Skocz do zawartości

Grzeje sie, a wentylator włącza sie prawie przy 100*

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z Moją Pegaso 650.

Przelewa mi płyn chłodniczy do zbiorniczka wyrównawczego, a wentylator włącza się dopiero przy 95 stopniach... Poza tym przy zbiorniczku wyrównawczym są dwa wężyki i jeden jest przyczepiony tylko do zbiorniczka a druga strona wisi...? czy to ma tak być czy się gdzieś odczepiło...?

Sprawa bardzo wazna.

Z góry dziękuje za podpowiedzi:>

Pozdrawiam!

Może masz zapowietrzony układ albo termostat jest do wymiany względnie czujnik temperatury o ile takowy jest...

Pozdrawiam

gnida

A nas wiedzie siedem demonów, co nami się karmią: Na przedzie pycha podąża z tańczącą latarnią, Chciwość wczepiła się w siodło i grzebie po sakwach, Broi pod zbroją lubieżność, pokusa niełatwa. Bandzioch domaga się płynów i straw do przesytu, Wabi rozkoszne lenistwo do łóż z aksamitu, Gniew zrywa ze snu i groźbą na oślep wywija, A zazdrość nie wie, co sen i po cichu zabija...

tak się zaczęło dziać po tym jak wymienili mi uszczelkę pod głowicą...

No to wal do tego kto ci uszczelkę wymieniał i reklamacja zgarnął kasę to niech poprawia.

A nas wiedzie siedem demonów, co nami się karmią: Na przedzie pycha podąża z tańczącą latarnią, Chciwość wczepiła się w siodło i grzebie po sakwach, Broi pod zbroją lubieżność, pokusa niełatwa. Bandzioch domaga się płynów i straw do przesytu, Wabi rozkoszne lenistwo do łóż z aksamitu, Gniew zrywa ze snu i groźbą na oślep wywija, A zazdrość nie wie, co sen i po cichu zabija...

Największy problem jest taki, że po tej wymianie uszczelki musiałem sam sobie włożyć ten silnik i podpiąć te wężyki wszystkie i do kkońca nie wiem czy są dobrze wszystkie.... Motor jeździ, tylko z tym jest problem.

Bo to robił znajomy mechanik, a miał bilet kupiony na samolot do Chin... i nie wyrobił się po prostu... wraca dopiero za miesiąc.

Edytowane przez Notarius22

W ilu jeszcze działach założysz ten temat?

Dlaczego odrazu z taką aluzją?? Nie jestem stałym forumowiczej jak widać, i nie potrafie sobie przeklejać tematów...

'w zwiazku z komentarzem nic nie wnoszacym do tematu, a jedynie krytykujacym podpowiedz usera wnosze o wykasowanie posta uzystkownika Wicek15 oraz tej wiadomosci'

Edytowane przez Notarius22

Witam,

Przelewa mi płyn chłodniczy do zbiorniczka wyrównawczego, a wentylator włącza się dopiero przy 95 stopniach... Poza tym przy zbiorniczku wyrównawczym są dwa wężyki i jeden jest przyczepiony tylko do zbiorniczka a druga strona wisi...? czy to ma tak być czy się gdzieś odczepiło...?

Sprawa bardzo wazna.

Pozdrawiam!

Hmm gdyby uszczelka byłaby źle założona,to by gazy dmuchały tak, ze płyn by wywalało prawdopodobnie z korka od zbiorniczka wyrównawczego. Wentylator włacze sie przy 95 stopniach, dobra, a wczesniej przy jakiej temperaturze sie załanczał? Dwa węzyki w zbiorniczku wyrównawczym są po to, ze jeden prowadzi pod korek w chłodnicy, a drugi na zewnatrz motocykla. Jakby fest grzało to płyn przewala sie do zbiorniczka wyrównawczego, a jesli zbiorniczek jest pełny to tym drugim wezykiem na zewnątrz motocykla. Prawdopodobnie źle załozona uszczelka powodowałaby mega dmuchananie płynu,tak ze zbiornik wyrwównawczy by nie wywabiał i by korek wywaliło od niego. Troche mało informacji zapodałeś. Podstawowa sprawa to zobacz czy: masz odpowiedni poziom płynu w chłodnicy, czy działa cały układ chłodzenia prawidłowo, szczególnie czy tworzy sie to podcisnienie, dzieki ktoremu płyn z wyrównawczego wraca do chłodnicy. Układ moze byc tez zapowietrzony. Poobczajaj czy gdzies nie ma wycieków.

Jak cos namieszałem,to przepraszam:)

Witam,

Sprawa bardzo wazna.

Pozdrawiam!

jest to na 99% wina uszczelki pod głowicom tak jak ktoś ju ż wczesniej napisał sprawdż sobie stan oleju. jeśli wzrasta to płyn się tam dostaje i ciągle bedzie Ci się zapowietrzał układ a co za tym idzie silnik bedzie się grzał. jak najszybciej postaraj się to zrobi bo mogą ucierpiec panewki