Skocz do zawartości

Jaki kask na scigacza

Rekomendowane odpowiedzi

...

Nie twierdze tutaj ze SHOEI robi zle kaski czy malo bezpieczne, ale jesli chodzi o stosunek bezpieczenstwa/wyposazenia/funkcjonalnosci do ceny, to przeginaja.

...

No właśnie chodzi o to że AGV STEALTH mogę mieć za 850zł a SHOEI RX 1000 za 900zł więc różnica w cenie pomijalne mała jest

Póki co czekam na ten nowy model, łudząc się, że będzie mnie stać zrobić sobie taki prezent pod choinkę.

Ja tez czekam na XR 1100 i łudzę się że nie będzie mi szczęka wystawać spod kasku-jak to ma miejsce w XR 1000 :icon_mrgreen:

Dzisiaj oglądałem i mierzyłem HJC IS-16. Zajebisty kask. Jak dla mnie to wypas. Miałem zamiar kupić szczękowca ale teraz się zastanawiam. Dodam że ma fajny patent wzięty chyba własnie ze szczękowców a mianowicie wewnętrzna blenda przeciwsłoneczna.

Widziałem w czarnym malowaniu jak i kolorowym. Duże rozbierzności cenowe ale można wyrwać za cenę poniżej 700 PLN.

Dzisiaj oglądałem i mierzyłem HJC IS-16. Zajebisty kask. Jak dla mnie to wypas. Miałem zamiar kupić szczękowca ale teraz się zastanawiam.

popatrz w szukajkę, bo AFAIK było już o nim pisane; jest też test na motogenie

natomiast zasadniczo nie o tym: miałem integrala, mam szczękowca, i gdybym miał teraz kupować wybrałbym znów integrala, poszukałbym cichego i lekkiego. jeżdżę turystycznie, kask jak zakładam to nie co parę minut, wygoda ubierania szczękowca jest praktycznie niezauważalna. natomiast wyraźnie pod czas jazdy słyszę różnicę głośności obu typów (na schubertha nie było mnie stać :P ). blenda w integralach jest już coraz częściej instalowana, więc to nie problem. tak że może jeszcze pomyśl, czy faktycznie zalety szczękowca zrównoważą jego wady

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

popatrz w szukajkę, bo AFAIK było już o nim pisane; jest też test na motogenie

natomiast zasadniczo nie o tym: miałem integrala, mam szczękowca, i gdybym miał teraz kupować wybrałbym znów integrala, poszukałbym cichego i lekkiego. jeżdżę turystycznie, kask jak zakładam to nie co parę minut, wygoda ubierania szczękowca jest praktycznie niezauważalna. natomiast wyraźnie pod czas jazdy słyszę różnicę głośności obu typów (na schubertha nie było mnie stać :P ). blenda w integralach jest już coraz częściej instalowana, więc to nie problem. tak że może jeszcze pomyśl, czy faktycznie zalety szczękowca zrównoważą jego wady

jsz

Na motogen w zasadzie nie zaglądam ale może sie wkrótce zmieni. Co do blend w integralach to chyba jednak nadal jest to rzadkość.

Przewaga integrala to jego waga i jak wspomniałes poziom hałasu. Zakup nie jest jeszcze przesądzony ale w przyszły sezon musze wjechać z nowym kaskiem.

pozdrawiam

byłem. mierzyłem i zgłupiałem

stealth - M - na tyle duża że garnek lata

ti tech - MS- ciasny że aż policzki zgryzałem (tak wiem wypadało by schudnąć na ryju)

ti tech - ML - chyba troszke luźny ale jak by sie nie rozbił to było by akurat

ti tech - M - sprzedawca twierdził że nie ma.....

pozdrowiony

właśnie nabyłeś czy zrobiłeś w nim X kilometrów??

ile Cie kosztował??

zapięcie DD??

pozdrowiony

Faktycznie miał rację sprzedawca , bo ani w Gp Pro ani w Ti Techu nie ma rozmiaru "M "

• 3 tygodnie później...

Hmmm... pod filmikiem w komentarzach jeździec napisał, że to Simpson XXR, ale popatrzyłem na stronkę i to chyba samochodowe kaski :P Coś podobnego ma Stig z Top Gear :P:P

Ale Streetfighterowe kaski też fajne, akurat przedwczoraj miałem w Louisie na głowie jeden z takowych :) Dobrze wspominam.

• 3 tygodnie później...