skilos Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Jutro jadę oglądać auto, które jest w leasingu . Chce kupić za gotówkę, jakie formalności , na co zwrócić uwagę ?.Wszystko kupowałem do tej pory przelewami , gotówką .Kompletnie nie mam pojęcia jak to załatwić.Rozumiem ze gość musi spłacić resztę rat z końcowym wykupem i ja muszę otrzymać zaświadczenie z banku że leasing jest spłacony . Jak krok po kroku kupić takie auto ? Edytowane 13 Maja 2017 przez skilos Cytuj "Gdy szykuję śniadanie, zwykle se o korkach słucham, jak tkwią te ch*je w tych jebanych autach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Najbezpieczniej dla Ciebie to poczekać, aż gość wykupi auto z leasingu i dopiero jak otrzyma kartę pojazdu to możesz śmiało kupować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Chyba brak kasy na spłatę. Cytuj "Gdy szykuję śniadanie, zwykle se o korkach słucham, jak tkwią te ch*je w tych jebanych autach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 po pierwsze zauważyć, że właścicielem samochodu jest bankpo drugie że przeważnie w takiej sytuacji zakup oznacza odstępne dla sprzedającego użytkownika i przejęcie leasingu w bankupo trzecie jak zauważyli wyżej koledzy optymalnie byłoby, żeby facet spłacił leasing, wykupił samochód, i sprzedawał dopiero jak będzie właścicielem, z kartą pojazdu w łapie. samo wykupienie i przesłanie przez bank trzymanej jako zabezpieczenie karty pojazdu potrwać może nawet kilka tygodni, z takimi przypadkami przynajmniej miałem dawno temu do czynienia. czyli jutro tego w ten sposób nie załatwisz ze względu na skomplikowanie nie wiem, czy bym się za to brał. zapłacenie za samochód teraz oznacza, że nie otrzymasz aktu własności czyli książki pojazdu. z drugiej strony jak jest to okazja, a facet po prostu nie ma kasy na wykup i zwykłą sprzedaż, to może warto. rozważyłbym umowę sprzedaży z dwoma ratami płatności, ale to Cię nie zabezpieczy. tak na szybko jak dla mnie wchodziłaby w grę pożyczka prywatna (pod zabezpieczenie jakie facet może dać, np. dom, inne auto) na kwotę niezbędną do wykupu, powiązana z umową sprzedaży z pozostałą należnością za samochód płatną po wykupie i dostarczeniu aktu własności. ale to się robi skomplikowane, więc może ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem osobiście i ma prostsze rozwiązanieteraz myślę, czy załatwienie sprawy w banku i spłacenie na miejscu i jednocześnie podpisanie umowy ze sprzedawcą nie byłoby również rozwiązaniema co w ogóle proponuje sprzedawca?jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Dzieki za podpowiedzi .Dzisiaj jedynie obejrzę auto i dowiem sie czegoś więcej .Chyba rozwiązanie jest, jak pisał jeszua załatwić formalności już w banku po spłacie całości . Cytuj "Gdy szykuję śniadanie, zwykle se o korkach słucham, jak tkwią te ch*je w tych jebanych autach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Ale tą kasę musisz w tym przypadku wyłożyć Ty. Po wpłacie gość może Ci podziękować, obrócić się na pięcie i wyjść. Ja bym sobie taki temat darował. Chyba że lubisz ryzyko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Jutro jadę oglądać auto, które jest w leasingu . Chce kupić za gotówkę, jakie formalności , na co zwrócić uwagę ?.Wszystko kupowałem do tej pory przelewami , gotówką .Kompletnie nie mam pojęcia jak to załatwić.Rozumiem ze gość musi spłacić resztę rat z końcowym wykupem i ja muszę otrzymać zaświadczenie z banku że leasing jest spłacony . Jak krok po kroku kupić takie auto ? 1. Gosciu spłaca Leasing, dostaje Fakturę i Karte pojazdu oraz dokument że Leasing skończony.2. Wtedy, spisujesz z nim Umowę albo wystawia Fakturę, płacisz, zabierasz dokumenty i odjeżdżasz. Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Widzę dwa problemy w tej operacji.1. Gościu nie ma hajsu na spłatę leasingu.2. Przy sprzedaży faktura Vat będzie na wysokość kwoty wykupu z banku. Najczęściej jest to 15%. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek_s Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Może leasing już dobiega końca i została tylko kwota wykupu. Wówczas w niektórych firmach leasingowych dotychczasowy leasingobiorca może wskazać osobę na którą ceduje wykup - w takiej sytuacji wykupiłbyś od razu na siebie to auto a ewentualną różnicę zapłacił gościowi na podstawie odrębnej umowy.A jeżeli zostały jeszcze raty do zapłacenia, to raczej nie bedzie opcji wcześniejszego wykupu (zwykle firma oferująca leasing nie jest tym zainteresowana), wówczas pozostaje jedynie przejęcia leasingu i ustalenie kwoty odstępnego, ale nie będzie to zakup stricte za gotówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Po 2 latach można każdy Leasing wcześniej spłacić. Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek_s Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Nie każdy, a przynajmniej nie bez dodatkowych kosztów. Okres 24 mce wynika z prawa podatkowego (minimalny okres wymaganej przy wcześniejszej spłacie leasingu amortyzacji - 40% czyli 24 mce dla typowego pięcioletniego okresu amortyzacji nowego pojazdu), a firma może w umowie zawrzeć klauzulę o karze umownej za wcześniejsze rozwiązanie umowy, opłatę za przeliczenie umowy i naliczenie nowego harmonogramu, opłatę za sporządzenie aneksu (w Getinie to chyba 500pln) i inne takie.Ale nie ma co się zastanawiać, jak i tak nie znamy szczegółów tej konkretnej sytuacji. Edytowane 15 Maja 2017 przez Staszek_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Gosc ma sie spotkać z prowadzącym leasing i dopiero poznam szczegóły . Cytuj "Gdy szykuję śniadanie, zwykle se o korkach słucham, jak tkwią te ch*je w tych jebanych autach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Teraz już leasingi nie trzymają karty pojazdu jako zabezpieczenie a przynajmniej VW leasing na pewno nie. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek_s Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Nie ma reguły, np. BNP Paribas Leasing zabiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 w Idea Leasing też Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi