie wiem czy wywalic go od razu zeby nie padl w drodze, czy da sie go jeszcze uratowac na tyle zeby trzymal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziki46 Opublikowano 30 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2005 W SRADzie750 mam od 99r. jeden aku i do tej pory jest ok. Cytuj Forum Kołobrzeskich Motocyklistów www.moto-kolobrzeg.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi