jaru73 Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam wszystkich. Mam takie pytanko, czy kotś zna statystyki wypadków motocylkowych z podziałem na typy motocykli tj. chopper, scigacze itp. Wydaje mi sie że pewnie własciciele scigaczy powodują większość z nich choć to pewnie przez osągane przyspieszenia i prędkośći maksymalne. :crossy: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobi1er Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Jeżeli takie statystyki są to w Policji/Towarzystwach Ubezpieczeniowych, ale wątpię aby je udostępniali. Natomiast co do samego sensu takiej statystyki to zwróć uwagę, że znaczna częśc wypadków (bodajże 40%) powstaje z winy kierowców samochodów. Statystycznie również na "szlifierkach" jeżdżą młodzi, niedoświadczeni kierowcy. W ten sposób można łatwo wykazać że szlifierki najcześciej biorą udział w wypadkach. Trzeba by uwzględnić w interpretacji ilość użytkowników, wiek, częstości używania lub przebiegu. Bo w ten sam sposób ze statystyk do niedawna wynikało że najczęściej kradzionym samochodem jest Fiat 126p, ale każdy kto wie jak wygląda fiat 126p nie wyciagnie wniosku że auto jest chodliwe ze względu na np. luksusowość/cenę/walory użytkowe :) Jak mawiają: "jest kłamstwo, większe kłamstwo i statystyka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Statystyki z udzialem motocyklistow i wszelkie inne sa na stronie policji. Jednak nie wiem czy jest podzial na choppery etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oscar Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 A po co Ci takie statystyki? Cytuj BMW F650GS - obecnie, na bezdroża; BMW K1200R Sport "Black Edition" - poległ w boju; BMW F800S - poszedł w dobre ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frozen Heat Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Hmmm... Mnie się wydaje, że większość wypadków to spotyka kierowców off-road. Jak sobie jeżdżą to co chwila gleba ;) Ale tych gleb nikt nawet nie pamięta, a co dopiero robić z nich statystyki :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyk7 Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam wszystkich. Mam takie pytanko, czy kotś zna statystyki wypadków motocylkowych z podziałem na typy motocykli tj. chopper, scigacze itp. Wydaje mi sie że pewnie własciciele scigaczy powodują większość z nich choć to pewnie przez osągane przyspieszenia i prędkośći maksymalne. :crossy: Pozdrawiam. maszduzo racji.jest jeszcze jeden powod-scigi kupuja malolaty dla podniesienia adrenaliny w tym wieku to pewnie normalne nie interesuja ich w tym sensie dziewczyny a jakos rozladowac sie trzeba.dzis sam widzialem takiego w majtkach/doslownie/jak cwiczyl a raczej probowal jazdke na kole nie mogl sie zdecydowac;na kole czy sprin,wszystko to na drodze wojewodzkiej przy duzym natezeniu ruchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaru73 Opublikowano 4 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 A po co Ci takie statystyki? To takie moje czysto teoretyczne rozważania. Pewnie się narażę włascicielom głównie scigaczy(tym młodszym wiekiem) i przyszłym posiadaczom prawojazdy ale powinny być już powprowadzane limity wieku i limity pojemnosci motocykli żeby było poprostu mniej tych wypadków. Moje to propozycje to 17 lat 19-do200cm3 19- 21 800cm3 21-23 1500cm3 powyzej 23 bez limitu. A jakie wy macie propozycje odnośnie tych przedziałów? Może to trochę za dużo tych przedziałów to może ze wzrostem wieku i przede wszystkim doswiadczenia poprawimy się :wink: statstycznie(pomijam wypadki spowodowane przez ZŁĄ NAWIEŻCHNIE NASZYCH DRÓG i innych uczestników ruchu drogowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 Moje to propozycje to 17 lat 19-do200cm3 Moja propozycja to: 17 lat 19-do200cm3 (ewentualnie Bandit 1200 :icon_eek: ) Eeee... to chyba zbyt subiektywny podział... :icon_mrgreen: Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobi1er Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Taki podział jest już wprowadzany zgodnie z PORD i nowymi przepisami. Co więcej ma on tą zaletę że określa pojemność/moc, a ty wskazujesz tylko pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frozen Heat Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 To takie moje czysto teoretyczne rozważania. Pewnie się narażę włascicielom głównie scigaczy(tym młodszym wiekiem) i przyszłym posiadaczom prawojazdy ale powinny być już powprowadzane limity wieku i limity pojemnosci motocykli żeby było poprostu mniej tych wypadków. Moje to propozycje to 17 lat 19-do200cm3 19- 21 800cm3 21-23 1500cm3 powyzej 23 bez limitu. A jakie wy macie propozycje odnośnie tych przedziałów? Może to trochę za dużo tych przedziałów to może ze wzrostem wieku i przede wszystkim doswiadczenia poprawimy się :wink: statstycznie(pomijam wypadki spowodowane przez ZŁĄ NAWIEŻCHNIE NASZYCH DRÓG i innych uczestników ruchu drogowego). Przecież to już jest wprowadzone w nowej wersji Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. Nie pamiętam, kiedy wchodzi w życie, ale albo na jesieni, albo od przyszłego roku. Te podziały z nowej ustawy znacznie bardziej do mnie przemawiają, niż te Twoje. Własnej propozycji nie mam, bo mnie nikt do konsultacji społecznych na temat nad ustawy nie poprosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 To takie moje czysto teoretyczne rozważania. Pewnie się narażę włascicielom głównie scigaczy(tym młodszym wiekiem) i przyszłym posiadaczom prawojazdy [...] A Ty jesteś posiadaczem prawojazdy? Swoją drogą - zastanawia mnie co to są te prawojazdy - sporo osób o nich pisze, ale nikt nie wyjaśnia do czego miałyby służyć. Czy jeśli rzeczywiście się do czegoś przydają, to czy trzeba mieć ich kilka, czy np. jeden wystarczy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cielak Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 mnie odnośnie statystyk zastanawia inna sprawa. z roku na rok rośnie procentowy udział motycyklistów w grupie sprawców wypadków. Jeszcze niedawno byliśmy sprawcami mniej niż 45% wypadków z udziałem jednośladu a teraz już stanowimy ponad połowę, chyba ok 58%. I to jest martwiące... Ostatnimi czasy z pewną grupą osób wysłaliśmy do kilku telewizji petycję o nakręcenie reportażu traktującego o wszystkich aspektach związanych ze stosunkiem motocykl-puszka, o wyjaśnianiu pewnych aspektów prawnych (jazda między puszkami w korku), tak żeby przemówić do rozsądku wszystkim i w dobrej wierze. Niestety zero odzewu. Gościu z TVN powiedział żebyśmy se dali spokój bo tego nikt nie będzie chciał oglądać i żaden producent tego nie wypuści. Szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simpleride Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 mnie odnośnie statystyk zastanawia inna sprawa. z roku na rok rośnie procentowy udział motycyklistów w grupie sprawców wypadków. Jeszcze niedawno byliśmy sprawcami mniej niż 45% wypadków z udziałem jednośladu a teraz już stanowimy ponad połowę, chyba ok 58%. I to jest martwiące... Ostatnimi czasy z pewną grupą osób wysłaliśmy do kilku telewizji petycję o nakręcenie reportażu traktującego o wszystkich aspektach związanych ze stosunkiem motocykl-puszka, o wyjaśnianiu pewnych aspektów prawnych (jazda między puszkami w korku), tak żeby przemówić do rozsądku wszystkim i w dobrej wierze. Niestety zero odzewu. Gościu z TVN powiedział żebyśmy se dali spokój bo tego nikt nie będzie chciał oglądać i żaden producent tego nie wypuści. Szkoda gadać. Kilka tygodni temu jakiś uniwersytet/instytut (nie pamiętam) w Polsce przedstawił ładny crash test moto-pucha. Może by tych gości zainteresować tym tematem. Po pretekstem badań skutków wypadków mogli by spróbować powalczyć o jakieś granty z Unii a przy okazji można by poruszyć temat przepisów i ogólnego zachowania na drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Jeszcze niedawno byliśmy sprawcami mniej niż 45% wypadków z udziałem jednośladu a teraz już stanowimy ponad połowę, chyba ok 58%. Gościu z TVN powiedział żebyśmy se dali spokój bo tego nikt nie będzie chciał oglądać i żaden producent tego nie wypuści. Szkoda gadać. co do statystyk: kilka razy już pisaliśmy, jak one wyglądają. jeśli obecne tak, jak kłopot Tysona z sąsiedniego wątku o wypadku (gość mu wjechał niemal w 4litery, a jakiś niedorozwinięty policmajster uznał jego winę), to można za bardzo się nie martwić. niewątpliwie jest pewien trend, tylko w tych warunkach trudno ocenić na ile zwiększa się udział motocyklistów wśród sprawców, a na ile skłonność osób wypełniających papierki do obarczania nas winą. polskie statystyki są typowym przykładem tego trzeciego typu góralskiej prawdy (za Tischnerem ;) ) - wiarygodność ich pozostaje ciągle znikoma natomiast materiały i programy o motocyklistach da się zrobić - czego dobrym przykładem była audycja bodajże z wczorajszego dnia w antyradio, gdzie wprawdzie usłyszałem tylko kilka fragmentów, ale generalnie wypowiedzi były do nas pozytywnie nastawione. parę osób odcięło się od idiotów stanowiących zagrożenie na ulicach i grzecznie poprosiło o niewrzucanie wszystkich do jednego worka. może takimi mniejszymi kroczkami coś się powoli uda zmienić choćby kilku zaangażowanym osobom jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaru73 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 A Ty jesteś posiadaczem prawojazdy? A mam prawo jazdy, znalezione ale mam!!! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi