Skocz do zawartości

lampa przednia a przeglad

Rekomendowane odpowiedzi

Ja natomiast zauważam tendencję do coraz skrupulatniejszego sprawdzania poszczególnych podzespołów na przeglądach. Dwa lata temu robiłem przegląd zerowy w Stróży (taka wioska pod Kraśnikiem) to nawet sprawdzali czy jest prawidłowy snop światła (w sensie czy doświetla pobocze). W Warszawie to już standard a oprócz tego coraz bardziej powszechną praktyką staje się mierzenie głośności. Tak że uważałbym z tymi lampami typu "ufo" z żarówkami do okapów kuchennych.

Why... So... Serious

To zależy od stacji, w niektórych tylko vin i kierunki sprawdzą a w innych solidnie. w 2003 roku robiłem przegląd w Jeleniej górze (Daewoo) i tam sprawdzili praktycznie wszystko, hamulce, snop światła, spaliny itp., normalnie tak jak w samochodzie. ( przegląd podbili ale ciekawostką było to, że skład spalin wychodził taki jak stu samochodów z katalizatorem aż im się skala w analizatorze skończyła;) - japońskie 2t.)

U mnie w mieście są 2 stacje diagnostyczne.

Na jednej pracuje służbista i to ostry, przegląda dosłownie wszystko: każde światło, hamulce, hałas, spaliny, głębokość bieżnika, luzy, odczytuje homologację z lamp. Na tej stacji 3 lata temu nie podbili mi przeglądu, bo miałem angielską lampę. Nie miałem pretensji, bo doskonale ich rozumiem, robią co do nich należy.

Z kolei na drugiej stacji podbijają wszystko jak leci. Byle tylko się vin zgadzał i sprzęt trzymał kupy. W tym roku pojechałem tam motocyklem z wydechem przelotowym, jak wjechałem na halę to aż wszystko dudniło. Diagnosta obszedł motocykl dookoła, porównał numer nadwozia z dowodem i wstawił pieczątkę.