Skocz do zawartości

Wszystko o Yamaha DT 50, 80 i 125

Rekomendowane odpowiedzi

Moja (97') ma na obrotomierzu 12tys.

Panowie, mam parę dosyć ważnych dla mnie pytanek :icon_biggrin:.

1. jak przygotować moto do 'zimowania' - spuścić olej i paliwo? To starczy?

2. jak spuścić olej i paliwo w DT125 z 1997r? :-)

3. czy to normalne, że moja DT125 wcina mi bardzo dużo oleju? Bardzo szybko mi go ubywa w dozwoniku, jeżeli nie to co może być przyczyną?

4. jak wyczyścić filtr powietrza? Znajduje się pod siedzeniem?

Proszę o odpowiedź, dzięki z góry.

1. Sezon enduro trwa cały rok, a jak chcesz zimowac to nie spuszczaj nic tylko zalej caly bak, a ewentualnie mozesz pomyslec nad spuszczeniem plynu z chlodnicy jak masz wode ale jak plyn to tez zostaw.

2.Nie spuszczaj a masz na pewno śrube pod silnikiem do spuszczania, a wache jakoś przez kranik.

3. Zobacz w jakim stusunki do benzyny ci go ubywa, mozę być źle wyregulowany dozownik, ale lepiej nie koryguj zanim nei sprawdzić stosunku z jakim ci pobiera.

4. Ponoć są jakies specjalne plyny do mycia, ale duzo osób pierze w plynie do naczyn, a potem pamietaj zeby go nasaczyc specjalnym plynem do filtrów.

Przy tych obrotach powinno byc ok 100km/h w zależności od przełożeń.

o kurde. mowisz o yamasze dt 80 lcII ??!! naprawde przy 7 tyś obrotów macie 100km/h? ktos moze to potwierdzic? mowcie. bede wtedy wiedzial mniej wiecej co mojej dolega. to juz napewno nie bedzie sprawa utraty mocy ale cos z napedem nie tak. przelozenie u mnie to 15 na 51.

Edytowane przez guma

Niewiem jak to w slowach opisac ze buczy....moze powiem "piszczy", w kazdym badz razie jest to denerwujace :/. Musze silnik zima rozebrac i popatrzec co nalezaloby wymienic, ale pytam co moze byc, bo moze ktos juz tak mial...za jakiekolwiek odpowiedzi z gory dzieki

pozdro

1. Sezon enduro trwa cały rok, a jak chcesz zimowac to nie spuszczaj nic tylko zalej caly bak, a ewentualnie mozesz pomyslec nad spuszczeniem plynu z chlodnicy jak masz wode ale jak plyn to tez zostaw.

2.Nie spuszczaj a masz na pewno śrube pod silnikiem do spuszczania, a wache jakoś przez kranik.

3. Zobacz w jakim stusunki do benzyny ci go ubywa, mozę być źle wyregulowany dozownik, ale lepiej nie koryguj zanim nei sprawdzić stosunku z jakim ci pobiera.

4. Ponoć są jakies specjalne plyny do mycia, ale duzo osób pierze w plynie do naczyn, a potem pamietaj zeby go nasaczyc specjalnym plynem do filtrów.

Czyli jeżeli będę go zimował, zostawię płyny :-).

Ale i tak chciałbym się dowiedzieć, jak spuścić olej? Chciałbym całkowicie go spuścić i wlać od nowa, bo jakiś czas temu wlałem inny niż był (wymieszałem dwa pół-syntetyki) i teraz jak sie rozgrzewa na postoju strasznie przez chwilkę kopci hehe :lalag:.

Czyli jeżeli będę się brał za czyszczenie filtra to tylko jeżeli będę miał ten specjalny płyn by móc go po wyczyszczeniu nim nasączyć tak? ;)

Dzięki za odpowiedzi.

co do czyszczenia filtra to masz tu wszystko opisane:

http://www.motox.com.pl/index.php?option=c...id=37&Itemid=74

A z tym kopceniem mam tka samo tylko że przez cały czas mi kopci , podczas jazdy nie widzę ale jadący za mną tak. Dlatego jeżdze na mieszance,

Setka z olejem w plecaku na 5 litrów beny, przed zatankowaniem wlewam najpierw olej, potem zalewam i gotowe, lekko tylko jeszcze przeczącham motorem i jazda w las.

Mam problem. moto mi rzygało olejem i było słabe np. nie przyśpieszało gdy jechałem 45 na piątce (jak odkrece manetke do oporu to na wolnych obrotach do 5 - 6 tys zamiast przyśpieszać albo utrzymije predkość albo zwalnia )raz nawet zgasło w czasie jazdy, podejrzewałem ze dostaje za dużo paliwa więc obniżyłem iglice. W zasadzie nic się nie poprawiło, moto nadal nie ma "ducha". Czym może byc to spowodowane, czy może jeszcze dostaje zbyt wiele paliwa. Dodam że odpala z kopa i utrzymuje wolne obroty. Dzięki za pomoc

Mam problem. moto mi rzygało olejem i było słabe np. nie przyśpieszało gdy jechałem 45 na piątce (jak odkrece manetke do oporu to na wolnych obrotach do 5 - 6 tys zamiast przyśpieszać albo utrzymije predkość albo zwalnia )raz nawet zgasło w czasie jazdy, podejrzewałem ze dostaje za dużo paliwa więc obniżyłem iglice. W zasadzie nic się nie poprawiło, moto nadal nie ma "ducha". Czym może byc to spowodowane, czy może jeszcze dostaje zbyt wiele paliwa. Dodam że odpala z kopa i utrzymuje wolne obroty. Dzięki za pomoc

Zyga olejem .... a nie ubywa Ci oleju ze skrzyni.. bo możliwe ze poszedł simer na wale od strony sprzęgła i z tam tąd bierze olej a przez to ze nie jest szczelny muli się też...

Zyga olejem .... a nie ubywa Ci oleju ze skrzyni.. bo możliwe ze poszedł simer na wale od strony sprzęgła i z tam tąd bierze olej a przez to ze nie jest szczelny muli się też...

Wał miałem robiony miesiąc temu. Czy w tak szybkim czasie mogło by sie juz co zepsuć? Oczywiście sprawdze stan oleju.

Dzieki

Wał miałem robiony miesiąc temu. Czy w tak szybkim czasie mogło by sie juz co zepsuć? Oczywiście sprawdze stan oleju.

Dzieki

Może uszczelniacz był źle wstawiony... takie rzeczy się czasem zdążają.. sprawdź poziom i wykluczymy czy to to czy nie

Sprawdzilem poziom. Olej jest nie wiem czy wystarczająco dużo (jakieś 4-5cm na miarce). Tylko jak ruszę kopką to słychac taki dzwiek tarcia jakby metal o piach lub coś podobnego dochodzacy ze srodka tej kapy (chyba kosz sprzegłowy o cos obciera)

Moja (97') ma na obrotomierzu 12tys.

Panowie, mam parę dosyć ważnych dla mnie pytanek :flesje:.

1. jak przygotować moto do 'zimowania' - spuścić olej i paliwo? To starczy?

2. jak spuścić olej i paliwo w DT125 z 1997r? :-)

3. czy to normalne, że moja DT125 wcina mi bardzo dużo oleju? Bardzo szybko mi go ubywa w dozwoniku, jeżeli nie to co może być przyczyną?

4. jak wyczyścić filtr powietrza? Znajduje się pod siedzeniem?

Proszę o odpowiedź, dzięki z góry.

Niedlugo zarzuce cala instrukcje co trzeba zrobic przygotoujac silnik do zimowania.

czy przy 7 tyś obrotow na szostym biegu w motorze yamaha dt80lcII macie 100km/h? ktos moze to potwierdzic? bo mi sie wierzyc nie chce. bede wtedy wiedzial mniej wiecej co mojej yamaszce dolega. to juz napewno nie bedzie sprawa utraty mocy ale cos z napedem nie tak. przelozenie u mnie to 15 na 51.

czy przy 7 tyś obrotow na szostym biegu w motorze yamaha dt80lcII macie 100km/h? ktos moze to potwierdzic? bo mi sie wierzyc nie chce. bede wtedy wiedzial mniej wiecej co mojej yamaszce dolega. to juz napewno nie bedzie sprawa utraty mocy ale cos z napedem nie tak. przelozenie u mnie to 15 na 51.

źle mnie zrozumiałeś taka prędkośc owszem jest ale przy ok. 9 500 obr w poście powyzej były takie liczby i do nich się odniosłem

Niewiem jak to w slowach opisac ze buczy....moze powiem "piszczy", w kazdym badz razie jest to denerwujace :/. Musze silnik zima rozebrac i popatrzec co nalezaloby wymienic, ale pytam co moze byc, bo moze ktos juz tak mial...za jakiekolwiek odpowiedzi z gory dzieki

pozdro

Jeśli masz zbyt niski stan oleju w skrzyni to na rozgrzanym silniku mogą być takie objawy piszczenia, które ustają po wciśnięciu sprzęgła. Najpierw sprawdź poziom oleju, jeśli to nie olej to będzie trzeba rozebrać :buttrock:

Witam !

gdzie polecacie kupic tloka do DT 125 r i jakiej firmy ?? Chcialem kupic w ABC za 306 zl WOSSNera ale nei maja rozmarow 57,94 :) :icon_mrgreen: Co polecaccie ??

Pozdrawiam

A i jeszcze jedno zasadnicze pytanie na moim starym tloku nie ma zadnych otworow ;/ tz co patrze na allegro to kazdy tlok ma otwory po jednej stronie .. nie wiem jak sien azywaja ale moj tlok ma tylko dziure na sworzen ;/ Co to moze znaczyc ?? Moja DT to rok 1990

Edytowane przez rybex