HeavyMetalGuy Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam,Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Kawasaki GPZ 500. Na wstępie dodam, że prawko zdałem prawie dwa lata temu. Od tamtej pory niestety nie miałem okazji pojeździć jakimkolwiek motocyklem. Wczoraj dokonałem zakupu mojej pierwszej dwu kołowej bestii ;).Póki co przejeździłem prawie godzinę po drogach osiedlowych, co by przypomnieć sobie jak to jest jeździć motorem. Myślę, że jutro wtargnę na bardziej zaludnione drogi. Byłbym wdzięczny za jakieś rady odnośnie samego motocyklu - na co zwrócić uwagę podczas użytkowania ewentualnie czego przestrzegać. Jakieś porady, uwagi dla nowicjusza motocyklowego. Dodatkowo jeżeli istnieją jakieś pozycje z literatury godne polecenia to wpisujcie tytuły i autorów, na które warto zwrócić uwagę. Na dniach postaram się wrzucić jakieś fotki mojego dwukołowca.Na pewno będę częstszym gościem tego forum niż dotychczas. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horb Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Gratuluję zakupu :buttrock: A co do literatury, to nie będę oryginalny, zacznij od "Motocyklisty doskonałego" Davida L. Hougha. Cytuj "Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeavyMetalGuy Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Dzięki, na pewno zapoznam się z tą książką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwisDB Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Rzuć okiem też na ten temat http://forum.motocyklistow.pl/index.php?/topic/3849-podstawy-ktore-musisz-umiec-zbior-wiedzy/na pewno nie zaszkodzino i serwisówkę warto czytać :DJakbyś miał problem ze znalezieniem to pisz. Niech Ci służy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkiel Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 dobry sprzęt na początek :) poka poka zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywer Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 u mnie bezawaryjnie w zasadzie caly sezon. Czasem szaleją obrotomierze - około dwukrotnie zawyżają pomiar obrotów. Trzeba wymienic kondensatory w zegarach i problem z bani. A to wersja przed liftem, czy po? W tej przed - magneto lubiło się jeszcze rozlecieć :)Niech się sprawuje, gratulacje. Cytuj Na pohybel wszystkim zdradliwym sukom! <== kliknij i polub :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Graty. Pokaz fotke. Co do uwag - nie paluj na zimnym silniku. Po 10km mozesz zaczac odwijac. W GPZ regulacja zaworow co 10tys, olej co 5tys. Obserwuj stan oleju czy go nie ubywa, bo niektore lubia wypic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butterfly Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Gratulacje! Cytuj Kobiety z natury są aniołami, ale kiedy połamie im się skrzydła przychodzi im latać na miotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeavyMetalGuy Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Witam i przepraszam za tak długą przerwę. Poniżej fotka mojego Kawasaki GPZ. Póki co mam tylko tę jedną fotkę, ale obiecuję i tym razem na pewno wkleję więcej zdjęć i z różnych ujęć. Co do samego motocykla. Jeździ się czadowo. Wyszedłem poza etap jeżdżenia wokoło osiedla i puściłem się do centrum miasta. Zaczynam czuć się coraz pewniej.W między czasie zaliczyłem pierwszy upadek. A raczej przewrót. Wjeżdżając na skrzyżowanie byłem przekonany, że jest niższy bieg i przy przyspieszaniu zdławił mi się motor. Dodatkowo bezsensownie wcisnąłem hamulec, motor się złożył i poleciał na bok (próbowałem go utrzymać w pionie, ale poległem). Na szczęście żadnych ubytków nie ma. Na zdrowiu nie ucierpiałem.Co dalej, kompletuję powoli strój do jazdy. Przymierzam się też do zakupu jakiegoś zabezpieczenia bo docelowo będę chciał śmigać motorem do pracy. Czytałem, że są kłódki na tarcze hamulcowe, a w sklepie polecali mi łańcuch i przymocowanie motoru do jakiegoś słupa lub czegoś takiego (o ile jest taka możliwość). Macie jakieś sugestie co do zabezpieczenia? Oprócz OC, AC itd? :) Cóż, muszę przyznać, że zakochałem się w jeździe motorem. Za każdym razem jak wracam do domu po przejechaniu kilku kilometrów nie mogę się doczekać kolejnej przejażdżki. Już podczas nauki jazdy wiedziałem, że to jest coś co pokocham. Póki co to tyle. Obiecuję pojawiać się częściej na forum i na dniach pstryknę kilka nowych fotek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojas Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Fajna kawka, też planuję zacząć przygodę od jakieś 500 setki, w grę właśnie wchodzi takie kawasaki, oby ci służyło jak najdłużej i bezawaryjnie pozdro ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rexar Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Fajne to kawasaki ;) Cytuj 'na zegarze trzysta nie znaczy o męstwie...' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_speedy_ Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 ładna kawa , też taka chce :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaJaN Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Ahhh... Zaczynało się od takiej, tylko czerwonej :) Cytuj GPZ 500s => GSX-R 750 K2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonhart88 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Nikt Ci nie da AC na takiego starucha. Edytowane 14 Czerwca 2011 przez bonhart88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adel Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 GPZta spoko motocykl, latałem tym przez 3 sezony i na prawdę warto :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi