Jaro78 Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam.Mam problem z ładowaniem w moim nighhowku 750 z 82r.Problem polega na tym że ładowania na chwilę obecną jest brak i nie wiem za bardzo za co się zabrać.Mam nowy akumulator,także regulator napięcia.Co dalej z tym zrobić,co wymienić,sprawdzić?Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Zamontować nowy akumulatorWypiąć wtyczkę regulatoraPo odpaleniu silnika zmierzyć miernikiem napięcie przemienne na poszczególnych fazach.Jeżeli będzie na trzech fazach takie same tzn.po 70V zgasić silnik i podłączyć nowy regulator a potem zmierzyć napięcie na aku.Jeżeli na fazach będą różnice napięcia szukać innego alternatora. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Poza powyższym zmierzyć też przejście między którymkolwiek przewodem alternatora, a masą. Rezystancja powinna być nieskończenie wielka. Nie powinna wynosić kilku omów, co się czasem zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro78 Opublikowano 4 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Witam.A więc podłączyłem wszystko tak jak powinno być.Odpaliłem motor i zmierzyłem ładowanie na akumulatorze-max 12,40V.Ponadto zmierzyłem napięcie na trzech przewodach fazowych z alternatora,wszystkie trzy miały po 5,80V.Nadmieniam że podczas pomiarów miałem wszystkie przewody podłączone.Więc to jednak regulator ? czy alternator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Nie zrozumiales Piotrka. Badanie wydajnosci altka mierzymy w taki sposob :Rozlaczamy wtyczke laczaca altek z reglerem i zapalamy silnik na aku.Miernik ustawiamy na napiecie pradu zmiennego w zakresie do 200V.Badamy napiecie na 3 przewodach idacych od altka do regla, laczac je parami przez miernik czyli 1+2, 2+3, 3+1. Do kazdej pary przewodow dotykamy oboma koncowkami miernika i wpedzamy silnik na 5 tys obrotow.Wydajnosc powinna byc od 70 do 90 V i rowna na wszystkich parach prewodow. Szybciej sie robi niz pisze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro78 Opublikowano 5 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Faktycznie żle zrozumiałem.Dzięki za wyjaśnienie tej kwestji,biore się do roboty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuriatTL Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Ja mam podobny problem. Na 2ch kablach mam kolo 80 V a na jednym 30.Czyli alternator do wymiany? Mierzylem to bez odlaczania zadnej wtyczki. Edytowane 5 Września 2008 przez FuriatTL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Stator trzeba wymienic, lub przewinac w zakladzie ktory robi to dla pradnic pracujacych w oleju i ma drut o odpowiedniej izolacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazaz Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Mierzylem to bez odlaczania zadnej wtyczki.Lepiej sprawdź jeszcze raz na rozłączonej wtyczce.Jeśli to regulator, to niepotrzebnie się wykosztujesz.Ja też stawiam na stator ale sprawdzić nie zaszkodzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuriatTL Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 A moze obydwa trafione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuriatTL Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Na rozlaczonej wtyczce napiecie jest git: 70-80 V AC na wszystkich 3ch kablach, to chyba znaczy ze regulator trafiony, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro78 Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Dokładnie, u mnie też sprawdziłem napięcie z alternatora i jest tak samo jak u Ciebie.A więc uszkodzony regulator.Już zamówiłem nowy.Szukałem wszędzie i najtaniej jest w LARSSONIE(www.larsson.pl).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuriatTL Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) W Larsonie 340 chca, A co myslicie o tym?http://www.motowarsztat.com.pl/ Albo o tym?http://allegro.pl/item429753623_regulator_...uzuki_nowy.html Edytowane 8 Września 2008 przez FuriatTL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 A co myslicie o tym?http://www.motowarsztat.com.pl/hmm ten rn05 wygląda nawet solidnie, duży aluminiowy radiator, dużo lepiej jak te tajwańskie shyty z allegro a cena ta sama. Ja prawdopodobnie mam tez walnięty regulator dziś sprawdzę i jak to jest to to zamawiam ten rn05. Trochę ch**za że trzeba będzie wtyczkę wyciąć albo coś innego wstawić ale chyba jestem w stanie to przeżyć ;) Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuriatTL Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 No ja stawiam na RN07, mam 7 kabli a nie 5.Wtyczki chyba nie trzeba ciac, gosciu ma tez ogloszenie na allegro: https://ssl.allegro.pl/item410566961_uniwer...ar_12_m_cy.html Tam widac ze sa dolaczone takie plaski zaciski i izolacja, to chyba wejdzie do wtyczki. No i super sprawa ze jest potencjometr, mozesz se ustalic jaki chcesz miec prad ladowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi