Jump to content

"dzwoniaca Bemka"

Sweger
 Share

Recommended Posts

Witam kolegów. Może ktoś się kiedyś spotkał z takim problemem:

BMW K 1200 LT,podczas jazdy po bruku lub nierównościach słychać hałas z okolicy wydechu lub walu napędowego (bliżej silnika).Wał robiony 2000 tys km temu przez Niemiaszka w serwisie (rachunki,bez ściemy)

Nie jest to na 100 % stopka motoru. Po równym -cisza podczas przyspieszania tez cicho. Nierówności-dzwoni :dry: .

Dzięki z góry za podpowiedzi. LWG

Może glupia sprawa ale na początek sprawdz czy to czasem nie klocki hamulcowe, może zle zamontowane sprężyny albo w ogole ich nie ma i klocki tlucza się po zacisku? Miałem taki przypadek z R1200C w przednich zaciskach, po zamontowaniu zamienników klockow niewyposażonych w sprężyny na dziurach walilo tak ze wstyd było jezdzic

• 2 months later...

Kiedyś wsamochodzie myślałem że środkowy tłumik zakończył żywot (drażniąco dzwonił) wjechałem na kanał a tam... poluzowana sruba na obejmie!!! Dokręciłem i cisza :biggrin:

W czasie jazdy trudno wyczaić źródło dźwieków .

Podjedż na stację diagnostyczną , postaw motor kołem na trzęsiawkę do sprawdania amorów .

Wtedy możesz słuchać , macać , a nawet ucho przykładać gdzie dzwoni .

Edited by bruns

może koledze co ci serwisował sprzęta ( bez ściemy ) :biggrin: , coś wpadło do obudowy wałka i klamorzy na dziurach ?

Przez forum ciężko doradzać w takich tematach . Cza na żywca zamacać

Jak mialem praktyki na diagnostyce to ostrzagali zeby nie stawac na tych trzesiawkach bo sie uruchomia i moga wyskoczyć ze swojego miejsca,podobno

Bez przesady , nastraszyli tylko . Trzęsiawka to nie katapulta że wylecisz w powietrze .