Yosarian Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Witam, mam do Was pytanie tak jak w temacie, czyli z czego mogłbym dorobić, ew. z czego dopasować taki krocieć? Nowy gaźnik, który mam zamiar zamontować, ma srednicę wlotową 10mm mniejszą od poprzedniego, i 15mm mniejszą od otworu w airboksie. Warto myśleć nad wg Was nad kroccem o zmiennym przekroju, czy może lepiej zredukować otwór w airboksie i poprowadzic "prostą rurę"? Zamieszczem poglądowy rysunek. Z góry dzięki za odp. pzdr rysunek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy5g1 Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 myślę, że wytoczenie gumowej "łagodnej" przejściówki było by tu optymalnym wyjściem...("łagodnej"=o zmiennym przekroju)ważne jest tylko, żeby wewnątrz powstałego dolotu nie było wyraźnych uskoków i progów, więc wszystko musisz ładnie spasować, żeby na siebie nachodziło tam gdzie trzeba- wtedy w środku dolotu będzie gładko to i nie będzie ryzyka powstawania wszelkich szkodliwych zawirowań :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yosarian Posted November 3, 2008 Author Share Posted November 3, 2008 A w jaki sposób można to wytoczyć i gdzie? Pytam, bo nigdy nie słyszałem żeby sie gume skrawało;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HD1940 Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 A w jaki sposób można to wytoczyć i gdzie? Pytam, bo nigdy nie słyszałem żeby sie gume skrawało;)Gumę (ale twardą) można toczyć ale lepsze efekty daje szlifowanie. Niestety ale sam, bez tokarki lub szlifierki do wałków i otworów tego nie zrobisz. Spróbuj może znaleźć rurę z tworzywa (np. typu PE stosowaną na instalacje do wody ciepłej lub zimnej) o średnicy zbliżonej do króćca w gaźniku i następnie stosując wzornik z drewna lub metalu rozciągnij ją na gorąco (podgrzewając opalarką) tak by dała się włożyć i na gaźnik i do airboksa. W tak nietypowej sprawie nie ma gotowych recept. Jak mówi pewno przysłowie: masz głowę i h..j to kombinuj :crossy: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trajka66 Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Zdzichu idealna bedzie tutaj rura sciekowa :crossy: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wet Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 A nie mógłbyś tam zastosować dętki np. rowerowej ze spiralą z drutu (z rury od odkurzacza) w środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Dudek Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Jeżeli masz zdolności manualne to możesz go wykonać z czarnego silikonu silnikowego nałożonego grubą warstwą na aluminiowy wzornik odpowiadający wymiarom wewnętrznym tego króćca. Quote Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yosarian Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Dzięki wielkie za podpowiedzi. Najbardziej do mnie przemawia ta rura z instalacji wodnej lub pomysł Piotra z sylikonem. Czy zdolności manualne mam to nie mnie oceniać lecz mojej dziewczynie i wyjść zawsze jakoś wyjdzie :icon_mrgreen: , aczkolwiek obawiam się czy sylikon wytrzyma wibrację i np. po dwóch demontażach gaźnika nie ulegnie uszkodzeniu. Bo z pewnością na początku będzie ich kilka, gdyż dyszami trzeba będzie się bawić, a miejsca chyba nie styknie żeby komorę pływakową odkręcać i od dołu je zmieniać. PS. Grzechu z ściekówki to twojej Kawałsraki zrobimy wydechy :banghead: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts