Skocz do zawartości

przewód hamulcowy - poci się

aker
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani !

Mam problem z przwodem łączącym zbiornik płynu hamulcowego (DOT 4) z pompą. Próbowałem przezroczysty przewód (nie wiem z czego, ale to był klasyk do paliwa) oraz porządny gumowy przewód paliwowy GATES-a. Za kożdym razem przewód się poci. Czy ktoś z was wie co powinienem założyć żeby pozbyć się tego problemu ? Z góry zaznaczam że nie mogę użyć "przewodu fabrycznego do tego motoru" , bo pompa i zbiornik są od innego motocykla, a do tego pompa pracuje w innej pozycji niż w oryginale.

...a jesteś w 100% przekonany, że to wina przewodu a nie np. jakiejś nieszczelności zbiorniczka?

Kiedyś miałem gokarta, w którym zbiornik z płynem był połączony zwykłym przewodem paliwowym (przezroczystym za kilka groszy) z pompą i nic się nie pociło.

Może opaski zaciskowe, które stosujesz, jakoś kaleczą te przewody?

Widzę że się poci - tak jak u człowieka 8) - powoli małe kropelki pojawiają się na całej powierzchni przewodu, rosną i potem spadają ściągając inne. Spróbuję jeszcze kupić kilka różnych przewodów przezroczystych, może któryś zda egzamin.

A czy do hamulców nie powinien być zastosowany specjalny przeód, może płyn hamulcowy jakoś tak wpływa na zwykłą plastikową rurke że się poci.

Najlepsze przewody są w oplocie , jesteś chyba z Wa-wy więc proponuję wybrać się dzisiaj na giełde motocyklową na służewiu.

Tam napewno coś znajdziesz, może uda się dosztukować taki przewodzik z innego moto.:roll:

Dopisano:

Widziałem na giełdzie przewody w oplocie stalowym 1 m kosztował ok. 80 zł. zależy od średnicy ;)

Własnie po kiego grzyba, tam wystarczy zwykły przewód.

Nie możliwe aby sie pocił przez ścianki. Może sie na nim skraplać woda, lub jest gdzies nieszczelność .

Moim zdaniem problem polega na nadmiernie grzejącym sie płynie hamulcowym , który pewnie wrze w zacisku ( zużyty płyn , żużyte elementy cierne hamulca które niewłasciwie odprowadzają ciepło) i paruje wszystkimi możliwymi złączami.

Można by się jeszcze przyjżeć odpowietrzeniu w zbiorniczku , czy jest i działa, bo jak nie, to ciśnienie będzie szukało sobie ujścia gdziekolwiek.

Falko, jakby się płyn zagotował, to nasz kolega pisałby najpierw o kilku innych objawach (czesto kończących się na innym pojeździe czy rowie). Zresztą dla mnie oczywiste jest by przy wymianie takiego łącznika napełnić zbiorniczek nowym płynem i przepłukać przy okazji cały układ.

Pozdro, Pawel

• 2 lata później...

Odświerze temat. Mianowicie mam przetarty w zagięciu przewod hamulcowy tak że powstała mała dziurka i wycieka nia płyn. Przewód był w stalowym oplocie i on się przetarł łaśnie i w gumowym zrobiła się dziura. Mial ktoś cos podobnego i czy da się to zregenerwoac, może znacie jakies warsztaty co to robią, bo na nowy przwód mi sie nie uśmiecha dać 200zł.

Odświerze temat. Mianowicie mam przetarty w zagięciu przewod hamulcowy tak że powstała mała dziurka i wycieka nia płyn. Przewód był w stalowym oplocie i on się przetarł łaśnie i w gumowym zrobiła się dziura. Mial ktoś cos podobnego i czy da się to zregenerwoac, może znacie jakies warsztaty co to robią, bo na nowy przwód mi sie nie uśmiecha dać 200zł.

obwiń izolacją :crossy:

niestety wymiana przewodu czeka :D

przód czy tył ?

transport bus + 4os

stała trasa Łódź-Paryż-Łódź
PW, GG lub 663 231 860

Tylny przewód mi poszedł w zagięciu. Wie ktoś gdzie można dostac taki przewód. Cena też by mogła nie być za wysoka. W ktm-ie wołają ponad 200zł.

popytaj w zychoffroad

transport bus + 4os

stała trasa Łódź-Paryż-Łódź
PW, GG lub 663 231 860