afish Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 (edytowane) Witam Chcialem, zeby uzytkownicy nizej wymienionych motocykli opisali wrazenia z uzytkowania swoich maszyn bo miedzy tymi modelami zastanawiam sie jako nastepne wozidełko... Varadero V-strom oba 1000 vfr 800 rocznik 98-2002 bez v-tec-a xx 1000 blackbird Głownie interesowal by mnie komfort jazdy i komfort, mijesce dla plecaczka... Juz prawie zdecydowalem sie na v-stroma ale nie wiem czy taka wyprostowana zupełnie pozycja nie zmeczy mi kregosłupa za szybko, ale przemawia za nim fakt ( i to jest mocny argument) wjechania w "bezdroza" Niestety ostatnio w mojej okolicy nie bylo v-stroma zeby sie przymierzyc. vfr jest jako mozna powiedziec zastepstwo do cbr 600 bo po wstepnych przymiarkach cbr okazala sie troszke za mała i słabo chroniaca przed wiatrem. Vfr na wielkosc by byla ok ale tu pojawia sie blackbird czyli w moim miemaniu dłuzszy i wygodniejszy motocykl na "dalsza" przejazdzke. Troche danych uzytkowych w/w motocykli by sie bardzo przydalo i ewentualne subiektywne odpowiedzi z Waszej strony. Pozdrawiam i szerokosci ;] Edytowane 11 Maja 2010 przez afish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Dużo było porównań varadero z v-stromem. Generalnie wyszło z tego to,że varedero troche bardziej wygodniejsze, a v-strom ma za to troche lepszego kopa. Lecz z tych modeli co wymieniłeś to te dwa są najwygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 wyszukiwanie varadero, vfr - porównań od groma jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 (edytowane) Wiekszosc porównan i tematów czytalem, ale prosiłbym o jak juz wczesniej wspomnialem Wasze odczucia po przejechaniu paru tys km, czy np z perspektywy czasu był to dobry wybór Waszym zdaniem? Dla mnie np blackbird ma jeden "powazny" minus- nie bede w stanie wykorzystac jego predkosci max czy przyspieszen np bo zadko przekraczam 150.... dlatego pomyslalem o mniejszej VFR. Miedzy v-strom-em a varadero dla mnie z najwazniejszych cech dla suzuki przemawia cena i troche wiecej mocy, a honda to legendarna juz niezawodnosc i podobno troche lepszy komfort. Nie mialem okazji jechac na turystycznym enduro i dla tego zastanawiam sie czy az tak dobrze wybiera nierównosci i jednoczesnie nie prowadzi sie najgorzej w porwnaniu do np vfr czy xx-a. Acha zapomnialem wspomniec o FJR 1300 :D bo to mi sie od zawsze podobalo ale to tak nawiasem;] Edytowane 11 Maja 2010 przez afish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Nie mialem okazji jechac na turystycznym enduro i dla tego zastanawiam sie czy az tak dobrze wybiera nierównosci i jednoczesnie nie prowadzi sie najgorzej w porwnaniu do np vfr czy xx-a. Bardzo dobrze wybiera, szczególnie na polskich drogach. Po Euro 2012 nie będzie wcale lepiej... A sposób prowadzenia to indywidualne odczucie, musisz sam doświadczyć. Tak samo jak pozycja na motocyklu: jeden woli siedzieć wygodnie, inny woli wisieć na nadgarstkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pork Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Dla mnie np blackbird ma jeden "powazny" minus- nie bede w stanie wykorzystac jego predkosci max czy przyspieszen np bo zadko przekraczam 150.... dlatego pomyslalem o mniejszej VFR. No to na jedno już sobie odpowiedziałeś ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotnik Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Przejedz się Varadero a przestaniesz dalej szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Przejedz się Varadero a przestaniesz dalej szukać. A śmigałeś na FJR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotnik Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 A śmigałeś na FJR? Nie jeżdziłem niestety na FJR ale podoba mi się , na autostrady będzie lepsze niż Varadero. Natomias jeżdziłęm troszkę na ST 1100 a to podobny typ do FJR ale wybrałem Varadero bo nie mam tu autostrad i wolę podróżować bocznymi drogami i raczej do "dziwnych " państw. :) a tam nie ma dobrych dróg (np Albania, Rumunia itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Ja jechalem na TDM 800 i w prorownaniu do VFR ki , jest slabiutka i ogromny napor wiatru na rece i klate - tu niestety pozycja wyprostowana , mega wygodna , ale cos za cos . poki co najwygodniejsze moto na jakim siedzialem to Ducati Multistrada Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 A jak wygląda moc w varadero i st1100 w praktyce? varadero chyba słabsze jest? ale czy to jest mocno odczuwalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro78 Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Czołem! Jeżdżę już 2 lata V-Stromem 1000. Najdłuższa jednodniowa trasa to ok. 1000km z plecaczkiem i w pełnym okufrowaniu (z czego 600 autostradą) i nie chodziłem następnego dnia okrakiem. Wielokrotnie było tu już pisane, że DL nadaje się co najwyżej na szutry. Na asfalcie radzi sobie bardzo dobrze - mocy mu nie brakuje, a dźwięk V-ki jest bezcenny. Wq... może wymiana oleju co 6 tysięcy - w Varadero jest rzadziej. Jeśli zdecydujesz się na V-Stroma to szukaj takiego po lifcie - ma poprawiony kosz sprzęgłowy, regulowaną szybę, itp. Owocnych poszukiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalmen3 Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Ja juz nie raz swoje 3 grosze pisalem, ale na szybko powtorze: Mialem okazje porownac Varadero 2003 z V-Stromem 2007 i bez zbednych ceregieli napisze: - Varadero wygodniejsze (mniej pochylona pozycja, szersza kierownica) - V-Strom szybszy i bardziej dynamiczny - Varadero elastyczniejsze (Stroma trzeba wysoko krecic) - Varadero o 10 klas lepsze hamulce (co jednak przydalo by sie w dynamiczniejszym Stromie) - V-Strom lzejszy - Varadero lepiej wywazone, stabilniejsze - Varadero duzo lepsza ochrona przed wiatrem (w Viaderku szyba standartowa, w V-Stromie MRA Variotouring) - Varadero precyzyjniejsza skrzynia biegow - Varadero troszke jednak bardziej w "terenie" sie sprawdza (choc dla mnie to obydwa juz nie sa ani troche terenowe) - Varadero na wtrysku mniej spala (1-2 l/100 km co z wiekszym zbiornikiem przeklada sie na duzo wiekszy zasieg) - V-Strom tanszy w zakupie Co do oleju, o ktorym wspomnial Maro78 to rzeczywiscie dziwne ze wymiane w Stromie trzeba robic co 6000 km, bo jak na turystyczne moto to troche malo - Viaderko ma interwal 12.000. Jeszcze na podstawie tych dwoch egzemplazy, ktore moglem poobserwowac, to Viaderko (moje) nie bierze grama oleju od wymiany do wymiany, a w V-Stromie trzeba bylo dolewac kilkadziesiat ml na kazdy 1000 km, ale moze to kwestia akurat tylko tych dwoch egzemplazy. Tyle na szybko - najlepiej sie przejechac i samemu ocenic, bo takie wypisywanie nie wiele Ci powie, tak naprawde. Pozdrawiam Edytowane 13 Maja 2010 przez zalmen3 Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Ja również obstaje za Varadero przywyborze między nim a Stormem. Potwierdzam w\w fakty. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiczmar Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Może dodać do listy Tigera 955i ? Moc ok 100 KM Pełen wtrysk. Skoki zawieszeń 240/220mm Waga 215kg Wygodna pozycja,przynajmniej dla mnie. Duży zbiornik 24l Ostatni wypad 1800km z czego 800 polami. 67c też dał radę bezproblemowo, a tam trzeba powalczyć po kamyczkach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi