janekjl Opublikowano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Podczas wyjazdu spod domu po parunastu metrach poczułem ,że motocykl hamuje. Zatrzymałem się i już nie mogłem bestii ruszyć z miejsca przez zablokowane przednie zaciski. Odkręciłem odpowietrzniki, tłoczki odbiły. Próbowałem odpowietrzać hamulec ,ale klamka była cały czas miękka. Zdjąłem zaciski, umyłem je i wyczyściłem tłoczki. Skręciłem wszystko z powrotem i problem dalej jest ten sam. Z zacisków leci płyn bez pęcherzy powietrza, ale klamka nadal jest miękka. Przy pompie jest też odpowietrznik, zaczynałem odpowietrzanie od niego. Widać było przez rurkę ,że wypycha płyn więc jakieś tam ciśnienie wytwarza, ale być może za małe? Co to może być Panowie jakieś rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonaszko Opublikowano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 To jest z ABS cze bez? Mogą być sparciałe, rozwarstwione przewody gumowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekjl Opublikowano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Bez ABS-u. Przewody mam w stalowym oplocie, też myślałem, że może to jest przyczyną ale sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurus 61 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Powiedziałbym pompa przepuszcza.Zestaw naprawczy głównego cylindra hamulcowego. cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 ja miałem kiedyś taki przypadek i problemem okazał się wężyk hamulcowy - guma w środku się nazwijmy ro "zapadła" tzn tak się tam wszystko roz......padło 🙂 że iwytworzone przez pompę ciśnienie nie mogło się cofnąć A to że przewody są w oplocie to nic nie zmienia bo w środku dalej jest guma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Jak popuszczasz odpowietrznik i tłoczki się cofają to masz przewód do wymiany, puchnie. Gdyby tłoczki się cofały dopiero wtedy gdy popuszczasz śrubę przy pompie to wtedy by trzeba szukać przyczyny w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekjl Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi. Qadrat jak moto mi stanęło to poluzowanie odpowietrzników przy zaciskach popuściło tłoczki więcej uważasz że winne są przewody? Teraz nie widać co się dzieje z tłoczkami bo cofnelem je na maksa i nic sie nie dzieje z nimi podczas odpowietrzania. Aha i przypomniało mi się że jak składałem z powrotem zaciski nie było miedzianych tylko stalowe podkładki do śrub. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez janekjl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Eee nie, zadna pompa nie przepuszcza, jest odwrotnie mpoze miec zapchany otworek wyrownujacy cisnienie polozony obok duzego otworu laczacego pompe wlasciwa ze zbbiorniczkiem plynu. Oprocz tego przewod moze byc problemem ale rowniez brud na tloczkach zaciskow, rdza w miejscu gdzie porusza sie tloczek pompy ( ogranicza ruch tego tloka ) jednym slowem bym w tak starym sprzecie rzebral, sprawdzil i umyl pompe z zaciskami, a sam przewod rowniez sprawdzil i ew wymienil. Zaciski i tloczki najlepiej czysci plynem hamulcowym i szmata a nie rozpuszczalnikami / paliwem, pompe trzeba tylko oproznic z plynu sprawdzic otworek i po zdjeciu dzwigni sprawdzic czy tam nie ma zadnej rdzy ograniczajacej ruch tloka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croowab Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zmieniales klamke lub cos przy niej robiles? Cytuj Damian85: ,,Łapy mają być luźne i mają sobie "dyndać", tj. wisieć jak flaki.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekjl Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Ja nie, motocykl mam od niedawna. Nie wiem jak poprzedni właściciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croowab Opublikowano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Ale klmki sa oryginalne czy jakies akcesoryjne ? Chinskie?? Cytuj Damian85: ,,Łapy mają być luźne i mają sobie "dyndać", tj. wisieć jak flaki.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekjl Opublikowano 20 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Klamki wyglądają na oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Totek056 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2023 Ja mam podobny problem ale w quadzie i za żadne skarby nie mogę odpowietrzyć ich jest miekka i tyle też nie wiem co zrobić przód mam osobno tyl osobno i z przodu już jest nowy klocek przewody śruby i podkładki takie z gumowym uszczelnieniem w środku pompa przód pompuje normalnie bo leci płyn z zacisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi