Skocz do zawartości

Motorynkami na Ukrainę.

jimi11
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Relacja na dzien dzisiejszy:

Od pol roku przygotowujemy wszystko, a nic nie zrobilismy.

Konkretne poczynania:

Zlozylem wniosek o paszport: teoretycznie o 10ego ma byc.

Kombinujemy zeby kupic rame z papierami do 3ciego rometa, bez silnika.

Praktycznie wychodzi ze termin sie nieco przesunie. W sobote musimy zrobic spis czesci potrzebnych, zaglebic sie w temat przelozen itd (michal.051 - sorry, ze nie pisze, ale najzwyczajniej w swiecie nie mam na nic czasu..)

Mialem wszystko rozkladac w mak i robic od poczatku, tak zeby bylo dobrze, a wyszlo jak zwykle :icon_mrgreen: szybko i chaos.

W sobote dalsza chaotyczna czesc naszej relacji :icon_mrgreen:

Witam

pomysł ciekawy ;)

z sugestii dotyczących modyfikacji sprzętów to gdzieś czytałem o tym żeby kondensator wrzucić do przedniej lampy przez co dłużej wytrzyma bo ma lepsze chłodzenie :wink:

pzdr

Dzieki! Zapomnialem o tym.

Swiety - spokojnie da rade. Temat zalozony, sprawa honorowa :icon_mrgreen:

Na pewno wyjedziemy, a czy wrocimy.....

Nie widze najmniejszego problemu by takimi sprzętami sobie pojechać na fajną wyprawę. Swego czasu Rometem Kadetem robiłem dzienne trasy po około 100km. Miałem tylko zmienioną tylną zębatkę na mniejszą i mogłem spokojnie jechać 55km/h nie męcząc silnika, a nie 45 na pełnym wyciu silnika jak to przewidział producent.

Jedyne co bym zabrał to wszystko do układu zapłonowego. Ja miałem ciągle problemy z iskrą, raz była a potem nagle znikała. Cewki padały sobie od czasu do czasu, tak same od siebie. Mimo to komarek śmigał i trochę nim pojeździłem. Kilka razy też pchałem do domu właśnie przez brak iskry.

Jeden tłok z pierścieniami też weźcie.

Powodzenia życzę.

Edytowane przez Luca

• 2 tygodnie później...

EDIT: zalatwione :)

Przygotowania w biegu.

Czesci zamowione. Przyjda to pierwsze co zrobic przeglady, rejestracje kwestie papierkowe. Paszport tez sie wyrabia.

Cylindry pojda do szlifu - bedzie solidniej, wszystkie beda mialy ten sam wymiar, wiec z czesci nawet pierscienie i tloki beda takie same.

Edytowane przez jimi11

• 2 tygodnie później...

Termin jest 30 sierpnia. Spokojnie :P Tylko idzie to wszystko jak... Jak sie nie uda teraz to na wiosne. Aczkolwiek bardziej pasuje teraz.

Z czesciami problemy sa. Od goscia zakupilem tryb zdawczy i cos tam jeszcze i tydzien czasu sie nie odzywa. Nie moge tez znalezc biezni lozysk kol.

Ja bym sobie dał spokój z tymi biezniami i wstawił bym zwykłe łożyska maszynowe . Te "wianki " lubiły się czasem rozsypać .

Do silnika to wiadomo cały układ zapłonowy + dodatkowe cewki zapłonowe przerywacze , kondensatory , jakiś gaźnik , pływak , kosz sprzęgłowy , tłok pierścienie cylinder (pierścień też potrafi pęknąć , zabezpieczenie wypaść )

Linki , żarówki , dętki , kawałek łańcucha , spinki do niego .

z sugestii dotyczących modyfikacji sprzętów to gdzieś czytałem o tym żeby kondensator wrzucić do przedniej lampy przez co dłużej wytrzyma bo ma lepsze chłodzenie wink.gif

i tak padnie :D

porady odemnie

1.normalny olej przynajmniej półsyntetyczny, mixol to dymienie, problemy z nagarem, padające świece i przegrzewający sie silnik a na takim półsyntetyku dłużej pojedziecie w upale bez postojów na studzenie silnika i osiągi ma odczuwalnie lepsze ...no i półsyntetyk 1:40 a nie 1:30....

2.jazda świeżo po remoncie taki kawał to samobójstwo troche :D dotrzyj go dobrze zobacz czy wszystko jest ok czy tłok nie puchnie po 500km wyciągnij go z cylindra i obejrzyj pomierz, obecnie produkowane tłoki do silników dezameta są gorszej jakości niż do chińczyków, czasem sobie pęknie czasem spuchnie...

3. dbać aby cylinder był możliwie najczysztszy, będzie wolniej sie przegrzewał...

4.obowiązkowo każdy element układu zapłonowego x2 czyli 2 nowe fajki 2 nowe świece (świece możesz wziąsć ngk albo denso poprawia osiągi i to odczuwalnie ale jest bardzo wrażliwa na zalania, więc i tak jakąś iskre miej w zapasie

5. zapasowe żarówki

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl