Skocz do zawartości

Wszystko o Yamaha DT 50, 80 i 125

Rekomendowane odpowiedzi

moim zdaniem jak robisz regeneracje wału to dajesz nową korbę, wymiana samego łożyska to trochę jak wymiana pierścieni bez szlifu i zmiany tłoka czyli trochę druciarstwo.....

korbowód jest elementem pracującym pod wpływem zajebistych sił, występuje tam zmęczenie materiału w dt 80 nie słyszałem jeszcze o tym ale w wyczyynowych motocyklach potrafi sie złamać w pół jak sie zaniedba wymianę....

chyba że nie ma fizycznej możliwości kupić nowy korbowód do dt80 no to pozostają te tulejki i taka ,,regeneracja'' aczkolwiek nie byłbym przekonany do takiej metody...przecież to pracuje jaka jest szansa że ta tulejka nie obróci sie w korbowodzie i nie narobi syfu ??

bieżnia korbowodu pod łożysko sworznia tłoka też sie wyrabia i tam też powstaje luz dlatego przy regeneracji wału wymienia sie cała korbę bo na dobrą sprawę musiałbyś wbić 2 tulejki w niego......

trzecia sprawa nie próbowałeś szukać silnika do dt 80 na części ?? wał w dt80 jest bardzo żywotny nie słyszałem o tym żeby padł ona była zatarta czy jak ?? znam jeden egzemplarz gdzie ma chyba 45tys na jednym wale i dalej jeździ wymieniane były tylko łożyska wału te w karterach natomiast łożysko czopu korbowodu jest ciągle to samo

t.k.r.j akurat jest raczej ,,średnią'' firmą coś jak meteor, tłoki tkrj do 4t są najtańsze i wszyscy na nie narzekają nie wiem jak łożyska....

Edytowane przez michoa

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

moim zdaniem jak robisz regeneracje wału to dajesz nową korbę, wymiana samego łożyska to trochę jak wymiana pierścieni bez szlifu i zmiany tłoka czyli trochę druciarstwo.....

korbowód jest elementem pracującym pod wpływem zajebistych sił, występuje tam zmęczenie materiału w dt 80 nie słyszałem jeszcze o tym ale w wyczyynowych motocyklach potrafi sie złamać w pół jak sie zaniedba wymianę....

chyba że nie ma fizycznej możliwości kupić nowy korbowód do dt80 no to pozostają te tulejki i taka ,,regeneracja'' aczkolwiek nie byłbym przekonany do takiej metody...przecież to pracuje jaka jest szansa że ta tulejka nie obróci sie w korbowodzie i nie narobi syfu ??

bieżnia korbowodu pod łożysko sworznia tłoka też sie wyrabia i tam też powstaje luz dlatego przy regeneracji wału wymienia sie cała korbę bo na dobrą sprawę musiałbyś wbić 2 tulejki w niego......

trzecia sprawa nie próbowałeś szukać silnika do dt 80 na części ?? wał w dt80 jest bardzo żywotny nie słyszałem o tym żeby padł ona była zatarta czy jak ?? znam jeden egzemplarz gdzie ma chyba 45tys na jednym wale i dalej jeździ wymieniane były tylko łożyska wału te w karterach natomiast łożysko czopu korbowodu jest ciągle to samo

t.k.r.j akurat jest raczej ,,średnią'' firmą coś jak meteor, tłoki tkrj do 4t są najtańsze i wszyscy na nie narzekają nie wiem jak łożyska....

Szlif juz zrobilem... tylko wlasnie ten wal niewiem co z nim zrobic, jest wyczowalny minimalny luz jak dobrze sie pobawi korba gora dol... lozyska na wale sa super bez luzow... zadnych stukow nie bylo jak jezdzilem, od strony walu... wiec moze polata na tym jeszcze??

KOrby z tego co znalazlem to jakies rocket sa za 199zl, yoko jakies za 90zl, 1ra, i power rod

Edytowane przez Ziuteek

Łożyska od biedy możesz zostawić ale ja bym zmienił bo potem za chiny ludowe nie będzie Ci się chciało tego drugi raz rozbierać. Poszukaj sobie z luzem C3, są dwa razy tańsze od C4 a wiem po moim silniku, że działają cycek lala.

A propos korby michoa już Ci powiedział wszystko co masz wiedzieć to bądź łaskaw nie pisać bzdur klasy "a może podziała" "a może przejdzie", bo to zwykła druciarnia i rzeźbienie w gównie. Kup normalną nową tanią albo dozbieraj do normalnej markowej.

Łożyska od biedy możesz zostawić ale ja bym zmienił bo potem za chiny ludowe nie będzie Ci się chciało tego drugi raz rozbierać. Poszukaj sobie z luzem C3, są dwa razy tańsze od C4 a wiem po moim silniku, że działają cycek lala.

A propos korby michoa już Ci powiedział wszystko co masz wiedzieć to bądź łaskaw nie pisać bzdur klasy "a może podziała" "a może przejdzie", bo to zwykła druciarnia i rzeźbienie w gównie. Kup normalną nową tanią albo dozbieraj do normalnej markowej.

No a co myslisz o tej korbie yoko?

ze to podcieranie dupy szkłem

albo zjazd po nieheblowanej desce, goła dupą do wanny pełnej spirytusu :D

spytaj w salonie yamahy ile kosztuje nowa korba.........cena może zabić ostrzegam, ale warto sie dowiedzieć jakby kosztowała w granicach 250 zł to ja bym brał

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

kup normalny korbowód! i tyle nie kombinuj

po co jak mam wal bez luzow do kupienia o symbolu 2ra,

moj ma symbol 37a na wale i 30w01 na korbie,

czy rozni sie czyms wal w lc1 a lc2?

i czy sa roznice w ukladzie korbowo tłokowym?

Edytowane przez Ziuteek

Jeszcze chwile temu twierdziłeś, że masz luz "....jest wyczowalny minimalny luz....". Druga sprawa, że wymieniając korbowód zachowujesz swój wał korbowy to po co w ogóle o niego pytasz ?

Symbol 37A wskazuje, że masz silnik LC I a korbowód, że LC II od RD80. Mogę się mylić i te części mają własne oznaczenia.

po co jak mam wal bez luzow do kupienia o symbolu 2ra,

moj ma symbol 37a na wale i 30w01 na korbie,

czy rozni sie czyms wal w lc1 a lc2?

i czy sa roznice w ukladzie korbowo tłokowym?

ten wał bez luzów do kupienia pewnie z allegro,za moment i tak będziesz miał luzy pewnie ,(można zlikwidować luzy tak by był jeszcze w miare i go pchnąć komuś)kombinujesz,kombinujesz by tanio to zrobić?Bez obrazy ale jakoś tak ślizgiem podchodzisz do tego,wymienić chcesz wał z rozj....korbowodem na mniej rozj...,

Jeszcze chwile temu twierdziłeś, że masz luz "....jest wyczowalny minimalny luz....". Druga sprawa, że wymieniając korbowód zachowujesz swój wał korbowy to po co w ogóle o niego pytasz ?

Symbol 37A wskazuje, że masz silnik LC I a korbowód, że LC II od RD80. Mogę się mylić i te części mają własne oznaczenia.

No to przeciez caly czas tak twierdze, bo na moim wale jest luz wyczowalny... ja mam lc2.. tylko ktos wal tu wsadzil od 37a(lc1) chyba

KUrde pytam tylko czy to sa te same waly, wiec chcialbym usłyszec odpowiedz i tyle czy sa takie same poprostu, a nie co mam zrobic.

Edytowane przez Ziuteek

W sieci nic nie znalazłem. Wiem, że były różnice w mocy to prawdopodobnie są inne przeciwwagi tak samo jak w RD80 gdzie ciężarki są wyraźnie mniejsze niż w DT. Ogólnie to jeśli masz w LCII wał od LCI i to działało to może oznaczać, że są zamienne.

• 2 tygodnie później...