Tomi72 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witam, Temat za pewne oklepany nie jeden raz ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi . Poprzednio latałem 3 sezony na VTX 1300 hamulce były tam w mairę poprawne co prawda szału nie było ale moto hamowało . Obecnie mam Hertige Softail z 2003 bajka w prowadzeniu w ogóle moto moje marzenie tylko ten przedni hamulec jeżeli można nazwać to w ogóle hamulcem . Raczej spowalniacz . Tył hamuje OK. Co można zrobić aby poprawić skutecznoć tych hamulców , czy wymiana samych klocków na twardsze(np.EBC HH) i nowego płynu poprawi jakość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter 1600 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Nie....musisz wymienić wszystko....Przewody.klocki tarczę...Zacisk też jest słaby..... Cytuj 2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek96 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) No właśnie, ponoć nowe już całkiem całkiem hamują(brembo), ale czy to idzie podmienić? http://www.jpcycles.com/harley-heritage-softail-brakes/front?Nao=480Jest tego troszkę ... Edytowane 15 Marca 2015 przez przemek96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi72 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 To mnie pocieszyliście ............ :blush:A jaki to koszt i gdzie to można kupić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intruz Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Zastanawiam sie od ktorego rocznika poprawiono hamulce, bo u mnie (06') jakos specjalnie nie narzekam. Tomi, ja bym sie nie zalamywal i zaczal od podstawowych rzeczy jak wymiana plynu, ewentualnie klockow oraz moze dobrego przewodu w oplocie ? Cytuj http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/173186-softail-deluxe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi72 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 daniel-intruz tak też zrobię najpierw zacznę od tańszych kosztów .Kocki , płyn i przewody . Jak będzie poprawa o 40% to zostawię i nie będę kombinował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Twarde klocki nie poprawia efektu hamowania, ale zjedza tarcze.Jakie masz objawy podczas hamowania, dokladnie to opisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FIS Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Może najpierw zacznij od ustalenia, czy pompa jest od tego modelu???? :wink: Cytuj "Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia.'' Autoryzowany dealer S&S Cycle https://harley-parts.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
americas Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 ja chwale sobie EBC HH i sporo na nich zrobilem km w roznych HD i nie ma tu zadnych objawow nadmiernego scierania tarczy, plyn DOT5 HD i jest okiCzesto sie trafia moto z USA ze zalany jest DOT4 bo od paru lat zmienili na niego wlasnie i niekiedy wlewaja DOT4 tam gdzie powinien byc DOT5 sprawdz caly uklad wyplucz go zmien klocki zalej odpowietrz i sprawdz co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi72 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Obiawy hamowania przodem są bardzo słabe . Na moje oko wszytko jest w oryginale w moto (sygnowane i nie przerabiane) . Płyn dziś zmieniłem na ATF DOT 5.1 , stary był bardzo gęsy jak kisiel ten co wlałem to prawie jak woda . Odpowietrzyłem wszystko pięknie ale efektu nie ma . Klocki mają jeszcze ok 60% tarcza tez oryginał bez znaczących obiaw zużycia . Zamówię nowe klocki i zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek96 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Wylej ten płyn!! Ma być DOT 5 a nie DOT5.1 - sam się też w to wkopałem. Ostatnie dwie strony tematu - Problemy porady techniczne str 76-77 Edytowane 16 Marca 2015 przez przemek96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Ale niezaleznie od plynu jak wyglada to hamowanie ?Czy mozesz dotknac klamka do kierownicy w trakcie hamowania ?Czy sa odczuwalne jakies uderzenia na klamce ?Czy klamka twardnieje gdy mocniej ja naciskasz, bez efektu na hamowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LanyHD Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 sprawdz caly uklad wyplucz go zmien klocki zalej odpowietrz i sprawdz co i jakmozesz podac jakies specyfikacje tel "plukanki" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
americas Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 należy rozebrać na części układ hamulcowy - czyścić używając break cleaner - neutralny dla oringów i uszczelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LanyHD Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 należy rozebrać na części układ hamulcowy - czyścić używając break cleaner - neutralny dla oringów i uszczelekjak jest "przypadkowo" zalany mixem dot4/dot5 tez dziala ??bo ze do samego czyszczenia hamulcow to wiem. czytalem niedawno ze klient w big dogu zalal dot4 i przepuszczal tam jakis alkohol bo mu sie silikon w przewodach zrobil ponoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi