Sami Opublikowano 2 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2004 Mam problem, wujek pojechal z karnisterkiem na stacje przywiezc troszke paliwa do swojej motorynki ( :) ) I wszystko byloby fajnie, gdyby nie to ze zaufal pracownikowi stacji i na miejscu wymieszal benzyne z jakims olejem do kosiarek (w koncu to tylko motorynka). Ale jak juz wlal ten olej to sie okazalo, ze to olej do 4-suwowych kosiarek 8O I co teraz, mozna to spalic w tej motorynce?? Czy moze wlac to do samochodu?? A moze lepiej wylac to wszystko... Please pomozcie, bo nie chce marnowac 5 litrow benzynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 2 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2004 olej do 2T ma dodatki powodujące:- dobre wymieszanie się z paliwem- nie rozwarstwianie się od paliwa- możliwie małe kopcenie- nie osadzanie sie nagaru Olej do 4T takich dodatków nie ma bo ich nie potrzebuje. Tak więc może się zdecydowanie gożej spalać, tworzyć nagar no i kopcić jak skunks no i co najważniejsze nikt nie da głowy jak zniesie to silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 2 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2004 Nie zmam się na kosiarkach, natomiast troszkę znam sie na silnikach 2s i 4s. Tak więc dziwi mnie to że ktoś nalewa oleju do paliwa do silnika 4s. Cała koncepcja tego silnika opiera się na smarowaniu olejem a nie mieszankąpaliwowo powietrzna!!! Tak wie według mnie do 4s nie leje sie oleju do paliwa...gdyż zapirnicza to gaźniki i świece, nie mówiąc już o komorze spalania. No ale w końu to sa kosiarki a te... są różne. Dobrze że takiej nie mam bo by mi do łba nie przyszło żeby do 4s wlac olej do paliwa.Apropos motorynki to to twardy sprzęt i praktycznie wszystko zpali.Najwyżej zapcha ci się gaźnik a jego czyszczenie potrwa 10min. Paliwo jest więc trzeba je lać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madrider Opublikowano 2 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2004 ja proponuje zebys zakupil drugie tyle paliwa , zrobil prawidlowo mieszanke , i zmieszaj pol na pol z twoja mieszanka do 4s :mrgreen: , ja bym tak zrobil dla lepszego samopoczucia ,bo motorynka na wszystkim pojedzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 4 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2004 Niema oleju którego sie miesza z paliwem do 4T nawet kosiarki silnik jest silnikiem.Mi sie wydaje ze koles nie miał innego oleju na stacji dlatego wlał pierwszy lepszy (zaje*ac go zato) zeby tylko jakis był w tym paliwie . Wiadomo szkoda 5L paliwa ale mieszanie pół na pół to zaduzo. Ja bym zrobił tak kupował po 5L paliwa robił prawidłowa mieszanke i dolewał 1L tej zje*anej. pozdro @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuskus Opublikowano 4 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2004 cio tam - kumpel (wsk 4 )jezdzil na wszystkim co było pod ręką - gazolinka , ruski , paliwo od kosiarki tesz , dorwał ropę i sie skonczyło :D tak wiec - mozesz spokojnie na tej benzynce jezdzic-tylko zawsze potrząsnij bakiem przed jazda - tak dla pewnosci ze olej nie opadł ....pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
customer Opublikowano 4 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2004 tak szcerze mowiac nigdy nie slyszalem o kosiarce 4 suwowej...przeciez to by było bez sensu, o wiele drozsza i bardziej skomplikowana technologia do kosiarki...jak skuterki nawet sa dwusuwami? Ale tez Ci radze dolewac zawsze do 4 litrow zwyklej mieszank jeden litr tego dziwnego mixu ktory masz... ja jezdze syrena i kiedys przez omylke polalem zly olej do baku wiec spuslcilem caly bak i potem dalem zwykla mieszanke a tej dolewalem po troche tak zeby silnik sie nie zatarl;)powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierun Opublikowano 4 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2004 Tak sie sklada, ze wiekszosc wzglednie nowych kosiarek to czterosuwy... Dwusuwy sa przewaznie w pilach, kosach spalinowych, itp. ktore musza miec mniejsze rozmiary a dosc duza moc i obroty. Dlaczego kosiarki to czterosuwy? Nie wiem, ale moze chodzi o ekologie. Poza tym sa one bardziej ekonomiczne. W ogole, wydaje mi sie, ze taka kosiarka nie potrzebuje zbyt duzej mocy. Przewaznie maja 3-5KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 5 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2004 Oleje do 2T i 4T mają jedną rzecz wspólną– nazwę :DCała reszta to już inna inszość. Maja zupełnie różne zadania. Będą różniły się temperaturą zapłonu, składem dodatków. Olej w dwusuwie powinien się spalać i pozostawiać jak na mniej nagaru, powinien mieć dosyć dużą lepkość ( po odparowaniu rozpuszczalników ułatwiających mieszanie) aby przy cienkiej warstwie zapewnić jak najlepsze smarowanie. A propos kosiarek. Z kosiarkami sprawa jest ciekawa. Te kosiarki które mamy przeważnie są mniej ekonomiczne od dwusuwów :D Dlaczego , bo to są nisko sprzężone silniki dolnozaworowe. Z pojemności około 200 ccm wyciągają około 3-4 konie mocy, w porównaniu do nowoczesnych silników dwusuwowych to śmiech, 50ccm w pile spalinowej da tyle samo mocy w dodatku przy bardzo korzystnej charakterystyce.Tyle że w kosiarkach liczy się moment obrotowy już przy niskich obrotach rzędu 3000 co przy małym silniku dwusuwowym ciężko uzyskać.A te dolnozaworowe silniki właśnie maja tą zaletę że maksymalny moment obrotowy osiągają przy stosunkowo niskich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
customer Opublikowano 5 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2004 no prosze jkich ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec...nawet nie przypuszczalem ze istnieje cos takiego jak kosiarka 4suw... interesujace;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuskus Opublikowano 5 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2004 ej a mniej wiecej jaką moc ma kosa spalinowa ?? Mamy z kumplem planik ale nie wiemy czy wypali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 5 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2004 ej a mniej wiecej jaką moc ma kosa spalinowa ?? Mamy z kumplem planik ale nie wiemy czy wypali ... Zależy jaka kosa, całkiem małe mają około 1 km, a te większe około 2-3 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi