Skocz do zawartości

Inwazja pojazdów elektrycznych

ryhu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.03.2017 o 17:10, Tommo napisał:

Ale stężenie związków w powietrzu jest znacznie niższe.

Samochody również przyczyniają się do powstawnia smogu. Poczytaj o smogu Los Angeles.

A co ma LA do Polski? W Warszawie masz gdzieś autostrady z dwudziestoma pasami które stoją?

Problem smogu niedługo zniknie i powróci dopiero z następnym sezonem grzewczym.

Edytowane przez ZIGGI

Destruction of the empty spaces is my one and only crime

W takim mieście jak Kraków, to zamiast ludziom dokładać kasę do nowych pieców, powinni podłączyć wszystkich do węzła ciepłowniczego i obniżyć cenę na energię cieplną i byłby problem rozwiązany. Państwo woli jednak zabrać ludziom kasę podwyższając podatki by później dać na nowe piece, które i tak będą spalać mało efektywnie wszelkie zuuo.

W dniu 15.03.2017 o 05:27, tomajk napisał:

W takim mieście jak Kraków, to zamiast ludziom dokładać kasę do nowych pieców, powinni podłączyć wszystkich do węzła ciepłowniczego i obniżyć cenę na energię cieplną i byłby problem rozwiązany. Państwo woli jednak zabrać ludziom kasę podwyższając podatki by później dać na nowe piece, które i tak będą spalać mało efektywnie wszelkie zuuo.

Zaraz cię sprowadzą na ziemię, że to jedno i to samo czy się spala w zatłoczonym mieście czy w oddali od miejsc zamieszkałych.

Smog to wiele zależnych czynników. Spaliny samochodowe mają w tym udział i od tego nie uciekniecie.

Audi Sport

W dniu 9.02.2017 o 07:39, Tommo napisał:

Kiedyś na jednym z for toczyłem bój z gościem który twierdził, że silnik turbodoładowany ma gorsze napełnianie cylindra :)

A jak to w końcu będzie z turbosprężarkami i sprawnością silników ? Turbo sprężarka podnosi sprawność silnika czy nie ?

Zagadnienie nie jest takie proste i szczerze mówiąc nie umiem się opowiedzieć po żadnej ze stron. Choć bardziej skłaniam się że jednak nie podnosi, to argumenty przeciwko robią mi straszny mętlik w głowie.

Co sądzicie ?

Tommo, o ile w piecu CO spalisz zarówno paliwo do niego przeznaczone (węgiel, pellet...) jak i "wszelkie zuuo", o tyle samochodu starym gumiakiem nie zatankujesz. Jest bardziej wybredny jeśli chodzi o jakość paliwa. Owszem, w ciepłowni też mogliby wpaść na pomysł palenia "zła" ale wydaje mi się, że im będzie trudniej.

Edytowane przez bozoo

Pisałem już wcześniej jak w praktyce wyglądają spaliny starego i zajeżdżonego samochodu których jest masa na naszych drogach. Myślisz że facet który pali gumowce w piecu, wymieni sobie katalizator za 700 zł w 20 letniej Astrze ?

Audi Sport

Ja to nie mogę zrozumieć co takiego magicznego robi turbosprężarka, że nagle z litra benzyny otrzymamy więcej energii. Przecież wtłaczając więcej powietrza do silnika musimy podać więcej paliwa, AFR musi się zgadzać, więc skąd ta dodatkowa energia ? chyba że w ogóle źle rozumiem pojęcie sprawność.

W dniu 14.03.2017 o 06:14, Tommo napisał:

Samochody elektryczne w większości przypadków będą ładowane nocą, kiedy elektrownie mają nadwyżkę produkcyjna. Wzrostu emisji spalin więc raczej nie będzie.

Bzdura. Wystarczy pomyśleć ilu właścicieli pojazdów ma do dyspozycji garaż z gniazdkiem, a ilu trzyma pojazd po prostu pod chmurką bez opcji ładowania w nocy.

IZO tak najprościej można to wytłumaczyć różnicą ciśnienia atmosferycznego do tego co występuje podczas spalania w cylindrze. Im większa tym więcej mocy da się uzyskać. Właśnie tą różnicę zwiększa turbo, odzyskuje też część energii ze spalin wylotowych.

W dniu 15.03.2017 o 10:49, Visuz napisał:

Bzdura. Wystarczy pomyśleć ilu właścicieli pojazdów ma do dyspozycji garaż z gniazdkiem, a ilu trzyma pojazd po prostu pod chmurką bez opcji ładowania w nocy.

Nie widzę żadnego problemu z podłączeniem się na parkingu strzeżonym na noc kabelkiem. Żeby tylko takie problemy były.

W dniu 15.03.2017 o 13:22, tomajk napisał:

odzyskuje też część energii ze spalin wylotowych.

I tu jest całe clou zagadnienia. Turbo to sprytne urządzonko, które potrafi zamienić część energii splin na sprężenie powierza i dostarczenie go do cylindra.

Audi Sport

Cytat

Myślisz że facet który pali gumowce w piecu, wymieni sobie katalizator za 700 zł w 20 letniej Astrze ?

no jak facet który chodzi do bmw na ciastko nie ma na świece za 3 tys to skąd ten w astrze ma mieć na katalizator ?

katalizator się wycina i sprzedaje, potrzebne to jak k*rwie majtki

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Cytat

Sugerujesz, że warto to zrobić zanim zrobią to złodzieje?

:D

maluch tego nie ma i jeździ to po co to innym ?

to jest gówno , w libero się rozsypał i zapchał wydech , w elegantach nagminnie się rozwalał tak samo jak w tico , bo gaźnikowe auto go zabijało agresywnymi spalinami na ssaniu ( dużo niespalonego paliwa )

tico do któregoś tam roku wychodziło bez katalizatora i było mocniejsze i szybsze

tak samo jak zawory recyrkulacji spalin , fajnie by wam było jakbyście do żarcia dodawali sobie po troszku własnego gówna ? ja w kiblu odrazu to upierdoliłem to spadło spalanie przy tych samych osiągach , widocznie żeby własne gówno przełknąć musiał więcej świeżego zjeść :D

a jaka ekologiczna jest produkcja tego poczytajcie sobie to jest dopiero zielona ziemia , myślicie że dlaczego ktoś to skupuje za ciężki hajs ?

w tico to wyciąłem i sprzedałem odrazu , teraz to ciężko kupić auto za tysiąc czy 2 tys zł co to jeszcze ma :D

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl