jari11 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Witam! Problem dotyczy moto opisanego w tytule, Honda CBR 600 F4. Po uruchomieniu silnika przy zimnym oleju sprzęgło pracuje jak najbardziej poprawnie, tzn. cicho i bez żadnych szumów (oczywiście jakieś tam ogólne hałasy dochodzą uszu, ale są to bardziej, nazwałbym eksploatacyjne). Gdy zaś rozgrzeję olej, silnik, skrzynię do normalnej temperatury użytkowania, na biegu jałowym zaczyna hałasować, no właśnie CO??? Hałas jest jak zużyte łożysko. Cały hałas ustaje w momencie lekkiego naciśnięcia sprzęgła. Może ktoś na podstawie tych objawów określić co jest powodem hałasu. Na forum doszukałem się tylko trzech elementów które potencjalnie mogą hałasować: łożysko główne, wyciskowe i ew. sprężyny na koszu. Ale nie chcę wprowadzać nikogo w błąd - jeszcze nie rozebrałem sprzęgła i nie do końca wiem jak to jest zbudowane. Jeżeli ktoś może pomóc poradą, będę wdzięczny. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Kosz sprzeglowy. Bolączka Hondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jari11 Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Kosz sprzeglowy. Bolączka Hondy. Możesz rozwinąć swoją odpowiedź. No nie jest ona zbyt jasna. Cały się wymienia, czy samo jakieś łożysko, a może z tarczami i przekładkami sprzęgła. Jak na razie to stwierdzenie nie wiele pomogło. Ale i tak dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba13 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Normalka ,przywykniesz "ten typ tak ma" :P Cytuj Junak dla każdego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 1 Listopada 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 A jak to mamy sprawdzić? Wróżyć z fusów? Trzeba zdjąć pokrywę, zdjąć sprężyny, wyjąć tarcz z przekładkami, zdjąć kosz, sprawdzić stan sprężyn w koszu (jeśli mają duży luz, to masz odpowiedź), w końcu sprawdzić stan łożyska. Jeśli sprzęgło się nie ślizga, a odgłos jest wyraźny, to wina leży po stronie kosza i jego łożyskowania. Jeśli wciśniesz sprzęgło i dźwięk nieco ustanie, to także będzie wskazywać na stan kosza. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 (edytowane) http://www.honda-cbr.pl/forum/post7566.html przeczytaj sobie ten temat i jeszcze inny na forum o halasujacym koszu sprzeglowym. To typowa przypadlosc Hondy - nie tylko CBR. Tak jak wyzej Seba napisal - Ten Typ Tak Ma. Dla uprzedzenia napisze ze druga bolaczka jest napinacz rozrzadu. Edytowane 1 Listopada 2009 przez jimi11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jari11 Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Jak widać fusy nie były potrzebne. A o taką odpowiedź mi chodziło. To znacznie upraszcza szukanie wadliwego elementu. A to łożysko w koszu sprzęgłowym o którym wspomniał Dominik Szymański jest wymienne jako oddzielna część czy tylko w całości z koszem sprzęgłowym?? A jeżeli chodzi o napinacz rozrządu, to ten temat mam już z głowy. Wymieniłem na nowy (rzekomo poprawiony) i po przebiegu 5000 km jest dalej cicho, czyli może rzeczywiście coś poprawili. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 To raczej na pewno nie jest lozysko, a luzne sprezyny amora sprzegla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 2 Listopada 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Ale, jak tu stwierdzono "ten typ tak ma" więc samo się naprawiło :) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi