Allan Opublikowano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2006 Rok temu kupowałem swój kask i miałem ten sam problem. Wcześniej naczytałem się, że kask powinien być lekko ciasny bo potem się wygniecie i będzie ok. Zmieżyłem swoją łepetynę i rozmiar był właśnie na pograniczu L i M (ja kupowałem Shoei XR-1000). Założyłem najpierw L-kę i wydawała się idealna, zakładało się spoko, w środku też nie czułem luzu. Ale pamiętając przestrogi poprosilem o M-kę do zmierzenia. Tu z zakładaniem były problemy, myślałem że mi uszy odpadną ale dało się wcisnąć, w środku trochę ciasno ale dało radę wytrzymać - wytrzymałem tak kilka minut głowa mnie nie bolała, jakiś ucisk głównie na policzkach był ale spokojnie bez przegięć. Ponieważ był to mój pierwszy kask w życiu - nie miałem porównania, czy ten ucisk to lekki czy mocny - pomyślałem sobie, że skoro wszycy mówią że ma być ciasny i się ugniecie to może tak będzie i skoro wszedł na łeb to będzie dobry - więc kupiłem ten MNIEJSZY.I co... i okazało się że ludzie mieli rację faktycznie się ugniotło i jest super (no może przy zakładaniu trzeba troszkę uważać na uszy ale potem dwa ruchy w lewo w prawo i uszy są ułożone :wink:).Więc powtarzam za wszystkimi kupuj mniejszy. A problemy o zbyt dużym kasku znam głównie z opowieści (no może też na kursie w takim garnku jeździłem, ale wtedy myślałem, że to normalne, że kask trochę lata na głowie). Zdrówka życzęAllan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklas Opublikowano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2006 macie jakies knify zeby sie pozbyc tego "problemu" Zakladaj kominiarke pod kas, to nie bedzie problemu. Bez kominiarki tez mi sie zawijaja, a tez nie mam odstajacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tra Opublikowano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2006 Rok temu kupowałem swój kask i miałem ten sam problem. Wcześniej naczytałem się, że kask powinien być lekko ciasny bo potem się wygniecie i będzie ok. Zmieżyłem swoją łepetynę i rozmiar był właśnie na pograniczu L i M (ja kupowałem Shoei XR-1000). Założyłem najpierw L-kę i wydawała się idealna, zakładało się spoko, w środku też nie czułem luzu. Ale pamiętając przestrogi poprosilem o M-kę do zmierzenia. Tu z zakładaniem były problemy, myślałem że mi uszy odpadną ale dało się wcisnąć, w środku trochę ciasno ale dało radę wytrzymać - wytrzymałem tak kilka minut głowa mnie nie bolała, jakiś ucisk głównie na policzkach był ale spokojnie bez przegięć. Ponieważ był to mój pierwszy kask w życiu - nie miałem porównania, czy ten ucisk to lekki czy mocny - pomyślałem sobie, że skoro wszycy mówią że ma być ciasny i się ugniecie to może tak będzie i skoro wszedł na łeb to będzie dobry - więc kupiłem ten MNIEJSZY.I co... i okazało się że ludzie mieli rację faktycznie się ugniotło i jest super (no może przy zakładaniu trzeba troszkę uważać na uszy ale potem dwa ruchy w lewo w prawo i uszy są ułożone :wink:).Więc powtarzam za wszystkimi kupuj mniejszy. A problemy o zbyt dużym kasku znam głównie z opowieści (no może też na kursie w takim garnku jeździłem, ale wtedy myślałem, że to normalne, że kask trochę lata na głowie). Zdrówka życzęAllan DOKŁADNIE MAM TAK samo tzn mialem przy wyborze kasku kupilem rozmiar S uszy mnie bolały jak diabli przy sciganiu ale juz sie nauczylem zdejmowac i jest Ok tylko mi policzki sciska wiec sie ugniecie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak07 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2006 Że też ja wcześniej nie znalazłem tego forum sam miałem dylemat M czy L bo główka ma 58,5 i wziąłem L.A wy tu teraz piszecie żeby brać mniejszy.QRDEAle chyba go sprzedam i wymienie na M.Tylko jak zakladałem M to miałem uczucie jakby mi ktoś głowe w imadło wsadził ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antoine Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Kasku się nie kupuje na centymetry, tylko pod kątem tego, jak dany garnek leży na głowie! Jak leży, a nie czy się go ciasno zakłada i czy centymetry oraz literki się zgadzają. Jeśli już w momencie przymiarek L jest Ci ciut luźna, to potem będzie tylko gorzej. Każdy kask się z biegiem czasu dopasowuje do kształtu głowy i rozbija, dlatego zawsze trzeba kupować ciut ciasne - szczególnie w obrębie policzków, a nie np. skroni. A literki i cyferki to se można - każdy kask jest inny, każdy ma inną głowę itp. Ja do tej pory miałem dwa kaski L, a od kilku dni jeżdżę w Shoei rozmiar M, bo właśnie taki był mi idealny. czy to znaczy ze jak obwod glowy jest z pogranicza rozmiarow a w mnieszym czuc spory ucisk w okolicach skroni to brac ten wiekszy + balaklawe? (mowa o kasku szczekowym Nolan N103) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Siemka Olsen ! Tak jak sam zauwazyles lepiej kupic ten ciut ciasniejszy, lub poprostu probowac do skutku, nie patrzac na firme czy model ( o design nie wspomne, he, he ). :cool: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrak Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) Ugnieść się może tylko ta gąbką ? Czy styropian (skorupa) też? Mam podobny problem rozmiar 58,3 i kupiłem M (multitec) Na razie gniecie. Mam nadzieje ze się ułoży, 60 km w nim zrobiłem :] Gniecie mnie tak na wysokości oczu po bokach :] Edytowane 2 Września 2008 przez chojrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_speedy_ Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 ja zamówiłem M ( głowa- 57cm) ale tak mnie cisneła ze zaczołem zastanawiac sie nad L bo M mi wchodziła niby na głowe ale tak mnie boczki cisneły ze sie wytrzymac nie dało , jak otwierałem usta to miałem strach przed zamknieciem by nie pogryźdż sobie tego nabłonka wyscielajacego policzki...pomyslałem moze to chwilowe i ze załoze na godzine i zobacze co bedzie... to patrzyłem na zegarek co chwile myslac o tym ile zostało...Teraz czekam na L i mysle ze to ze wymienilem to była dobra decyzja bo co sie ułozy to sie ułozy ale przeciez nie niewiadomo ile , a z mocnego ucisku na przyleganie to jest sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4NIEK Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Ugnieść się może tylko ta gąbką ? Czy styropian (skorupa) też? Mam podobny problem rozmiar 58,3 i kupiłem M (multitec) Na razie gniecie. Mam nadzieje ze się ułoży, 60 km w nim zrobiłem :] Gniecie mnie tak na wysokości oczu po bokach :]...mnie trochę uwierał nad oczami, ugniotłem te miejsca palcem i jest ;) :) Jak kupujecie (dobieracie) nowy kask, to weźcie ten który wydaje wam się, że jest lekko za ciasny, a ten lekko za luźny zostawcie w sklepie :biggrin: I jeszcze jedna sprawa... jeśli jeździcie w kominiarce to przymiarki też :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RudyXJ Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Jako , że poszukuję kasku to znowu mam problem... Jak właściwie powinien leżeć nowy kask, dziś mierzyłem http://moto.allegro.pl/item574123539_agv_ti_tech_okazja.html ledwo wskoczył na łeb ale jak już wskoczył to chyba było ok, no własnie , chyba , policzki troche zduszone, pozatym nie iwem jak mocno powinna być schowana broda, w starym nocniku troche mi wystawała, tu niby nie , ale jest prawie na styk (taki ot chyba mam koślawy łeb :( ) usta też są dość blisko wnętrza szczęki , nie wiem czy tak być powinno ... a pozatym to jak juz nasadziłem na banię to wydawał sie być ok , poza tymi kilkoma wątpliwościami, aha , kask nowy lecz wystawowy co o tym sądzicie ??? Mają 2 , mnie interesuje cały czarny ... Pzdr Cytuj http://www.bikepics.com/members/rudyfws/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 jak ja kupiłem nowego Uvex-a to ciężko sie go wkładało i na początku był troche ciasny, teraz jest dopasowany można powiedzieć idealnie, ale nadal jak czasem sciągam to mysle ze sciagne zaraz z głową :P najwazniejsze jak sie czujesz jak juz jest na glowie , nie jak silujesz sie zeby go wlozyc :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobol Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) Ja nosze L kupiłem nówke to też cieżko wchodził mi na głowe i uciskał bardzo mocno policzki co było bardzo wkur... ale po miechu już jest bajka :D broda nie powinna wystawać... Sądze ze skoro wystawowy oddadzą go staniej a na wystawie sie nie zniszczył ;) smiało bierz ... Ja teraz szukam jakiegoś kask do 400 zł mniej wiecej jakieś propozycje ? potrzebuje wyciszonego wygodnego + dobre malowanie kolor czerwono czarno biały lub coś w tą mańke :D Myślałem nad HJC Samuraj badz nitro v750 Edytowane 6 Marca 2009 przez Sobol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi_V1 Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 słyszałem żę Samuraia mają już nie produkować więc pośpiesz się z zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin233 Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Posiadam HJC samuraj zakupiony w tym sezonie. No kask dobrze i solidnie wykonany jak za taką cenę. Szybka mi nei zaparowała nawet dziś przy 5 stopniach. Model ten CS R1 ma to do siebie że rozmiary są zaniżone. Normalnie mam M a tu za mały dlatego mam L ale naprawdę fajnie leży. A co do zakończenia ich produkcji nic nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Ja tez myślałem o zakupie drugiego kasku dla siebiei i też właśnie myslałem o samurai, mierzyłem go w sklepie, fajnie leżał, tylko teraz brak kasy... mam nadzieje że nie wycofają go z produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi