Skocz do zawartości

Jazda skuterem 50ccm z prędkością powyżej 45kmh

emzeta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanie jakie są konsekwencje tego iż pojadę skuterem o pojemności nie przekraczającej 50ccm czyli motorower ale który przekracza 45kmh czyli ma zdjęte blokady, ale posiadam prawo jazdy kat.A. Np jadę autostrada skuterem 80kmh i zatrzymuje mnie kontrola drogowa ale posiadam prawo jazdy kat.A. Czy jazda motorowerem powyżej 45kmh jest złamaniem przepisów pomimo tego że mam prawo jazdy kat.A?

Skuter to motorower, można nim jechać autostradą? Chyba nie. :icon_twisted:

BTW, to jeszcze Cie nie zbanowali?

A co np. w przypadku gdzie małolat nic nie kombinował, skuter posiada homologację a po dotarciu wyciąga 60 km/h a nie graniczne 45 km/h. Są skutery które rozwijają takie prędkości ograniczone tylko modułem. Zipp shock, kingway street, GB itp itd.

IMHO nadal to samo, aczkolwiek można wtedy odwołać się od decyzji policji/ sądu zrzucając odpowiedzialność na jednostkę dokonującą założenia blokady. wystarczyłoby wykazać, że nic nie było kombinowane - jakieś plomby gwarancyjne na elementach silnika, fabryczne ustawienia modułu czy co tam jest. tyle, że póki co to chyba tylko teoria ;)

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

A co np. w przypadku gdzie małolat nic nie kombinował, skuter posiada homologację a po dotarciu wyciąga 60 km/h a nie graniczne 45 km/h.

pytanie tylko czy jest to predkosc szybkosciomierza czy rzeczywista. Jezeli rzeczywista to udowadnianie raczej przez sad - jak by nie bylo kosztowne.

:crossy:

1.Jeśli chodzi o skuter może on jeździć tylko 45km/h nie ważne czy masz prawko kategorii A to jest motorower więc ma ustaloną prędkość której nie może przekraczać.

2.ostatnio policjant złapał mojego kolege na suszarkę i było 110km/h jechał Tzr 50 na początku chciał go na badanie techniczne wysłać ale doszło do porozumienia między stronami czyli 70 zł

...początku chciał go na badanie techniczne wysłać ale doszło do porozumienia między stronami czyli 70 zł

nie ma to jak skorumpowana policja :icon_mrgreen:

:crossy:

1.Jeśli chodzi o skuter może on jeździć tylko 45km/h nie ważne czy masz prawko kategorii A to jest motorower więc ma ustaloną prędkość której nie może przekraczać.

2.ostatnio policjant złapał mojego kolege na suszarkę i było 110km/h jechał Tzr 50 na początku chciał go na badanie techniczne wysłać ale doszło do porozumienia między stronami czyli 70 zł

Coś się zmieniło?ostatnio brali 50zeta.A! inflacja.Az tak duża?

(...) doszło do porozumienia między stronami czyli 70 zł

rozumiem, że mogę wskazać Cię jako świadka w sprawie o wręczenie łapówki, przekazując dane prokuraturze..? jeszcze tylko sprawdzę kwalifikację czynu

jeśli nie, to na przyszłość dobrze się zastanów - tutaj nikogo takie szczeniackie przechwałki nie bawią. a sobie i koledze możesz tylko narobić kłopotów kłapiąc jęzorem na lewo i prawo

EOT

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

podepne sie do tematu coby nie zasmiecac. pogubilem juz sie w zawilosci przepisow i stad moje pytanie od ilu lat mozna zrobic karte motorowerowa, i jezdzic skuterem po drogach publicznych oczywiscie mowie o predkosciach do 45 kmh. jestem ciekaw jak to wyglada bo moj brat sie napalil na skuterek a niechcialbym aby w zbyt mlodym wieku wyjezdzal na ulice wiec jesli znajde przpisy ktore odraczaja ten pomysl to bylo by milo :) nie to ze chgce go udupic zeby siedzial tylko moze swobie jeszcze niezdawac sprawy z niebezpeiczenstw, najwyzej kupi mu sie jakas 50 do pobrykania w terenie....

Romet Z 125 ----> Suzuki SV 650 S K1 -----> Honda VTR 1000 F 97 :D

https://www.facebook.com/WozniakLukaszFotonotek

Fotografia Motoryzacyjna i nie tylko :)

mój post nie jest postem jak zarejstrować 125/50 :) tylko postem wołacym o pomste do nieba o manie w du..e prawa i przepisów w tym kraju.

Pieknie na tym forum ktos napisał co za to grozi i jakie przepisy sie łamie

ale dlaczego na allegro jest tyle ogłszeń gdzie w jawny sposób ktos sprzedaje motor z papierami nie od motoru i nikt tego nie sciga.

jeżdze po Łodzi motocyklem CBR 125 mijam motorowery CBR 125 i to takie normalne jakby...

patrze w allegro moge kupic sobie zarówno motor CBR 125 jak i motorower i to poprostu takie normalne...

wysłałem w tej sprawie maile do Policji do TVN Turbo do Allegro i nic nikogo to nie interesuje nikt sie tym nie zajął... :banghead:

Ma ktos jakąś siłe sprawczą aby uderzyć gdzie trzeba żeby nie jezdziły 15 latki motorami po 140 km/h

milion trzysta pięc tysięcy osiemset razy było :D motorower który przekracza 45km/h powininen być zarejestrowany jako motocykl bo przepis mówi wyraźnie że motorower ma nie przekraczać 45km/h

Jeśli policjant miałby po zatrzymaniu zachować sie 100% przepisowo to zabiera dowód odholowywuje pojazd i wyciąga konsekwencje z niezgodności danych w dowodzie rejestracyjnym z stanem faktycznym...

to co napisałem wynika z interpretacji prawa i jest teorią co sie stanie.......w praktyce jest róznie jeden weżmie w łape innemu sie wmówi że to tyle nie pojedzie trzeci da mandat tylko jak to w Polsce przepisy swoje życie swoje :D

Ma ktos jakąś siłe sprawczą aby uderzyć gdzie trzeba żeby nie jezdziły 15 latki motorami po 140 km/h

spokojnie obecnie nie da sie już zarejestrować 125/50 bynajmniej wiem z autopsji że w moim regionie nikt sie nie podłoży a druga sprawa kontrole policji obecnie jeźdzacych 125/50 są bardziej restrykcyjne także troche czasu i 125/50 znikną z rynku.....nie rozumiem ludzi rejestrujących 125 na 50 jak ja bym miał płacić za moto 2 czy 3 tys drożej (tyle droższe jest 125/50 od normalnie zarejestrowanej 125) i potem siusać w gacie na widok policji to albo bym został hardcorem i jeździł bez dokumentów (no bo co mi po dokumentach skoro boje sie kontroli drogowej ??) albo zarejestrował bym 125 jako 125 i najwyżej w razie kontroli mandat 500....

za 125/50 jeśli ci udowodnią grozi więzenie z tego co wyczytałem na forum moim zdaniem nie warto ....szkoda spędzić reszte życia schylając sie po mydło lepiej iśc na budowe odrobić te 500 i mieć nauczke

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

jasne grozi ci więzienie .... słyszałes o takim przypadku aby kogoś wsadzili ?? ktoś to w ogóle kontroluje??

a zobacz to http://www.allegro.pl/item737802190_honda_...ower_ns_50.html

na portalu aukcyjnym ktoś sprzedaje towar noszący znamiona przestępstwa w sposób zupełnie jawny

po co kontrolować i szukać na drodze...

jakbyś był policjantem i chciał cos takiego znaleźć wejdź na allegro zadzwoń umów sie ze sprzedającym pojedź i masz złapanego przestępce.. jakbyś oczywiscie chciał...

gdyby tak było nikt by nie dawał takich ogłoszeń.

Jawnie sie łamie prawo i wszyscy mają to w du..e, nikogo to nie interesuje.

Na allegro po wpisaniu wyszukaj fraze w tytule 125/50 są 3 strony ogłoszeń