Vatzeque Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Interesują mnie JMT i QMP - łożyska główki ramy. Z jakich fabryk są to łożyska? Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Vatzeque Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tamka Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 JMT ( Japan Marine Technology ) chyba łozystka również produkują. Do mojej firmy przychodzą czasami przesyłki od nich z uszczelniaczami zdolnymi pracować pod dużymi ciśnieniami. A ta druga to nie mam pojęcia :) Cytuj Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 JMT ( Japan Marine Technology ) chyba łozystka również produkują. Do mojej firmy przychodzą czasami przesyłki od nich z uszczelniaczami zdolnymi pracować pod dużymi ciśnieniami. A ta druga to nie mam pojęcia :)Na stronie larsson.pl podają, że to marka z Tajwanu. A i tak gdy kiedyś miałem QMP były łożyska CHYBA NTN. Nie wiem jak jest teraz. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) JMT to nie jest Japan Marine TechnologyOgólnie rodzina marek JM (JMT - JM Technics, JMP - JM Proline, JMC - JM Chemical, JMS - JM Sports) sami nic nie produkują ale są dużym dostawcą w całej europie części motocyklowych i nie tylko. Stronę mają tylko po niemiecku pomijając to co jest na stronach larssona http://www.jmproduct...sum.2399.0.htmllub inaczejhttp://www.matthies.de/ łożyska JMT to chyba SKF ... sprawdzę bo mam paczkę łożysk główki ramy w garażu - o ile będą oznaczenia Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Bimbak Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrPlama Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) jmt to pakowacz , pakuje skf albo koyo do czego to maja być łozyska? Edytowane 28 Stycznia 2013 przez DrPlama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Główki ramy.All Balls nie chcę, bo każdy nad tym psioczy. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Vatzeque Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Chłopy weźcie suwmiarkę, zmierzcie łożysko potem do hurtowni i większość można kupić ;] Wybieracie co chcecie nawet polskie FŁT da rade. Po co płacić dodatkową marże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Temat znam, już nie raz przerabiałem:http://www.stozek.pl...osc=17&f=szukajhttp://www.stozek.pl...osc=15&f=szukajGórne średnio 60PLN brutto, dolne 30parę brutto i uszczelniacza nie ma. Ale gdzie uszczelnienia dostanę?Nie kalkuluje się zbytnio :/ Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Vatzeque Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Pastor Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 W takiej kombinacji wydłubuje sie stare uszczelnienie (jak sie uda). Polecam NTN po ok. 30zł/szt produkcji japońskiej lub tajwańskiej, zależy jak sie trafi. SKF nie polecam bo zeszło na psy. A All Balls powinno pojawiać się tylko w dziale humor. Cytuj PASTOR GARAGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 W takiej kombinacji wydłubuje sie stare uszczelnienie (jak sie uda). Polecam NTN po ok. 30zł/szt produkcji japońskiej lub tajwańskiej, zależy jak sie trafi. SKF nie polecam bo zeszło na psy. A All Balls powinno pojawiać się tylko w dziale humor.Bądź tak pomocny i wskaż mi jakiś sklep, oto wymiary:47 x 26 x 15 mm - 55 x 30 x 17 mmBo to górne to najtaniej za 50zł widziałem. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Panowie wszyscy mamy racje, to zależy od konkretnego motocykla, nie raz uda się kupić dobre łożyska za grosze a nie raz skórka za wyprawkę się nie opłaca. Ja jednak najpierw sprawdzam czy łożysko aby nie jest standardowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Ja się tylko nie zgodzę z tym jako by SKF miało zejść na psy. Z mojego doświadczenia w pracy na utrzymaniu ruchu stawiałbym je na równi z FAGiem. Chociaż nie wykluczam, że poza segmentem łożysk kóre my wymieniamy najczęściej, może być inaczej. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Bimbak Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Pastor Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Ale konkretnie o co chodzi najbardziej? O cene czy o wymiar czy o uszczelnienie? Podałem producenta i odradziłem coś tam, żebyś sie nie zakładał tutaj następnego tematu za jakiś czas ;)32006 kupowałem pare miesięcy temu NTN made in Japan w dobrej cenie ale mam rabat u dilera bo zaopatruje mnie nie od dziś. Sory za skrót myślowy.Z wymiarem nie ma problemu występują zamienniki/odpowiedniki tych łożysk, które podałeś.Jeśli chodzi o temat uszczelnienia to tak jak wcześniej napisałem ratuje sie stare ( o ile nie zdejmujesz ich młotkiem), można też kupić uszczelnienia osobno. ALe to trzeba szukać po wymiarze. Podpowiem Ci, że wymiarów w łożysku stożkowym jest nieco więcej niż te, które podałeś i przy czarnym scenariuszu możesz kupić, założyć i nie będzie chodzić. Poleciłbym umyć stare łożyska, zawinąć w szmatkę i podjechać do sklepu wraz z suwmiarką bo to czasem są różne kwiatki kolego. ALbo oddać temat do mechanika. pzdr. Cytuj PASTOR GARAGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perełka Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Moze nie w temacie ale co takiego jest z all balls'em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubagsx Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Miałem dużo do czynienia z łożyskami i powiem tak bardzo dobre NSK, Nachi - Japonia dobre FŁT (nasze polskie, polecam bo są tańsze), FAG, INA - Niemcy, TIMKEN - USA średnie - SKF - niby szwedzkie, Torrington - Czechy Cytuj freude am fahren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi