Tom_H Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Witam Szukam osoby która może mi doradzić gdzie mogę dorobić tarcze sprzęgłowe do JUNAKA które by nie pęczniały przy większych obciążeniach , lub gdzie dostać lepszej jakości korki do tarcz. Pozdro Tomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HD1940 Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Witam Szukam osoby która może mi doradzić gdzie mogę dorobić tarcze sprzęgłowe do JUNAKA które by nie pęczniały przy większych obciążeniach , lub gdzie dostać lepszej jakości korki do tarcz. Pozdro Tomek Najlepszy korek dostaniesz w restauracjach serwujących oryginalny francuski szampan lub w wytwórniach korka i wyrobów korkowych (najlepsze podobno są w Hiszpanii, gdzie rośnie ten materiał). Niestety ale w Polsce to trudny temat, bo trudno dojść do firm robiących np. podstawki korkowe, ale spróbuj na przykład tu: http://www.korek.home.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wueska Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 ja bym zrobił okleine całościowa z materiału sztucznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HD1940 Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 ja bym zrobił okleine całościowa z materiału sztucznego. Tylko, że to co można dostać w sklepach (np. do Fiata 126) nie nadaje się do pracy w oleju. Osobiście uważam, że jednak sprzęgła z wkładkami korkowymi (ale z porządnego materiału, a nie odpadu) są najlepsze do sprzęgła tego typu co w Junaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stasiu Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 WitamNie wydaje mi się, aby korki puchły pod obciążeniem. Przypuszczam, że chodzi Ci o ciągnięcie sprzęgła po tym jak dasz mocniej w pi#$ę - jeśli tak, to nie są temu winne korki, tylko przekładki. Najprawdopodobniej są wypaczone i pod wpływem temperatury wyginają się uniemożliwiając pełne wysprzęglenie.Jeśli się mylę, to opisz dokładnie o co Ci chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qurim Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Skoro jesteś w UK to szukaj tam. Angole robią wszystko do wszystkiego, a nawet na zamówienie zrobią za dobrą cenę. Zresztą małych firm prowadzonych przez bikerów dla bikerów też jest sporo. Skoro robią nawet odlewy silnika do Vincenta Black Shadow to i do Janka dorobią sprzęgło na zamówienie. :) Może znajdę jakiś cynk o sprzęgłach w UK to dam znać. Quote MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOC Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Tylko, że to co można dostać w sklepach (np. do Fiata 126) nie nadaje się do pracy w oleju. Osobiście uważam, że jednak sprzęgła z wkładkami korkowymi (ale z porządnego materiału, a nie odpadu) są najlepsze do sprzęgła tego typu co w Junaku. Trudno aby material stosowan do sprzegiel suchych pracowal w oleju.... :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOC Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Potwierdzone praktyka, przy ostrym palowaniu i niewlasciwych korkach te ostatnie pod wplywem temperatury lubia puchnac i wowczas sprzeglo zaczyna "ciagnac". Trzeba poprostu poszukac dobrego materialu... :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam M. Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Zapisz sie na liste Dziki Junak. Kilku z jej czlonkow eksperymentuje z Junakami, jeden sie sciga i on wlasne buduje teraz silnik krotkoskokowy do ktorego dostosowal sprzeglo od Suzuki.Zrobil to bardzo ladnie i twierdzi ze bedzie to zespol pasujacy do kazdego Junaka. Adam M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_H Posted November 8, 2008 Author Share Posted November 8, 2008 Dziękuję za porady. Muszę pogmerać z tym sprzęgłem bo maszyna musi znów mocno gadaćbo w 2009 czeka ją dalej walka z bardzo mocnymi klasykami w klasie 350 ( mv agusta, honda , bsa ... ) a to sprzęgło jest bardzo uciązliwe jak po jeździe treningowej zaczyna sprzęgło wymiękać i tzeba zabierać się za regulację. W 2008 startowałem jak była naprawdę gorąca pogoda i sprzęgło nie wyrabiało bo w 2007 roku miałem starty w deszczu i było spoko. Na 2009 rok moja maszyna będzie przechodziła mocne zmiany co do zawieszenia, masy i troszkę silnik. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts