Skocz do zawartości

Wady i zalety kasków otwartych

Rekomendowane odpowiedzi

Jeździłem już zarówno w kaskach integralnych jak i w otwartych (aktualnie jeżdżę w nolanie jet n40), ale - całe szczęście - nie miałem jeszcze okazji testować ich wytrzymałości w razie wypadku... Jeżeli chodzi o jazdę, to chyba największą wadą kasków otwartych jest to, że czasami jakiś robal może ci wlecieć od spodu :D Dlatego nigdy nie zapominaj o kominiarce. Zaletą jest to, że np. jeżdżąc w gorący dzień po mieście, z niewielkimi prędkościami, można sobie podnieść szybę i ma się dużo lepsze chłodzenie niż w integralnym.

Kiedyś na ridersach był artykuł na temat wypadków motocyklowych - konkretnie, ktora część głowy motocyklisty obrywa najczęściej w wypadku. Statystyka ta powstała no podstawie badań wielu wypadków drogowych w Niemczech - z tego co pamiętam, to ok. 90% przypadało na szczękę...

Gość Anonymous
  ukasz napisał:
  redwater napisał:
wada jest taka ze jak leje deszcz to Ci broda moknie

Zależy, czy masz pełną szybę, czy tylko taką na oczy :D Ja mam taką zakrywającą całą twarz i nic mi nie moknie.

a ja mam dokladnie taki sam kask jak Ty masz, czyli nolan n-40 i uwierz mi , ze jadac w duzym deszczu scieka po brodzie, no chyba, ze Ty masz jakas krotka brode :D

Gość Anonymous
  mimo_ck napisał:
Zacznij sie golić to nie będzie miało po czym ściekać :twisted:  :D  :D

no wiesz, jako lysy motocyklista przynajmniej nie musze rozporka rozpinac, zeby zlapac wiatr we wlosy, wiec z golenia ryja nic nie bedzie :mrgreen:

Kaski otwarte maj atylk ojedn awade - brak jakichkolwiek zalet :

- w ogóle nie chronia głowy w razie wypadku mozna stracic cała szczeke

-przy mijaniu tira sypie piaskiem po twarzy

-mozna nabawic sie zapalenia zatok bo nie chroni od wiatru

trzeba byc naprawde bezmózgowcem zeby jeździc na szybkich motocyklach w otwartym kasku

z otwartym kaskiem to mozna sobie jeżdizc na wielkim choperze z wielka szyba - a na wszystkie inne motocykle to ewentualnie z otwierana szczeka

Kask otwarty typu JET (np. wspomniany Nolan N40) z długą szybą chroni przed wiatrem i deszczem równie dobrze, jak kask zamknięty. Mam N40, mam też integralkę. Nie teoretyzuję.

Wada - przy uderzeniu szczeną mamy ... no, nic nie mamy przed szczeną :D

Zalety: wspomniana możliwość otworzenia szyby.

Do miasta jest to o wiele milszy kask, niż integralka. O wieeele. Lepsze chłodzenie, większa wygoda, można spokojnie się porozumiewać itd. Nie zależy to w ogóle od rodzaju moto. Ja w mieście nie przekraczam 120km/h (dopiero od tej prędkości wiatr zaczyna hulać w JETcie), więc jeżeli nie liczyć bez[pieczeństwa ryja, same zalety JETa w mieście.

Kask otwarty klasyczny, czyli taki, do którego należy założyć jeszcze okulary, lub gogle, to zupełnie inna sprawa. W czasie jazdy zdejmowanie, zakładanie gogli jest uciążliwe, w deszczu niezbędna jest szmata na twarz (lub neopren), powyżej 100km/h już zaczyna się zachowywać jak mały spadochron (może tylko mój). Bezpieczeństwo - jak w JETcie, za to klimat zajebiiisty. Na Urala żaden inny kask nie wchodzi w rachubę (dla mnie).

Co do jazdy w otwartym garnku na różnych moto, w Londynie widziałem gościa na MV F4, który jechał w kasku z goglami. Widocznie nie zalezało mu na wyglądzie z MOTO GP, a bardziej liczyła się wygoda i funkcjonalność.

Pozdro.

Ja tam smigam w Lazer Revolution - z otwierana szczena - i uwazam, to najlepszy moj kask, jak do tej pory. :D W miescie moge sobie podniesc sama szybke, albo cala szczene, a w trasie mam poczucie bezpieczenstwa. :D W komplecie byl jeszcze taki bajer - przeciw parowaniu szybki - zakladana maska na nos i usta, z odprowadzeniami powietrza na zewnatrz, ale dziwnie sie w tym jezdzi powyzej 180km/h bo zaczyna sie wytwarzac jakies podcisnienie i - nazwijmy to delikatnie - ciezko sie oddycha :roll: Ale poza tym jest super :D

Hej Ryzy! Widzialem u CIebie link na Lazera - masz jakis kontakt z ta firma? Potrzebuje nowej szybki.

Mam dwa zamknięty i otwarty i prawde mówiąc zamknięty założyłem ze 4x góra, w otwartym mam szybkę na całą twarz więc ani deszcz ani wiatr ani piasek mi nie przeszkadzają a jednocześnie możliwość podniesienia szybki w lecie w mieście to coś wspaniałego .

Jest jeszcze jedna zaleta - jak jadę gdzieś dalej to mogę szybciej i bezproblemowo zapytać o drogę - i ludzie nie uciekają :)

Aha i jabłka można jeść - sprawdzałem :)

A kwestia bezpieczeństwa... - gdyby mi tak bardzo na nim zależało to siedziałbym w domu a nie poruszał się po polskich drogach.,

Oczywiście otwarty nadaję się tylko do pewnych prędkości - w moim pow. 140 zrywa mi kask z głowy i broda od paska mnie boli ale z reguły 120 to dla mnie optymalna prędkośźć więc nie widzę problemu.

No i z okularów łatwiej się korzysta

pozdr