Major87 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Zabawy ciąg dalszy. Dzisiaj zdjąłem wydech i miskę olejową.Na rury uwagi nie zwracałem, bo i tak chcę zmieniać całość, ale miska olejowa mnie zaskoczyła totalnie. Już pokazuję czemu.Ten o-ring po prawej został przeze mnie zdjęty, natomiast ten po lewej pływał sobie swobodnie w oleju, razem z resztą śmiecia.Kawałki metalu są o wiele większe niż to, co widziałem do tej pory. Miałem nadzieję, że będą to fragmenty magneta, ale to nie magnes - za to ciągle można je spokojnie przyciągnąć. Dorzucając do tego to wszystko, co udało mi się wyłowić wcześniej, to jestem w stanie sobie wyobrazić, jak wygląda góra mojego silnika. Dodatkowo, co to są te rdzawe grudki? Pierwsza myśl po tym jak to zobaczyłem, to 'skąd ja mam ku*wa bursztyny w silniku?'. Nie jest to też cały dzisiejszy połów - nie chciało mi się bawić, żeby wyłowić wszystko, to co widać na zdjęciu powyżej to tak na szybko filtrowane z zlanego z miski oleju.Jak cały czas miałem nadzieję, że jednak coś z tego będzie, tak teraz już nawet odechciało mi się nawet rupiecia skręcać do kupy. Biorę inny silnik. Ten rozbiorę i część po części będę sprawdzał co się nadaje, co do wyjebania. Reszta moto też do rozbiórki i zacznę ją szykować pod ustrojenie na kuchenną królową - bo w końcu garażu nie mam :). Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 A najgorsze jest to że jak już ją zrobisz to zaraz będziesz chciał zmieniać na coś większego ;) Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major87 Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Nie, nie - będę mógł dokupić coś innego, ale Suza i Kawa zostają. Tylko muszę troszkę kuchnię rozbudować bo miejsca braknie :). Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Kiedyś podobne opiłki i kawałki metalu (kolor taki jakby złoty) wyciągnąłem z miski od Suzuki RF jak mi poszła panewka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongor Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Bo to jest panewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major87 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Po krótkiej przerwie pora powrócić do dłubania :).Zrzuciłem dzisiaj głowicę. Czy może mi ktoś powiedzieć, co zawartość fotek mówi o moim silniku?Wałki rozrządu nie wyglądają źle. Tu i ówdzie widać jakieś małe ubytki, ale chyba nie jest tragicznie. W przyszłym tygodniu podskoczę do znajomego mechanika, żeby na nie zerknął. Ale panewki są ładne, zębatki tak samo, więc mam nadzieję, że nie pokrzywiłem ich przy zdejmowaniu :).Niedługo zabiorę się za zdjęcie bloku i rzucę okiem na tłoki i pierścienie. Zastanawiam się też, jakie konsekwencje mógł wywołać brak jednego o-ringa pod rurką oleju w głowicy?Aha, jeszcze jedno - planuje się samą głowicę, czy blok też? Można zrobić samemu, czy oddać to gdzieś do warsztatu?Dzisiaj jadę po kilka pierdół - koła, wydechy, elektryka, hamulce itp drobiazgi. Ponoć troszkę tego jest, zastanawiam się, jak ja to przywiozę do domu na Suzie :D. Do przejechania będę miał około 80km :D :D :D Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ze lubil wypic i oleju i paliwa.Uszczelka pod glowica tez najlpsze lata ma za soba.Prawdziwa opowiesc pokaza tloki i cylindry po demontazu, to samo zawory i gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Oba gary zglazowane(gładź swieci się jak psu jaja) a tłoki na pierwszy rzut oka tańczą lambadę w cylindrach z powodu wyrobienia i dużego luzu . Pierścienie zapieczone w rowkach , w jedym garnku idzie znacznie więcej oleju do komory przez pierścionki lb uszczelniacze . Brak oringu jeśli już to powodowałby wyciek na zewnątrz bo z osadzenia śruby olejowej droga prowadzi przeważnie tylko do kanału olejowego w głowicy czy tam w innym miejscu w którym takie doprowadzenie oleju się znajduje Prz dużym wycieku może także spowodować spadek ciśnienia smarowania i dalej zatarcie nie tylko w mejscu d którego docierał ale w pozostałych wrażliwych miejscach .Planować możesz nawet dekiel tylko po co . Jeśli nie ma dużych rys to nowa uszczelka działa wystarczająco dobrze . Wniosek z obserwacji jest taki że piec był mocno wyeksploatowany , potem dłuuugo stał a potem znowu ktoś go chwilę eksploatował bez przeglądu po długim postoju no i bez wymiany oleju .Czop wału powinien być gładki bez rys a panewka powinna mieć jednolitą , bez przytarć , powierzchnię no i idealnie siadać , bez naprężeń w stopie korobowodu . Przyceiruchy albo żyletki po demontażu same się rozprężają .Musisz zmierzyć tłoki i cylindry zgodnie z serwisówką , jesli będa poza normą to wymiana i jazda ze szlifem , jesli się zmieszczą to być może wystarczy honowanie i nowe pierścionki (zamki też muszą być w normie ) .Góra to rozbrojenie głowicy , pomiar "freeplay" zaworów - jeśli w normie to trzeba spojrzeć na same zawory czy przylgnia stanowi wycinek stożka czy już się wyklepała na okragło , zmierzyć krawędź itp - w serwisówce są dane Edytowane 11 Stycznia 2015 przez janosikkk Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major87 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Dzięki Panowie za odpowiedzi.Po szybkich oględzinach, co najmniej 3 zawory nie są domknięte. Nie wiem teraz, czy to przez regulację, czy są już tak zmęczone życiem.Janosikkk, ku*wa wymiatasz :). Dzięki bardzo za dokładny opis!Miałem się bawić dalej dziś wieczorem, ale i tak nie mam czym zdjąć zaworów, a po drugie padam na ryj. Przejechałem 156 mi z częściami do Kawy.Suza była tak zawalona, że ledwo było miejsce dla mnie, do tego wiało jak cholera, ale dałem radę :D.Ogólnie przywiozłem dwa koła magnesowe, przednią lampę z zegarami i kawałkiem ramy, dwa kolektory wydechowe z nierdzewki, nowiutką tarczę hamulcową i zęby na tył, elektrykę, zadupek, kilka świec - zwykłe i irydowe, dwa koła i kilka innych części. Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Janosik widzi cos czego ja nie widze, np cylindry :).Jasnowidz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongor Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Janosik widzi cos czego ja nie widze, np cylindry :).Jasnowidz ?Też tak pomyślałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saska251 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Może chciał dobrze... Cytuj Tchórze zostali w domu, słabi zginęli po drodze, przetrwali emzeciarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major87 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ale widać na zdjęciu jeden cylinder... Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongor Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Cylinder widać, jednak zdjęcie można tak zrobić, że się widzi wszystko tylko nie to co powinno. Chociaż nie twierdzę, że nie ma racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 To Ty chcesz ten piec reanimować? Miałeś drugi kupować. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi