Skocz do zawartości

Turystyk na krótkie i dalekie wyprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pytanie do doświadczonych kolegów, docelowo marzy mi się Honda Pan European, jednak kasy i doświadczenia brak na taki sprzęt. Chce narazie zacząć przygodę z motocyklem, tylko nie wiem jakim, budżet 15tys.

Co mi polecicie szukać w tych pieniądzach tak, żeby doświadczenie rosło pod Paneuropeana? Mam 25lat 190cm i 90kg poprzednie moto jakies 10 lat temu - simson :)

zdrówka.

CBF600 lub CBF1000 fajne bezproblemowe motocykle duża dostęponosc czesci zamiennych nowych i używanych,jak rowniez akcesoriów turystycznych typu kufry,wyższe szyby, itp. A jak w sumie na pierwsze moto to bardziej bym polecał CBF 600 ma bardzo łagodną i przyjazną charakterystyke silnika .

W zasadzie wystarczy Ci jakikolwiek sprzęt z klasy turystyków lub sportowych turystyków. Czy będzie to CBF czy Deauville czy też Bandit - każdy powinien się sprawdzić. Nie napisałeś nic jakie masz doświadczenie ze sprzętami. Jeśli to ma być pierwszy sprzęt to wg mnie lepiej celować w coś lżejszego i słabszego. Jeśli celujesz w dalszą turystykę to warto żeby miał owiewki a nie tylko szybę. Przydaje się to w długich trasach. Oczywiście jeszcze fajniej jeśli ma więcej wyposażenia typu: grzane manetki, centralna stópka (jeśli napędzany łańcuchem).

Pozdr.

F.

Ja bym na Twoim miejscu wybral Deauville, najblizej jej do Pan Europe, o ktorej marzysz.

Jest to najmniejszy turysta Hondy, idealny na poczatek, bezproblemowy i malo wymagajacy jesli chodzi o serwis,do tego ma tak bardzo porzadany w turystyce wal napedowy.

Tzn rozumiem że korzystałeś z Deauville ? czy tak sobie bo sąsiada wujek mówił że szwagier kolegi z pod sklepu ? Nie dam złego słowa powedzieć na to moto.Pod warunkiem że nie użytkuje go troglodyta ale to dalej nie wina moto.

W dniu 8.11.2013 o 20:38, pancur napisał:

Tzn rozumiem że korzystałeś z Deauville ? czy tak sobie bo sąsiada wujek mówił że szwagier kolegi z pod sklepu ? Nie dam złego słowa powedzieć na to moto.Pod warunkiem że nie użytkuje go troglodyta ale to dalej nie wina moto.

Tak dopóki nie zasnołem za kierownicą ;) Moim zdaniem V-strom jest zwyczajnie fajnijeszym, lepszym motocyklem :)

Tak dopóki nie zasnołem za kierownicą ;) Moim zdaniem V-strom jest zwyczajnie fajnijeszym, lepszym motocyklem :)

No przecież autor wyraźnie pisze,ze szuka turystyka a suzi nie wpisuje się w tą kategorie, poza tym doceniłbyś ntv w dalszej trasie za wał,schowki,radio,kufry w obrysie motocykla i za spokój za szybą . Poza tym nie ma jakiejs wielkiej przepaści w osiągach miedzy tymi modelami no chyba,ze piszesz o 1000cm3

Poluj na Bandziora z owiewkami a nie pożałujesz. mam podobne parametry jak Ty , na mniejszym Bandycie zrobiłem ponad 80 tys km, teraz na dużym kilkanaście i nie marzę o żadnym innym sprzęcie :)

A konstrukcja też prosta więc serwis nie jest trudny .