przemekpl Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) Witam wszystkich. Od bardzo długiego czasu marzyłem o motocyklu cross/enduro, cel ten niedługo mam zamiar zrealizować. Od 10 lat chodzi mi to po głowie, ale nigdy nie było na to funduszy. Planuje iść w stronę enduro/cross country, zależy mi także na tym, aby z biegiem czasu dojść do poziomu, który pozwoli mi na starty w zawodach. Moje doświadczenie w jeździe na motocyklach nie jest duże, kilka razy na dt 125, z wiadomych przyczyn jazdy na skuterze nie licze. I tutaj moje pytanie, czy przy dużej determinacji i treningach ukierunkowanych na jazdę enduro człowiek który ma 21 lat jest w stanie dojść do poziomu czołowych polskich zawodników enduro, zawodników którzy jeżdzą między innymi na 6-dniówce, stają na podium Pucharu Polski, lub są w jego pierwszej 10? Czy 21 lat to nie za dużo? Stary nie jestem wiadomo, ale uważam że w sporcie w tym wieku są już ukształtowani zawodnicy. Czy mam szanse osiągnąć poziom zawodniczy? Zależy mi zwłaszcza na wypowiedziach doświadczonych motocyklistów/zawodników, ale zapraszam do dyskusji każdego kto jest związany z Enduro. Nie widziałem nigdzie takiego tematu więc myślę że jest o czym porozmawiać :) Bardzo zależy mi na rozwoju w tej dyscyplinie, od wielu lat jest to moim marzeniem. Z góry dziękuję i Pozdrawiam :) Edytowane 16 Listopada 2015 przez przemekpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) Zagadaj do Shermana http://forum.motocyklistow.pl/index.php/user/55529-sherman/ Edytowane 16 Listopada 2015 przez 4jku Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mort3n Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Nie jestem zawodnikiem, ale wydaje mi się że jeśli chodzi o scenę cc i enduro tylko i wyłącznie w Polsce to chyba nie jest nic jeszcze stracone. Tylko że musisz mieć motocykl do tego w miarę dużo pieniędzy na to jeśli myślisz o tym na poważnie i jedyne co Ci zostaje to jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Spokojniutko :) . Zasady są proste - napierdzielasz, startujesz w zawodach, zbierasz doświadczenie, napierdzielasz .... i będą efekty. Cytuj Sikor#44 Moto Traininghttps://www.facebook.com/Sikor44/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherman Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Dopiero zajrzałem, więc nadrabiam :)Otóż z dylematami na temat wieku moim zdaniem jest tak, że jeżeli poczujesz, że jesteś na coś za stary, to przestaniesz to robić. Zaczynając coś robić w wieku dwudziestu kilku albo trzydziestu kilku lat masz dużo do nadrobienia, ale masz również kilka atutów: możesz mieć już poustawiane sensownie życie (praca, zarobki, odrośnięte dzieciaki itd.), więc nie wpadasz w to, co często rozwala karierę sportową wielu młodym zawodnikom, którzy bardzo dobrze się rozwijają do pewnego momentu, a potem muszą zawiesić zabawę z przyczyn "różnych". Jeżeli chodzi o kondycję i wytrzymałość, to motocross/enduro jest jedną z najtrudniejszych dyscyplin na świecie i jeżeli myślisz o jakichkolwiek wynikach, czeka Cię MNÓSTWO pracy fizycznej. Jeżdżenie na motocyklu to promil tego, co musisz wypocić w domowej mini-siłowni, na rowerze itd. Bardzo ciężkie treningi to również JEDYNA szansa na zminimalizowanie ryzyka kontuzji (bo to, że będziesz glebił, łamał elementy motocykla czy kolejne kaski jest pewne jak amen w pacierzu). Wyćwiczony, gibki organizm robi mniej błędów, kości są mniej obciążone dzięki sprawniej działającym mięśniom i szybciej się regenerujesz. Jestem tego żywym przykładem, bo przez 2 sezony startów (łącznie ponad 400 godzin treningów i około 35 zawodów) miałem mnóstwo wypadków, ale nigdy sobie nic nie zrobiłem. Także jeżeli jesteś w stanie ćwiczyć regularnie, dołączyć do tego odpowiednią dietę (białka na mięśnie i siłę, wapń na mocne kości itd.), to masz szansę coś ugrać.Druga sprawa to treningi. Zobaczysz, że "dirt bike" wyleczy Cię ze wszelkich chorych ambicji i nauczy pokory. Tu się NIE DA NA SKRÓTY. Każdy, kto próbował przeskoczyć jakiś etap nauki kończył w szpitalu albo zdrowo poobijany (jeżeli miał szczęście). Musisz dużo myśleć, nie dawać się podpuścić i mierzyć siły na zamiary. To, że kolega skoczył 20-metrową hopę z dziurą po środku nie oznacza, że Tobie się uda - musisz sam dojść do momentu, w którym poczujesz się pewnie. W enduro jest mniej skakania niż w motocrossie, za to są duże prędkości, drzewa i kamienie. Wszystkiego trzeba się uczyć metodą małych kroków.No i trzecia sprawa to ogarnięcie logistyczne całej zabawy. Warto sobie zadać pytanie, jakimi możliwościami się dysponuje. Jeżeli umiesz trochę grzebać przy motocyklu, to masz duży atut, bo motocykle cross/enduro wymagają praktycznie non-stop jakiegoś serwisu. Ja właściwie po każdym treningu coś robię, żeby mi się nie kumulowały prace (np. jednego dnia rozbieram i smaruje łożyska kiwaczki, innego dnia łożyska kół, innego naciąganie szprych, jeszcze innego wymiana oleju w amortyzatorach itd.).Także śmiało wchodź w temat i pamiętaj, że jak zaczniesz podchodzić do tematu możliwie profesjonalnie, to zmienisz swoje życie. Będziesz nakurwiał cross-fity, jadł kiełki i ciągle myślał o kolejnym treningu/zawodach :) Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Sherman Cytuj https://www.facebook.com/sixsixisixracing/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Jeśli od 10 lat zbierasz fundusze, to bez urazy, ale szukaj innego sportu, bo to dość kosztowna zabawa. Cytuj "Gdy szykuję śniadanie, zwykle se o korkach słucham, jak tkwią te ch*je w tych jebanych autach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Sherman, wyglądasz już jak Rinas? :) Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songoku Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 koksiarze :laugh: :laugh: :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrMSC Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Mam takie zapytanie czy odbyła się ta impreza na arenie która była planowana na 20 sierpnia? Jeśli tak to spoko, a jeśli nie to na jaki termin została przełożona, wiadomo coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi