Skocz do zawartości

Jaki smar do łańcucha?

Gość Anonymous
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To napisz może jak prawidłowo smaruje się łańcuch?

bardzo prosze.

pierwsza sprawa to łańcuch sięmyje. moim zdaniem co 3-4 smarowania max. myjemy nafta lub preparatem do myia lańcuchów przedmuchujemy i wycieramy do sucha. następnie smarujemy bardzo cienką warstwą, jeden raz, i czekamy do wyschnięcia bo smarowane było na zimno. smarujemy oczywiście od wewnętrznej strony. każde kolejne smarowanie przeprowadzamy dopiero jak się rolki zrobią błyszczące, nie wczesniej i też bardzo cienką warstwę na ciepłym łańcuchu. metoda czym więcej tym lepiej absolutnie się nie sprawdzi. pozdr

MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy

serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne

Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500

w kazdym razie ja tak robie od zawsze i hayabusa na jednym napędzie zrobiłem ok 35 tys km to chyba działa

kwestia wprawy. mi to zajmuje 10-15 minut max. myjąc dość często nie dopuszczasz do ciężkiego zasyfienia i nie trzeba sie pitolić pół dnia z myciem :)

Bart, co 3, 4 smarowania? A jak ktoś kręci trochę więcej km? Teraz niestety już nie, ale kiedyś to musiałbym myć łańcuch raz w miesiącu. Szlag by mnie trafił :banghead:

To i tak dobrze, ja do niedawna musiałbym myć co 3 dzień. Najgorzej jak nawalał przez tydzień albo dłużej deszcz. Wtedy nie było sensu smarować, bo w 2 do 4 godzin wszystko spływało.

... myjąc dość często nie dopuszczasz do ciężkiego zasyfienia i nie trzeba sie pitolić pół dnia z myciem :)

Prawda. Niedawno domywałem burd jeszcze z lutego. Dwa razy przez ponad 30 minut myłem łańcuch, bo taki czarny klei się zrobił.

Osobiście w temacie smarów uważam, że każdy jest dobry tylko trzeba wiedzieć jak często myć i smarować. Smar rzadki dobrze penetruje łańcuch i tutaj jest podział na te które zasychają i te płynne (można poznać po tym, że je zrzuca), takie smary trzeba często nakładać i źle znoszą deszcz. Są też smary gęste albo tzw. żele, trudno to domyć i nie penetruje łańcucha ale za to dłużej wytrzymuje deszcz i nie zrzuca ich. Dobre rozwiązanie dla którzy robią dużo kilometrów. A jeśli zaopatrzymy się w zestaw do ponownego napełniania to jesteśmy ustawieni prawie jak ze scottoilerem. Olejarka to trzecia opcja i nie ma co odkrywać ameryki czterdziesty siódmy raz.

Sam sprawdzałem dwa warianty jednej firmy. Silkolene Pro Race chain lube i Titanium Chian Gel. Pierwszy smar fajny, bo nie chlapał, raczej łatwo dawał się nanosić i bardzo dokładnie (zdaje się, że dysza miała bezstopniową regulacje uchylenia w odróżnieniu od systemu zero-jedynkowego w zwykłych puszkach) i generalnie dałem się skusić na syntetyczny skład ale to nie jesto dobre rozwiązanie na wysokie przebiegi i jazdę w każdych warunkach. Drugia opcja bardziej mi pasowała, smar zostawiał wyraźną warstwę (wiemy co jest posmarowane) dobrze i długo się trzymał ale nakładanie tego przyprawia o ból głowy. Wysokie ciśnienie i dysza zero jedynkowa. Albo lecą kropelki albo napiernicza gruby strumień. Sporo czyszczenia jest po tym.

Jako ciekawostka dopiszę, że w garażu znalazłem jakiś ultra stary smar, na oko to sprzed lat '90 Fusch czyli obecny Silkolene i nadal dobrze spełniał swoją funkcję :)

Były też inne smary ale warty wspomnienia jest tylko BelRay, trochę brudzi ale też ładnie trzyma i jest bardzo gęsty.

Edytowane przez Shinigami