zielorz Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Witam! Boksuje się trochę ostatnimi czasy z V-maxem. Kolega zakupił takowego do zrobienia z Anglii. Motocykl kiepsko chodził na wolnych obrotach i nie miał mocy. Po rozebraniu gaźników okazało się, że dwie przepustnice były zablokowane od osadu, ze starego paliwa. Komory pływakowe były względnie czyste. Gaźniki zostały wyczyszczone, wydmuchane, skręcone, zawory air-cut również wyczyszczone z osadu i resztek starej benzyny w nich zalegającej, zsynchronizowane. Motocykl odzyskał wigor, jednak delikatnie przebiera na wolnych i czasem wariuje z obrotami. To znaczy, wskazówka delikatnie zwalnia w zakresie 3,5 do 2 k obr. A czasem zatrzymuje się na 4 i dopiero po chwili schodzi z obrotów. A czasami jest idealnie motocykl po zamknięciu gazu jest jakby odcięty i schodzi do 1k obr bez zająknięcia i równiutko chodzi. Chciałbym zajrzeć do śrub regulacji składu mieszanki, według serwisówki są obok pokrywek przepustnic, jednak w moim wypadku jest tam mosiężna zaślepka z małym otworem na środku. Czy ktoś ma pomysł jak się do tego dobrać, żeby nie niszczyć tych zaślepek, lub czy napewno są tam śruby regulacji składu ; ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 jak czyszczone byly gazniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Nie były czyszczone myjką ultradźwiękową. Standardowo, benzyna ekstrakcyjna i sprężone powietrze. Oczywiście rozebrane, każdy gaźnik osobno. Interesuje mnie czy pod tymi zatyczkami są śruby do regulacji składu, ponieważ założone są przelotowe wydechy i jak na moje oko świece mogły by być ciut ciemniejsze. W manualu są takowe śruby, jednak pod pokrywą filtra powietrza, gdzie jest kilka danych motocykla piszę, że takowa regulacja w tym modelu jest niepotrzebna :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Benzyną ekstrakcyjną nie wyczyścisz dobrze gaźników - potrzebna jest agresywniejsza chemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Toowdie, jaka mocniejsza chemie uzywasz do mycia gaznikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 np. carbcleaner, skrajnie zabite gaźniki wożę do ultradźwięków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 tylko ultradzwieki, benzyna to mozna zmyc slad po naklejce. pod zaslepkami masz to co wszedzie - iglice, sprezyne, podkladke i oring. zaslepki mozna usunac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 No to dobrze, że jest standard pod zaślepkami, trochę się martwiłem bo wyglądały jakby jednak były za coś odpowiedzialne :) Co do ultradźwięków, może ktoś coś polecić, najlepiej ktoś kto używa i mu się sprawdza. Wiem, że chinszczyzna odpada, szukałem wstępnie czegoś do około 2,5k zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 (edytowane) pytanie jak duza chcesz miec ta myjke - jak cos malego to bedziesz musial za kazdym razem rozdzielac zespol gaznikow co jest wyjatkowo upierdliwe i niszczy uszczelnienia pomiedzy gaznikami. jak chcesz taka zeby wlozyc caly set gaznikow z r4 to potrzebujesz czegos 50x20x20 cm a to juz kosztuje. ja swoja zamawialem tu: http://www.intersonic.pl/ za wymiary 55x25x35 cm zaplacilem 4200 pln z vatem. z tych ktore maja w ciaglej ofercie najciekawsza jest IS-20. do tego potrzebujesz specjalnej chemi i woda musi miec min. 60 st. to jest bardzo ciekawa propozycja: http://allegro.pl/myjka-ultradzwiekowa-bandelin-sonorex-i1895326271.html ponegocjuj cene i moze cos z tego urwiesz. Edytowane 24 Października 2011 przez szynszyll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Potwierdzam, zaslepki trzeba usunac i oczyscic gazniki w myjce.Wowczas problemy znikna, teraz mimo czyszczenia masz osad w ukladzie wolnych do ktorego nie ma jak sie dostac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Udało mi się coś w necie znaleźć, żeby dokładnie pokazać te "zaślepki". Proszę zobaczyć na zdjęciu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) manual: http://vmaxoutlaw.com/tech/VMX12-Service-Manual.pdf na stronie 223 przekroj poprzeczny gaznika sposob usuwania zaslepki http://www.ex-500.com/wiki/index.php/FOG's_Airbox_Mod a swoja droga to trzeba miec duzo doswiadczenia i jeszcze wiecej szczescia, zeby zestroic szalejace v4 z problemami ukladu zasilania - uzytkownicy magny cos o tym wiedza ;) Edytowane 25 Października 2011 przez szynszyll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Dziękuje drogi szynszylu ; ) Serwisówkę mam, jednak chciałem być pewny co do tych zaślepek. Wole poczekać niż pytać za chwile jak to naprawić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 manual: http://vmaxoutlaw.co...vice-Manual.pdf na stronie 223 przekroj poprzeczny gaznika sposob usuwania zaslepki http://www.ex-500.com/wiki/index.php/FOG's_Airbox_Mod a swoja droga to trzeba miec duzo doswiadczenia i jeszcze wiecej szczescia, zeby zestroic szalejace v4 z problemami ukladu zasilania - uzytkownicy magny cos o tym wiedza ;) Raczej doświadczenia i cierpliwości, duuużo cierpliwości Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v max Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 dzień dobryprzepraszam ze wchodzę w temat , czy z gaźnikami ma jakieś powiązanie płyn chłodzący bo pojawił mi się od strony gaźników w komorze filtra powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi