Jump to content

Króciec między gaźnikiem a airboxem

Recommended Posts

Witam, mam do Was pytanie tak jak w temacie, czyli z czego mogłbym dorobić, ew. z czego dopasować taki krocieć? Nowy gaźnik, który mam zamiar zamontować, ma srednicę wlotową 10mm mniejszą od poprzedniego, i 15mm mniejszą od otworu w airboksie. Warto myśleć nad wg Was nad kroccem o zmiennym przekroju, czy może lepiej zredukować otwór w airboksie i poprowadzic "prostą rurę"? Zamieszczem poglądowy rysunek. Z góry dzięki za odp.

pzdr

rysunek

myślę, że wytoczenie gumowej "łagodnej" przejściówki było by tu optymalnym wyjściem...

("łagodnej"=o zmiennym przekroju)

ważne jest tylko, żeby wewnątrz powstałego dolotu nie było wyraźnych uskoków i progów, więc wszystko musisz ładnie spasować, żeby na siebie nachodziło tam gdzie trzeba- wtedy w środku dolotu będzie gładko to i nie będzie ryzyka powstawania wszelkich szkodliwych zawirowań :)

A w jaki sposób można to wytoczyć i gdzie? Pytam, bo nigdy nie słyszałem żeby sie gume skrawało;)

Gumę (ale twardą) można toczyć ale lepsze efekty daje szlifowanie. Niestety ale sam, bez tokarki lub szlifierki do wałków i otworów tego nie zrobisz. Spróbuj może znaleźć rurę z tworzywa (np. typu PE stosowaną na instalacje do wody ciepłej lub zimnej) o średnicy zbliżonej do króćca w gaźniku i następnie stosując wzornik z drewna lub metalu rozciągnij ją na gorąco (podgrzewając opalarką) tak by dała się włożyć i na gaźnik i do airboksa. W tak nietypowej sprawie nie ma gotowych recept. Jak mówi pewno przysłowie: masz głowę i h..j to kombinuj :crossy:

Jeżeli masz zdolności manualne to możesz go wykonać z czarnego silikonu silnikowego nałożonego grubą warstwą na aluminiowy wzornik odpowiadający wymiarom wewnętrznym tego króćca.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Najbardziej do mnie przemawia ta rura z instalacji wodnej lub pomysł Piotra z sylikonem. Czy zdolności manualne mam to nie mnie oceniać lecz mojej dziewczynie i wyjść zawsze jakoś wyjdzie :icon_mrgreen: , aczkolwiek obawiam się czy sylikon wytrzyma wibrację i np. po dwóch demontażach gaźnika nie ulegnie uszkodzeniu. Bo z pewnością na początku będzie ich kilka, gdyż dyszami trzeba będzie się bawić, a miejsca chyba nie styknie żeby komorę pływakową odkręcać i od dołu je zmieniać.

PS. Grzechu z ściekówki to twojej Kawałsraki zrobimy wydechy :banghead: