m16 Opublikowano 23 Stycznia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2004 Ok - jutro pujde do sklepu po "kwasowke"Jak ja trzeba formowac ?Aha - a tak ogolnie to jakie zalety maja zelowki ze sa takie drogie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 23 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2004 Ok - jutro pujde do sklepu po "kwasowke"Jak ja trzeba formowac ? Jeżeli jest zalany elektrolitem to podładuj go i już. Jeżeli suchy to lepiej daj do warsztatu elektromechanicznego żeby uformowali Aha - a tak ogolnie to jakie zalety maja zelowki ze sa takie drogie ? No , większa trwałość, pracuje w każdej pozycji, i bezobsługowe ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 6 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2004 To znowu ja :-)Wieksza czesc elektryki bedzie robil mi znajomy i w zwiasku z tym pytanko:Ile moze wziac za taka "pomoc" To wazne bo znajac jego to nie bedzie chcial powiedziec ile Ile Wy byscie wzielli ?Z gory dzieki pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z3US Opublikowano 8 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2004 Ja bym wziął cały motor :lol: A tak na poważnie to powiedzcie coś na temat tego formowania. Bo ja kupiłem aku, zalałem go, załadowałem i wsadziłem do moto i tak jeżdrze. Chyba nic mu sie niestanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek218 Opublikowano 8 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2004 A tak na poważnie to powiedzcie coś na temat tego formowania. Bo ja kupiłem aku, zalałem go, załadowałem i wsadziłem do moto i tak jeżdrze. Chyba nic mu sie niestanie ? Mozna samemu zrobić :D Wlewasz elektrolit i czekasz najlepiej ok calego dnia i na nastepny dzien jest juz gotowy do urzytkowania :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 8 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2004 Mozna samemu zrobić Wlewasz elektrolit i czekasz najlepiej ok calego dnia i na nastepny dzien jest juz gotowy do urzytkowania A nie trzeba przypadkiem kilka razy naladowac i rozladowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba Opublikowano 8 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2004 Generalnie użył bym przewodów 2.5 mm2 . Do całkiem małych odbiorników typu jakieś podświetlenie licznika itp. 1.5 mm2. Może do świateł użyć 3.5mm2Żartujesz Pipcyk :?: :?: 8O 8O Ja bym dał 0,75mm2, a co najwyżej 1mm2 :!: :roll: Jeżeli suchy to lepiej daj do warsztatu elektromechanicznego żeby uformowali Myślę, że nie jest to trudne. Sam osobiści zalewałem już wiele akumulatorów i nigdy nie było problemu.Musisz kupić elektrolit (porządny!! nie jakieś g... kał niewiadomego pochodzenia). Potem wlewasz go lejkiem lub strzykawką do każdego otworu po kolei, tak dużo aby poziom sięgnął pomiędzy linię MIN, a MAX i zostawiasz na kilka godzin.WAŻNE :!: Jeśli cierpisz na taką chorobę, co to się ręce trzęsą to lepiej zrób to w rękawiczkach :!: 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 8 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2004 Myślę, że nie jest to trudne. Sam osobiści zalewałem już wiele akumulatorów i nigdy nie było problemu. Musisz kupić elektrolit (porządny!! nie jakieś g... kał niewiadomego pochodzenia). Potem wlewasz go lejkiem lub strzykawką do każdego otworu po kolei, tak dużo aby poziom sięgnął pomiędzy linię MIN, a MAX i zostawiasz na kilka godzin. WAŻNE Jeśli cierpisz na taką chorobę, co to się ręce trzęsą to lepiej zrób to w rękawiczkachi co dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek218 Opublikowano 8 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2004 A nie trzeba przypadkiem kilka razy naladowac i rozladowac ? Nie nie trzeba :!: Cytat:Myślę, że nie jest to trudne. Sam osobiści zalewałem już wiele akumulatorów i nigdy nie było problemu. Musisz kupić elektrolit (porządny!! nie jakieś g... kał niewiadomego pochodzenia). Potem wlewasz go lejkiem lub strzykawką do każdego otworu po kolei, tak dużo aby poziom sięgnął pomiędzy linię MIN, a MAX i zostawiasz na kilka godzin. WAŻNE Jeśli cierpisz na taką chorobę, co to się ręce trzęsą to lepiej zrób to w rękawiczkach i co dalej ?I dalej zostawiasz tak jak juz napisalem najlepiej na caly dzien i na nastepny jest juz gotowy do urzytku :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 8 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2004 I dalej zostawiasz tak jak juz napisalem najlepiej na caly dzien i na nastepny jest juz gotowy do urzytku hehe - a ja myslalem ze to trudne :-)Pipcyk napisał:Generalnie użył bym przewodów 2.5 mm2 . Do całkiem małych odbiorników typu jakieś podświetlenie licznika itp. 1.5 mm2. Może do świateł użyć 3.5mm2 Żartujesz Pipcyk Ja bym dał 0,75mm2, a co najwyżej 1mm2Czyli jak w koncu ? Bo w przyszlym tygodniu bedzie elektryka robiona i nie wiem jakie kable kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 9 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2004 Seba weź pod uwagę że to instalacja 6V a nie 12V i prądy sa dwa razy większe.Poza tym wole dać dwa razy grubsze przewody i mieć spokój ze spadkami napięcia niż po kilku sezonach po utlenieniu styków ledwo świecące światła , słabe ładowanie itp.Pomyśl czasem , ile zaoszczędzisz na cieńszych przewodach, jeżeli za jakiś czas możliwe że będzie trzeba zrobić nowa instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 9 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2004 Seba weź pod uwagę że to instalacja 6V a nie 12V i prądy sa dwa razy większe. Poza tym wole dać dwa razy grubsze przewody i mieć spokój ze spadkami napięcia niż po kilku sezonach po utlenieniu styków ledwo świecące światła , słabe ładowanie itp. Pomyśl czasem , ile zaoszczędzisz na cieńszych przewodach, jeżeli za jakiś czas możliwe że będzie trzeba zrobić nowa instalację.Ok - czyli instalacja na "grubszych" kabelkach :-)To moze jeszcze wyjasnisz dokladnie jak to jest z tym formowanie ?Bede wdzieczny :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek218 Opublikowano 9 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2004 To moze jeszcze wyjasnisz dokladnie jak to jest z tym formowanie ? Juz z Seba napisalismy co nalezy zrobić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 9 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2004 Sucholadowany aku, zalany elektrolitem trzeba jeszcze podladowac, samo zalanie elektrolitem daje jakies 70% mocy. Oprocz zostawienia go na noc warto go na nastepna noc postawic na ladowarke i ladowac malym pradem ( 1 A ) do zagotowania. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek218 Opublikowano 10 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2004 Sucholadowany aku, zalany elektrolitem trzeba jeszcze podladowac, samo zalanie elektrolitem daje jakies 70% mocy. Oprocz zostawienia go na noc warto go na nastepna noc postawic na ladowarke i ladowac malym pradem ( 1 A ) do zagotowania. Nie zawsze trzeba :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi