cypis22 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 witam, dopiero zaczynam przygodę z moto wiec prosze o wyrozumiałośćmuszę zmienić oponki w moim fazku 2000 r. FZS 600 i tu pytanie czy moge zalożyć na przódoponę o rozmiarze 120/70/17, fabrycznie montowano na przód opony w rozmiarze 110/70/17,słyszałem też opinie że nie należy zmieniać rozmiaru na inny niż fabrycznypo pierwsze czy 120-tka da sie zamontować i czy może to wpłynąć w jakikolwiek sposób na prowadzenie sie moto jeśli tak to czego można się spodziewaćprosze o pomoc bo muszę dzisiaj podjąć decyzję, rozmiar 120/70/17 mam do kupienia pod domema po 110/70/17 muszę grzać ładny kawałek drogioponki wybrałem Pilot Road 2 z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Do kolegi moderatora jeszua!Bardzo prosze nie przenosić tego posta do Oczyszczalni, zrobiłeś to z poprzednim takim samym moim postem z informacją że jest to sprawa wtórna na którą jest odpowiedź w starszych postach "Szersze opony"Niestety w tych starszych postach są wypowiedzi o tylnych oponach i dotyczą innych moto niż FZS 600 a ja potrzebuję porady w tym konkretnym przypadkudzięki za zrozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 23 Lipca 2008 Administrator Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Można założyć, jeśli jest felga 3,5 cala. Jeśli 3-calowa, to nie można. Będzie się nierównomiernie ścierał środek, w stosunku do boków, jazda będzie do dupy, etc. Przy 3-calowej feldze zakładamy 110-tkę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Niestety w tych starszych postach są wypowiedzi o tylnych oponach (...) aż przeglądnąłem kilka tematów. wynik. przy czym model motocykla ma znaczenie drugo-, lub nawet trzeciorzędnenie będę złośliwy, bo faktycznie opinii o przedniej oponie nie ma wiele (co nie znaczy bynajmniej - jak widać wyżej, że nie ma w ogóle). temat jako techniczny znajdzie się tylko we właściwym dzialejsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patriko Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Można założyć, jeśli jest felga 3,5 cala. Jeśli 3-calowa, to nie można. Będzie się nierównomiernie ścierał środek, w stosunku do boków, jazda będzie do dupy, etc. Przy 3-calowej feldze zakładamy 110-tkę. pzdr A jak Dominik będzie wyglądać poręczność? Przecież to będzie sraka we winklach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernestZL Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) juz odpowiadam!miałem na przodzie 120 i motocykl fatalnie sie prowadził w zakrętach-miałem wrazenie ze jezdze na flaku!teraz jest standardowe 110 i motocykl idzie o niebo lepiej-polecam dunlopa sportmaxa! Edytowane 23 Lipca 2008 przez ernestZL Cytuj Od wojny, głodu, TVN-u i Platformy, zachowaj nas Panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easyrider Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 nie bierz tej 120 zamontuj 110 i bedzie dobrze :)) POZDRo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
titto Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Elo,miałem podobny problem jakiś czas temu, i po długim nammyśle kupiłem fabryczny rozmiar i byłem szczerze zadowolony.Polecam 110 :lalag: Pozdro6settitto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motobandyta Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 a ja mam na przodzie w fazerze (98) założoną 120 torową. moto prowadzi się o niebo lepiej niż na 110. lepiej hamuje, lepiej trzyma się drogi. ja polecam taką zamianę z mojego doświadczenia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernestZL Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 ciekawych rzeczy sie człowiek moze dowiedziec, 120 na przodzie w FZS600 i o niebo lepsze prowadzenie?! Cytuj Od wojny, głodu, TVN-u i Platformy, zachowaj nas Panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypis22 Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Dzięki wszystkim za wypowiedzi, niestety zanim do nich dotarłem (musiałem się urwać z roboty żeby odebrać oponki) to już oponki leżą w garażu, 120/70/17, mimo wszystko założe i zobaczę co sie będzie działo. Musze tu nadmienić że raczkuję w dziedzinie jazdy na moto, ten fazer to mój pierwszy sprzęt, prawko zrobiłem 3 tyg. temu i prowadziłem go na razie jeden raz przy okazji odbierania od poprzedniego właściciela.Reasumując doświadczenie mam żadne, o przekraczaniu bariery dźwięku na prostej na razie nawet nie marzę nie mówiąc o winklach wiec może nie będzie tak źle :clap:Jak tylko zacznę codzienne treningi na moto ...... ...... ...... ...... ...... 120{()~|~160 ...... ...... zdam relację jak się oponka przednia sprawuje pozdrawiam PSdo kolegi mod jeszua - można by tu pewnie podyskutować (najlepiej przy piwku) ale uwagi przyjąłem :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patriko Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Dzięki wszystkim za wypowiedzi, niestety zanim do nich dotarłem (musiałem się urwać z roboty żeby odebrać oponki) to już oponki leżą w garażu, 120/70/17, mimo wszystko założe i zobaczę co sie będzie działo. Musze tu nadmienić że raczkuję w dziedzinie jazdy na moto, ten fazer to mój pierwszy sprzęt, prawko zrobiłem 3 tyg. temu i prowadziłem go na razie jeden raz przy okazji odbierania od poprzedniego właściciela.Reasumując doświadczenie mam żadne, o przekraczaniu bariery dźwięku na prostej na razie nawet nie marzę nie mówiąc o winklach wiec może nie będzie tak źle :wink:Jak tylko zacznę codzienne treningi na moto ...... ...... ...... ...... ...... 120{()~|~160 ...... ...... zdam relację jak się oponka przednia sprawujepozdrawiam PSdo kolegi mod jeszua - można by tu pewnie podyskutować (najlepiej przy piwku) ale uwagi przyjąłem :clap: Nooo to z tym doświadczeniem na pewno było by Ci lepiej i przede wszystkim bezpieczniej w rozmiarze 110... Ale w każdym bądź razie uważaj na siebie i powodzonka :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi