Warek420 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Witam, planuję na wiosnę zakup motocykla, będzie to mój pierwszy taki poważniejszy (wcześniej miałem skuter,chińskiego quada). Nie chcę jeździć po torze tylko taki polne drogi i górki w lesie. Zdecydowałem się na 2t bo jest tańsze w eksploatacji i utrzymaniu, w grę wchodzą 2 motory - ktm sx125 i exc 125 rocznik 2002-2004. I tu rodzi się moje pytanie, czy silniki w sx i exc różnią się wytrzymałością? Tzn wiem że sx-em nie przelatam sezonu na jednym tłoku ale czy exc da radę? niby to enduro i jest troszkę słabsze ale czytałem gdzieś na forum że w exc i sx silniki są praktycznie takie same tylko że chodziło o 450tki.Nie chcę odpowiedzi że sx nie nadaje się do enduro! Mam też drugie pytanie, czy jako początkujący jestem w stanie ogarnąć enduro w 250tce (exc lub husqvarnę wr) mam 16lat 195cm wzrostu waże jakieś 85kg jestem oswojony ze zmianą biegów i jazdą na moto. Jeździłem yamahą yz125 kolegi i ogarniałem ją spokojnie. Czy kupno 250 na pierwsze moto to nie samobójstwo? Z góry dzięki za odpowiedzi :) pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 jeśli jezdzisz dużo i ostro to nie przelatasz sezonu bez przynajmniej wymiany tloka ani na sx ani na exc,silniki sx i exc 2T (4t zresztą też ale to inna bajka ) są praktycznie identyczne, fabrycznie tłok sxa 2t szedl na jednym pierscieniu ale mozna zakladac tłok dwupierscieniowy exc bo jest taki sam rozmiarowo, ale:-skrzynia jest inna-gaźnik jest innyco to powoduje?ano to ze sxem jezdzisz na wyższych obrotach, jest bardziej wyrywny i wyzej kręci więc zawsze wytrzyma mniej niż exc manual ktma nie określa co ile należy wymienic tłok ani w sx ani w exc, piszą jedynie ze przy "competition use" trzeba sprawdzic tłok/cylinder po 30h a przy "hobby use" po 60h kupno 250 to nie samobójstwo, masz tez pojemnosc 200(polecam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crovcia Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 zależy czy masz oleju w głowie, i wiesz na co się piszesz ( w sensie koszty). Ja jezdziłem na exc i sxie i powiem tak exc 250 w teren jest o niebo lepszy zawieszenie jest dużo lżejsze fajnie tłumi, dosyć przyzwoity dół itp. sx to jest poprostu cross i moim zdaniem średni pomysł w teren, chyba że 250 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Nie chcę odpowiedzi że sx nie nadaje się do enduro! A możesz nie chcieć... Ale sx nie nadaje się do enduro ;D No chyba że inżynierowie ktma się po prostu nie znają... Jesteś wysoki, to na pewno będzie Ci łatwiej, ale: Jeździłem yamahą yz125 kolegi i ogarniałem ją spokojnie. Rozumiem że chciałeś napisać że przejechałeś się i Cie nie sponiewierało ;) bo do ogarniania (skoro nie jeździłeś wcześniej) to zapewne nieco jednak Ci brakuje. Ogarniać 125 to np. umie ten koleś: Edytowane 27 Stycznia 2015 przez 4jku Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 do końca życia tego nie zapomnę"co to 250, ogarniam 600 do odcięcia " Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 :D zawsze się uśmiecham jak ktoś pisze że chce zacząć przygodę z enduro i nie chce setki bo się boi że po pół roku będzie musiał sprzedać bo będzie za słaby :) Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsumoto Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 ja nie miałem setki bo faktycznie jest słaba :biggrin: Cytuj Mika Ahola1974 - 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowytzrdt Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 200 tez mocą nie zachwyca :D :huh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lidkus Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 jak dla was 125 jest za słabe to ja nie potrafię jeździć... Cytuj Warsztat motocyklowy na warmii i mazurach zapraszamy http://www.facebook.com/fast2fix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Widzisz jaka klęska urodzaju, same talenty a się tak marnują ;( Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi