vulcan1600 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Panowie pokrótce przedstawię problem z jakim przyszło mi się zmierzyć. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i coś poradzić to bardzo proszę. Pomijam oczywiście wybór warsztatu bo to nie miejsce by o tym tutaj pisać. Jeżdżę VN 1600 classic z 2004 r od pięciu lat, głównie na urlopach kiedy jestem w Polsce. Przebieg 30 tyś km. Problem jaki się pojawił to wyrazny spadek mocy tzn. do pewnych obrotów jedzie normalnie po czym zaczyna się dławic i strzelać. Na jałowym biegu niby wkręca się na obroty, ale przy schodzeniu z obrotów strzela z wydechów bardziej niż zwykle to się dzieje na wolnym wydechu. Zaczął puszczać też ciemne ledwo zauważalne dymki co mogłoby wskazywać na zły skład mieszanki. Motocykl jest jednak na na wtrysku i o ile mi wiadomo to składem mieszanki w takim przypadku zajmuje się komp czy jakieś inne elektroniczne ustrojstwo. Dodam, że moto zaczął szwankować kiedy byłem w Portugalii. Paliwo tankowałem różne więc na wszelki wypadek wykręciłem pompę paliwa. Była bardzo brudna więc ją wyczyściłem i przedmuchałem otwór odpowietrzający zbiornik i nieznacznie się poprawiło. Moto chwilami jechał lepiej ale nie tak jak powinien. Od samego początku tym dolegliwościom towarzyszy coś jakby ciapanie (nie stukanie) w przedniej głowicy i raczej z lewej strony. Moto nie reaguje na gaz tak jak powinien i pracuje jakoś tak miękko. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Sprawdz luzy zaworowe i ogolnie popatrz jak dzialaja zawory, brzmi to tak jakby sie ktorys nie domykal. Jesli tam dobrze to najpierw sprawdzilbym czy jakichs kodow nie wyrzucil, potem czujnik polozenia przepustnicy, a potem szukal dalej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 A w najgorszym przypadku wtryski poszły się paśc po zatankowanej ,,gnojówce"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Niepokojące dzwięki z przedniego gara, zaczął bym od pomiaru sprężania i oceny świec. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Jażeli jest to jak piszesz ciapanie lub sapanie to wypada sprawdzić szczelność krućca ssania na przedniej głowicy oraz sprawdzić czy nie ma nieszczelności na obudowie filtra powietrza. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipolit Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Sprawdz tez szczelnosc ukladu wydechowego i czy nie lapie gdzies lewego powietrza. Edytowane 29 Stycznia 2010 przez Hipolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulcan1600 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 DZIĘKI panowie za porady Jeszcze pytanie do Adama, co zrobić jeśli faktycznie pogubił jakieś kody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_6 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Chodzi o kody błędów. Musisz poszukać service manuala i tam w rozdziale układ wtryskowy powinien być opis jak wprowadzić w tryb odczytu kodów błędu. Jeśli oczywiście coś się zapisało w jednej z 2-ch pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 A tak z innej beczki to kiedy kupujesz Vincenta ??? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulcan1600 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 A tak z innej beczki to kiedy kupujesz Vincenta ??? :) He Vincent HRD jak na razie pozostaje w sferze marzeń :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi