Skocz do zawartości

Yamaha wr 426 - automatyczne roaprężania (modernizacja wałka)

Rekomendowane odpowiedzi

Pomiary cylindra rób średnicówką, potem pomierz tłok wd serwisówki, i luz na zamkach pierścieni w cylindrze. W serwisówce masz podane limity, bo nie chce mi się pisać tego wszystkiego. Sam sobie poradzisz. Jak dorwę dłuższą chwilę to napisze o modach WR na YZF.

Już mam wyniki:

Pomiar cylindra zrobiony tak jak się patrzy w trzech punktach (góra,środek dół) średnicówką i wyszło 95.00, a tłok (mikrometrem) 94.93.

Tolerancja 7 setek, tak, że chyba nie jest źle?

Jeszcze jedno - początkiem tygodnia będę wchodził do skrzyni i w związku z tym moje pytanie: może mi ktoś podrzucić jaki jest rozmiar gwintu na ściągaczu do magneta?. Prawdopodobnie lewy ale interesują mnie szczegóły (średnica i skok tulei wkręcanej do magneta) - w firmie gdzie pracuję bez problemu mi go dorobią.

skrzynia yz 4 - wr 6 , inny zawias badz ustawienia

Ryśku, chyba pisząc to myślałes o exc i sxfach :D

Pomiar cylindra zrobiony tak jak się patrzy w trzech punktach (góra,środek dół) średnicówką i wyszło 95.00, a tłok (mikrometrem) 94.93.

Tolerancja 7 setek, tak, że chyba nie jest źle?

Nie ma lipy, ale ten wynik to chyba jakaś średnia, bo nie powiesz mi ze masz idealnie wszędzie tyle samo

1 pomiar góra cylindra (w koło 95.00), 2 pomiar środek (w jednym punkcie 94.995),3 pomiar dół (w koło 95.00). Pomiaru nieagrem robiłem osobiście, wykonywał go mój kolega z pracy z działu kontroli jakości, który zęby zgryzł na metrologii a te wyniki są pewne jak śmierć i podatki :) - tego jestem pewien.

M.G.S - było by super jak byś podrzucił te modernizację- był bym bardzo wdzięczny.

Odnośnie cylindra gadałem jeszcze,że szfagrem - ( zajmuje się mechaniką samochodową) i wspominał, że s samochodach np po wymianie pierścionków przelatuje się tuleję cylindra specialnym "dupersztykiem" który matuje powłokę gładzi co poprawia smarowanie culindra. Znacie może ten temat i czy ewentualnie robi się coś takiego na nicasilu?

PS; zna koś wymiary ściagacza magneta?

Tak robi się honowanie, tyle że w Polsce to rzadko praktykowane na nicasilu bo potrzeba do tego diamentowych głowic, większość zmienia tłoka i jedzie po prostu. Ale jeśli udało by Ci się gdzieś przehonować to było by super.

Dziś Ci nie odpowiem, bo dopiero w poniedziałek będę z kumplem, ale prawdopodobnie dwu stykowa (dźwignia i i oparcie), wiem do czego zwierzasz, ale w końcu to nie jest karabinek snajperski z metrową lufą ani turbina samolotu, a ja nie jestem zawodowcem, nawet jeżeli uwzględnisz niepewność pomiarową związaną z błędami ludzkimi to i tak myślę, że nie jest źle (nie będziemy się szczypał o 0,005)

To jest stara sztuka więc z piasku bicza nie ukręcę a po za tym w życiu nie wykorzystam tego co mi moto jest w stanie zaoferować ;)

Chce mieć po prosto moto w którym wiem co siedzi i być pewnym, że któryś sezonik prześcigam.

Wiesz jak to jest ze starym sprzętem - to tak jak z kobietą - nigdy nie wiesz kiedy Ci numer wywinie :)

Jakbyś chciał mieć reakcję podobną do yzf to trzeba pobawić sie w rozrząd. Odsyłam cię do forum thumpertalk tam jest wszystko.

Pierwsze co sprawdź po nr vin czy ch*j wie czym skąd masz WR bo jeśli z USA to szary kabelek ucinasz(gray wire mod tzw :) także odsyłam do thumpertalk

Wydech, jak seria to zmieniaj choćby na ten od yzf, wr jest mega zdławiona na wylocie.

Ściągnij serwisówkę do yzf 426 i do wr 426 i porównaj gaźniki, ewentualnie wymiana gaźnika bądź samych dysz/iglic

Ściągnij pod siedzeniem pokrywę od filtra powietrza również jest tam blokowana wr.

Wałek wydechowy rozrządu od yzf/wr 450 2003r kopiesz yame jak dwusuwa

Po wymianie wałka koniecznie sprawdź luzy zaworowe.

Narazie tyle co mi sie przypomniało :)

Warsztat motocyklowy na warmii i mazurach zapraszamy http://www.facebook.com/fast2fix

Mój nr vin to CJ02W...., przywieziona była z Anglii, dzięki będę się temu przyglądał (trochę kiepsko u mnie z angielskim ale będę kombinował. Jak by ktoś miał więcej szczegółów to piszcie. Póki co mam problem odkręcić kosz sprzęgłowy (mimo, że mam klucz trzymający wewnętrzny element- podrzućcie mi czy tam jest lewy, czy prawy gwint

Sprawa z gwintem nie aktualna, udało mi się wejść do skrzyni. Ale znowu kłania się mój brak doświadczenia i mam prośbę abyście ocenili tryby na focie. Przypomnę, że wyskakiwał mi V bieg (a raczej szaroał). Tryby na wałku zdawczym igła, wodziki w porządku, gniazda wodzików w karterach też. Jedynie co znalazłem to tryb V biegu spinany trybem III biegu mają podtarte sprzęgła kłowe. W związku z tym moje pytanie czy to może być to? (podejrzewam, że tak, ale zostawię ostatnie zdanie fachowcom.)

W odniesieniu do manuala to tryby nr 1 i 2 - dołączam zdjęcie poglądowe.

post-50954-0-44989700-1351364033_thumb.jpg

post-50954-0-32047500-1351364058.jpg

czyli wodzik też? - wygląda na ideał

Nie mogę znalęść tych modernizacji na forum thumpertalk. Może ktoś ma jakiegoś linka?

I jeszcze jedno pytanko, do czego jest czujnik przykręcony pod zębatką. wychodzi z niego kilka kabli a podłączony jest tylko niebieski, z drugiej strony ma zestyki zwierane przez wybierak w skrzyni.

Co to za cudo?