Skocz do zawartości

Brak reakcji na zdjętą fajke suzuki rf 97r

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tam zapłon idzie w kolejności 1->4->2->3,na każdym przewodzie WN powinna być naklejka z cyferką.Prościej mówiąc pod 1 podpinasz 2 , pod 4 dajesz 3,no i kolejno 1 i 4. Problemem może być długość przewodów,czy wszystkie będą na tyle długie,żeby to odpowiednio podłączyc.

Wczesniej pisal , ze 1 i 4 chodza na tej samej cewce. Z tego wynika, ze 2 i 3 na tej drugiej.

Doczytalem sie ze :

Engine

Type Liquid Cooled 4 Stroke DOHC Straight Four Bore x Stroke 73 x 56 mm Compression Ratio 11.3/1 Displacement 937 cc No. of Valves 16 Firing Order 1-2-4-3 Lubrication System wet sump Starting electric Air Filtration non woven fabric element Carburation 4xmikuni bdst 36mm

Znaczy sie kolejnosc zaplonu 1-2-4-3 czyli 1-4 na jednej cewce i 2-3 na drugiej.

Edytowane przez rambi

Dzis mam wyjazd, wracam w sierpniu. Cewki mam nowe ( w tym roku wymieniane) a co mogło by być oprócz tego ? Co może powodować takie zakłucenia. Cisnienie na cylindrach wychodziło mi 130 troche mało ale jeszcze nie limit i wychodzi niemal na każdym tak samo +/- 5

No pisałem Ci wyżej. Cewka to transformator. Sprawdź napięcie zasilania. Ale zacznij od podmiany cewek miejscami. Nawet nei musisz ich odkręcać, w niektórych moto wystarczy kable poprzepinać...

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

• 2 tygodnie później...

Zdjęcie fajki ze świecy na działającym silniku, może uszkodzić moduł zapłonowy, to raz, a dwa, masz gaźniki do roboty na 100 %...

...i tyle na temat, albo aż tyle...

zmień mechanika od gaźników, bo czyszczenie/regulacja nie polega na popsiukaniu tu i tam carbucleanerem i przedmuchanie sprężarką, taka robota mi zajmuje cały dzień z kawą i przerwą na bułkę- bo to bateria 4 gaźników...a jak ktoś zrobi to w 2 godziny, znaczy że nic nie robił...

Pozdr.J-999

P.S. dodatkowo jak gaźniki będą OK to załóż porządny o właściwej wydajności filterek paliwa, bo ten w zbiorniku może być niedziałający...

Zamieniaj świece, fajki, cewki miejscami i sprawdzaj który cylinder nie chodzi (dotykaj ręką kolektora - tylko tak żebyś się nie poparzył), jeśli cylinder będzie się zmieniał to wina leży w prądzie, jeśli nie to w paliwie ew. głowicy. Możesz sprawdzić ciśnienie sprężania czy czasem na felernym cylindrze nie jest niskie.

Aha i rób to tylko na wolnych obrotach bo może być tak, że cylinder się aktywuje jak przygazujesz.

Słuchajcie zrobiłem wszystkie próby z cewkami i świecami. Dałem nawet gaźniki do mechaniora i nic. Aleeee chyba doszedłem co jest nie tak... Jutro zrobie test i pojade na stacje diag. Bardzo szczegółowo ustawiłem pływaki, każdy incaczej a nawet pogiete duuuuzooo sie polepszylo zostalo mi lekkie zachwianie przy 4tys

A jak sprawdzasz poziom paliwa w komorach ? Suwmiarką wysokość pływaka ? Jak tak to spróbuj trochę inaczej.

Podłącz wężyk do spustu paliwa w gaźniku, ustaw gaźniki idealnie w pionie, daj paliwo na PRI i zobacz jak sie ustawi poziom paliwa w wężyku w stosunku do gaźnika, tylko uważaj na bąbelki bo one strasznie przekłamują poziom.

W serwisówce powinno być zapisane ile ten poziom powinien wynosić mierzony tą metodą.

Pozdr.