Sebav Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Moja (97') ma na obrotomierzu 12tys. Panowie, mam parę dosyć ważnych dla mnie pytanek :icon_biggrin:. 1. jak przygotować moto do 'zimowania' - spuścić olej i paliwo? To starczy?2. jak spuścić olej i paliwo w DT125 z 1997r? :-)3. czy to normalne, że moja DT125 wcina mi bardzo dużo oleju? Bardzo szybko mi go ubywa w dozwoniku, jeżeli nie to co może być przyczyną?4. jak wyczyścić filtr powietrza? Znajduje się pod siedzeniem? Proszę o odpowiedź, dzięki z góry. 1. Sezon enduro trwa cały rok, a jak chcesz zimowac to nie spuszczaj nic tylko zalej caly bak, a ewentualnie mozesz pomyslec nad spuszczeniem plynu z chlodnicy jak masz wode ale jak plyn to tez zostaw.2.Nie spuszczaj a masz na pewno śrube pod silnikiem do spuszczania, a wache jakoś przez kranik.3. Zobacz w jakim stusunki do benzyny ci go ubywa, mozę być źle wyregulowany dozownik, ale lepiej nie koryguj zanim nei sprawdzić stosunku z jakim ci pobiera.4. Ponoć są jakies specjalne plyny do mycia, ale duzo osób pierze w plynie do naczyn, a potem pamietaj zeby go nasaczyc specjalnym plynem do filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 (edytowane) Przy tych obrotach powinno byc ok 100km/h w zależności od przełożeń. o kurde. mowisz o yamasze dt 80 lcII ??!! naprawde przy 7 tyś obrotów macie 100km/h? ktos moze to potwierdzic? mowcie. bede wtedy wiedzial mniej wiecej co mojej dolega. to juz napewno nie bedzie sprawa utraty mocy ale cos z napedem nie tak. przelozenie u mnie to 15 na 51. Edytowane 22 Października 2007 przez guma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian_9 Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Niewiem jak to w slowach opisac ze buczy....moze powiem "piszczy", w kazdym badz razie jest to denerwujace :/. Musze silnik zima rozebrac i popatrzec co nalezaloby wymienic, ale pytam co moze byc, bo moze ktos juz tak mial...za jakiekolwiek odpowiedzi z gory dzieki pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crasch Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 1. Sezon enduro trwa cały rok, a jak chcesz zimowac to nie spuszczaj nic tylko zalej caly bak, a ewentualnie mozesz pomyslec nad spuszczeniem plynu z chlodnicy jak masz wode ale jak plyn to tez zostaw.2.Nie spuszczaj a masz na pewno śrube pod silnikiem do spuszczania, a wache jakoś przez kranik.3. Zobacz w jakim stusunki do benzyny ci go ubywa, mozę być źle wyregulowany dozownik, ale lepiej nie koryguj zanim nei sprawdzić stosunku z jakim ci pobiera.4. Ponoć są jakies specjalne plyny do mycia, ale duzo osób pierze w plynie do naczyn, a potem pamietaj zeby go nasaczyc specjalnym plynem do filtrów. Czyli jeżeli będę go zimował, zostawię płyny :-). Ale i tak chciałbym się dowiedzieć, jak spuścić olej? Chciałbym całkowicie go spuścić i wlać od nowa, bo jakiś czas temu wlałem inny niż był (wymieszałem dwa pół-syntetyki) i teraz jak sie rozgrzewa na postoju strasznie przez chwilkę kopci hehe :lalag:. Czyli jeżeli będę się brał za czyszczenie filtra to tylko jeżeli będę miał ten specjalny płyn by móc go po wyczyszczeniu nim nasączyć tak? ;) Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lord_s Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 witam sprzedam wal z korbowodem oznaczenia korbowodu : YAMAHA 51701 M: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart90dt125 Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 co do czyszczenia filtra to masz tu wszystko opisane:http://www.motox.com.pl/index.php?option=c...id=37&Itemid=74A z tym kopceniem mam tka samo tylko że przez cały czas mi kopci , podczas jazdy nie widzę ale jadący za mną tak. Dlatego jeżdze na mieszance,Setka z olejem w plecaku na 5 litrów beny, przed zatankowaniem wlewam najpierw olej, potem zalewam i gotowe, lekko tylko jeszcze przeczącham motorem i jazda w las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tepeross Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Mam problem. moto mi rzygało olejem i było słabe np. nie przyśpieszało gdy jechałem 45 na piątce (jak odkrece manetke do oporu to na wolnych obrotach do 5 - 6 tys zamiast przyśpieszać albo utrzymije predkość albo zwalnia )raz nawet zgasło w czasie jazdy, podejrzewałem ze dostaje za dużo paliwa więc obniżyłem iglice. W zasadzie nic się nie poprawiło, moto nadal nie ma "ducha". Czym może byc to spowodowane, czy może jeszcze dostaje zbyt wiele paliwa. Dodam że odpala z kopa i utrzymuje wolne obroty. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Mam problem. moto mi rzygało olejem i było słabe np. nie przyśpieszało gdy jechałem 45 na piątce (jak odkrece manetke do oporu to na wolnych obrotach do 5 - 6 tys zamiast przyśpieszać albo utrzymije predkość albo zwalnia )raz nawet zgasło w czasie jazdy, podejrzewałem ze dostaje za dużo paliwa więc obniżyłem iglice. W zasadzie nic się nie poprawiło, moto nadal nie ma "ducha". Czym może byc to spowodowane, czy może jeszcze dostaje zbyt wiele paliwa. Dodam że odpala z kopa i utrzymuje wolne obroty. Dzięki za pomoc Zyga olejem .... a nie ubywa Ci oleju ze skrzyni.. bo możliwe ze poszedł simer na wale od strony sprzęgła i z tam tąd bierze olej a przez to ze nie jest szczelny muli się też... Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tepeross Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Zyga olejem .... a nie ubywa Ci oleju ze skrzyni.. bo możliwe ze poszedł simer na wale od strony sprzęgła i z tam tąd bierze olej a przez to ze nie jest szczelny muli się też... Wał miałem robiony miesiąc temu. Czy w tak szybkim czasie mogło by sie juz co zepsuć? Oczywiście sprawdze stan oleju. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Wał miałem robiony miesiąc temu. Czy w tak szybkim czasie mogło by sie juz co zepsuć? Oczywiście sprawdze stan oleju. DziekiMoże uszczelniacz był źle wstawiony... takie rzeczy się czasem zdążają.. sprawdź poziom i wykluczymy czy to to czy nie Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tepeross Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Sprawdzilem poziom. Olej jest nie wiem czy wystarczająco dużo (jakieś 4-5cm na miarce). Tylko jak ruszę kopką to słychac taki dzwiek tarcia jakby metal o piach lub coś podobnego dochodzacy ze srodka tej kapy (chyba kosz sprzegłowy o cos obciera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergi Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Moja (97') ma na obrotomierzu 12tys. Panowie, mam parę dosyć ważnych dla mnie pytanek :flesje:. 1. jak przygotować moto do 'zimowania' - spuścić olej i paliwo? To starczy?2. jak spuścić olej i paliwo w DT125 z 1997r? :-)3. czy to normalne, że moja DT125 wcina mi bardzo dużo oleju? Bardzo szybko mi go ubywa w dozwoniku, jeżeli nie to co może być przyczyną?4. jak wyczyścić filtr powietrza? Znajduje się pod siedzeniem? Proszę o odpowiedź, dzięki z góry. Niedlugo zarzuce cala instrukcje co trzeba zrobic przygotoujac silnik do zimowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 czy przy 7 tyś obrotow na szostym biegu w motorze yamaha dt80lcII macie 100km/h? ktos moze to potwierdzic? bo mi sie wierzyc nie chce. bede wtedy wiedzial mniej wiecej co mojej yamaszce dolega. to juz napewno nie bedzie sprawa utraty mocy ale cos z napedem nie tak. przelozenie u mnie to 15 na 51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel125r Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 czy przy 7 tyś obrotow na szostym biegu w motorze yamaha dt80lcII macie 100km/h? ktos moze to potwierdzic? bo mi sie wierzyc nie chce. bede wtedy wiedzial mniej wiecej co mojej yamaszce dolega. to juz napewno nie bedzie sprawa utraty mocy ale cos z napedem nie tak. przelozenie u mnie to 15 na 51. źle mnie zrozumiałeś taka prędkośc owszem jest ale przy ok. 9 500 obr w poście powyzej były takie liczby i do nich się odniosłem Niewiem jak to w slowach opisac ze buczy....moze powiem "piszczy", w kazdym badz razie jest to denerwujace :/. Musze silnik zima rozebrac i popatrzec co nalezaloby wymienic, ale pytam co moze byc, bo moze ktos juz tak mial...za jakiekolwiek odpowiedzi z gory dzieki pozdro Jeśli masz zbyt niski stan oleju w skrzyni to na rozgrzanym silniku mogą być takie objawy piszczenia, które ustają po wciśnięciu sprzęgła. Najpierw sprawdź poziom oleju, jeśli to nie olej to będzie trzeba rozebrać :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybex Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 (edytowane) Witam ! gdzie polecacie kupic tloka do DT 125 r i jakiej firmy ?? Chcialem kupic w ABC za 306 zl WOSSNera ale nei maja rozmarow 57,94 :) :icon_mrgreen: Co polecaccie ?? Pozdrawiam A i jeszcze jedno zasadnicze pytanie na moim starym tloku nie ma zadnych otworow ;/ tz co patrze na allegro to kazdy tlok ma otwory po jednej stronie .. nie wiem jak sien azywaja ale moj tlok ma tylko dziure na sworzen ;/ Co to moze znaczyc ?? Moja DT to rok 1990 Edytowane 24 Października 2007 przez rybex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi