Administrator Dominik Szymański Opublikowano 7 Stycznia 2004 Administrator Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2004 Oglądając jeden z odcinków Rodziny Soprano usłyszałem, jak jeden z dość starych ludzi z mafii powiedział parę zdań o Vincencie Black Shadow. Podobno w latach 50-tych był to flagowy motocykl wszelkiej maści gangsterów. Trochę poszukałem w sieci i muszę powiedzieć, że wiele oddałbym za to, aby takie cacko mieć w garażu. Vincent-HRD Black Shadow z fabryki Philipa Vincenta. Mówiąc krótko kawał maszyny - klasyk ze wspaniałym silnikiem V-Twin, 998 ccm, prędkość max 195 km.h i 206 kg wagi. W wersji podrasowanej moto osiągało 150mph (241km/h)! W 1949 roku!!!Okazuje się, że sporo podzezpołów tego motocykla wyprzedziło swoją epokę o wiele lat, np. przednie teleskopowe, hydrauliczne zawieszenie; lekkie zawieszenie z tyłu o zupełnie nowatorskiej technologii (sami zobaczcie na zdjęciach jak wygląda zawieszenie z przodu i z tyłu), błotniki ze stali nierdzewnej, napinacz łańcucha (tak, tak, to była wielka nowość), 6-voltową instalacjęTutaj jest oryginalna recenzja w piśmie Motorcyckle z grudnia 1945 roku, czyli roku w którym wszedł do produkcji model Black Shadow Vincenta, naprawdę warto poczytać: http://www.dropbears.com/m/models/classic/vincent.htmTu z kolei opis jednego z właścicieli takiego Vincenta: http://www.vintagenet.com/phantom/black_shadow.html a tu niezła recenzja współczesna: https://harrisvincentgallery.com/viewItem.a...sp?idProduct=12 . Obok Black Shadow wychodził bliźniak Rapide. Oba są piękne, jest jeden problem tylko - ceny zaczynają się od około 15.000 a kończą powyżej 100.000. Dolarów...Ale pomarzyć można. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 8 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2004 Piekny, az szkoda byloby na nim jezdzic... Chyba tylko po jakis specjalnych odcinkach drog i tylko wtedy kiedy na niebie nie byloby zadnej chmurki z ktorej moglaby spasc chociaz jedna kropla deszczu ;) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 8 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2004 Warto wiedziec, ze oprocz Rapida i Black Shadow, zrobiono kilkanascie egzemplarzy w wersji wyscigowej o nazwie Black Lightning. W oficjalnych papierach klubu wlascicieli Vincenta wpisani sa wszyscy wlasciciele tej wyscigowki - nazwiska, adresy, daty zakupu.Z pewnym zdziwieniem znalazlem na tej liscie Polski Zwiazek Motorowy, ktory pod koniec lat 50tych zakupil 2 takie motocykle. Ciekaw jestem, ktory z owczesnych partyjnych bonzow na tyle interesowal sie motocyklami, aby w przasnej erze wczesnego Gomulki przeforsowac zakup 2 ekskluzywnych wyscigowek, ktorych cena przekraczala wielokrotnie cene najdrozszego dostepnego w PRL samochodu ?Motocykle te 20 lat pozniej trafily w rece braci Echilczukow i w ich piwniczce w praskiej kamienicy moglem ogladac te cuda angielskiej techniki w stanie wskazujacym na b.duze zuzycie i b.kiepska obsluge.Na szczescie dla wszystkich, a przede wszystkim dla motocykli Andrzej i Wojtek mieli na tyle rozsadku ze nie probwali jezdzic, czy naprawiac Vincentow, tylko sprzedali je tak jak staly spowrotem do Anglii. Jak udalo im sie je wywiezc z Polski w latach 70tych to pewnie osobna historia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 8 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2004 to przepiękny motocykl, dzieło sztuki na 2 kołach. Nie mogę się na niego napatrzeć. Popatrzcie nawet ma z tyłu wahacz przestrzenny. A te filtry powietrza z lewej strony :!: Mniam mniam, ale smaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROC Opublikowano 8 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2004 Piekna maszyna, takich motocykli juz nie robia :ehz: Z tego co pamietam to Black Shadow był opisywany w ŚM i zaraz sobie poczytam o tym dziele sztuki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawrzyn15 Opublikowano 8 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2004 sliczny silniczek... :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manulo Opublikowano 8 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2004 Miodzio ;) :) Sprzęt pinkny!! A teraz wyobraźcie sobie taką sytuację - stoi sobie dresik w swoim BMW na światłach. Podjeżdża gość na Vincencie. Zielone - drech rusza z piskiem opon aż tu po chwili wyprzedza go taki zabytek. Minę by miał zabójczą 8O :mrgreen: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 9 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2004 Motocykl jest poprostu super! Chetnie przejechal bym sie takim cackiem w sloneczny dzionek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redas Opublikowano 9 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2004 Miodzio ;) :) Sprzęt pinkny!! A teraz wyobraźcie sobie taką sytuację - stoi sobie dresik w swoim BMW na światłach. Podjeżdża gość na Vincencie. Zielone - drech rusza z piskiem opon aż tu po chwili wyprzedza go taki zabytek. Minę by miał zabójczą 8O :mrgreen: :lol: Manulo dorosnij ,albo czasami pomysl zanim cos napiszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mimo_ck Opublikowano 9 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2004 Aż nie wiem co napisać,siedzę tylko i sie gapię 8O 8O .Piękny............................P.S.Zgadnijcie,co mam jako tapetę 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manulo Opublikowano 9 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2004 Miodzio :) :) Sprzęt pinkny!! A teraz wyobraźcie sobie taką sytuację - stoi sobie dresik w swoim BMW na światłach. Podjeżdża gość na Vincencie. Zielone - drech rusza z piskiem opon aż tu po chwili wyprzedza go taki zabytek. Minę by miał zabójczą 8O :mrgreen: :lol: Manulo dorosnij ' date='albo czasami pomysl zanim cos napiszesz[/quote'] 1) Mam dopiero 16 lat i przez najbliższe dwa nie zamierzam dorastać. :flesje: 2) Mózg staram się oszczędzać na później (przyda się mam nadzieję) ;) A ta historyjka była apropo świetnych osiągów tej maszynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redas Opublikowano 10 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2004 Aż nie wiem co napisać' date='siedzę tylko i sie gapię 8O 8O .Piękny............................P.S.Zgadnijcie,co mam jako tapetę 8)[/quote'] No wlasnie i co ja mam za tapete od wczoraj?? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 13 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2004 :) A ja dorzuce swoje trzy grosze. jest i cieman strona księzyca. Motocykle przezywano "zemsta hydraulika" z powodu kłopotliwego w utzrymaniu systemu olejenia, które miało tendencje do rozszczelniania. Dodatkowo zawieszenie motocykla powodowało poważne trudnosci z utrzymanie mtoru jazdu przy większych prędkosciach.Ale mimo tych wad, są to prawdziwe rakiety swojej epoki.Ogólnie, potężna bryłą silnika powala na kolana, na zdjęciach, a w rzeczywistości tym bardziej. Skąd wiem? Otóż miałem szczeście w 94'-tym, być na FIM Raly w Havirow w Czechach, gdzie przyjechala ekipa z Angli.Było w śród nich 7 (siedem!) Vincentów, w różnych konfiguracjach i z różnych epok.W rozmowie z angolami okazało sie że wyspiarski klub vincenta jest w posiadaniu sporego zapasu nowych części z zakładów produkcyjnych. Zaproponowali nam, jeśli chcemy, możemy stać się posiadaczami Vincenta złożponego z nowych fabrycznie części :!: Szok, cena niestety też, w tej chwili niepomnę nawet ile. :) Żeby nei być posądzony o wciskanie kitu, sprubuję zamieścić dwie fotki jako załączniki do tego posta, jeżeli mi sie nie uda zamieszcze fotki w galerii.Jest ta mjeden Vincet Rapid, przy nim pijemy piwko ze Szkódnym i drugi - Vincent Black Knight - też rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 13 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2004 A tutaj jest black Knight, foto też z Czech.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harley1974 Opublikowano 16 Marca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2004 Zemsta hydraulika tak właśnie nazywano te motocykle ale tylko z pierwszych serii pozniej te niedomagania usunięto.Mało kto wie że ten silnik powstał przez nałożenie na siebie dwoch rysunków silnika 500 cm3 z modelu wcześniejszego o nazwie Comet 500(zresztą Comet był dalej produkowany równolegle z V2)który jest mniej znanym produktem firmy Vuncent-HRD. harley1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi