kalion Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 .Powiem krótko każdy kupuje na ile go stać ;) Dokładnie tak jak mówisz - dlatego irytują mnie wypowiedzi że kupiłeś gówno albo to nie jest pro, ja kupiłem AGV Airtecha bo uważam że jest to już lepsza półka a poza tym mnie się podobał - Dlatego jak słyszę że "mogłeś dołożyć i kupić kask xxx za 1300" itd "... To jak miałem jeździć bez kasku czy poczekać sobie z dwa miesiące? Ja wolałem kupić sobie jeszcze kurtkę modeki za 500pln a buty i tak kupię probikera bo wolę w tym sezonie jeździć z gównem na nogach niż w adidasach- a jak kasa pozwoli to kupię coś lepszego. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptasio Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Grzegorz jak pojeździsz nim trochę to go opisz jak tam z mgiełka deszczyk i wiatr podczas jazdymożesz opisać też wrażenia ogólne (tylko bez testów zderzeniowych proszę;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Dokładnie tak jak mówisz - dlatego irytują mnie wypowiedzi że kupiłeś gówno albo to nie jest pro (...) cóż, z mojej obserwacji wynika, że zazwyczaj ludzie w takich przypadkach polecają kaski w podobnej cenie, za to którejś z bardziej znanych/ uznanych firm. sam krzywię się na wypowiedzi typu "kup za 1,5kzeta", kiedy człowiek pyta o półkę 500zł; z drugiej strony denerwujące jest twierdzenie, że nie da się kupić lepszego kasku niż jakaś chińska doniczka za takie pieniądze. da się, tylko trzeba poszukać, ewentualnie zrezygnować z bajerów, blend - w zamian za poprawę bezpieczeństwa czaszki inna sprawa, że dla ludzi, którzy mają ciut lepsze garnki na głowie pochwała jakiejś tandety brzmi co najmniej humorystyczniejsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniaczek Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Witam, mozna tanio i dobrze kupic tylko trzeba troche poszukac. Przyklad: ten kask 1,5 lat temu kosztowal 1200zl w warszawskich sklepach http://motocykle.redes.com.pl/show.php?id=139 teraz kosztuje tyle ile widzicie, a ja za niego zaplacilem nieco powyzej 450zl z przesylka z niemiec. Nie da sie ukryc ze UVEX to dobra i renomowana firma, a ja po 1,5 roku intensywnego uzywania muszze powiedziec, ze jest świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Dlaczego kupa ? Z tego co napisałeś po 150km : Kupiłem dziś kask. Po ok. 150km w kasku mogę powiedzieć, że wykonanie naprawdę dobre, tylko, że szyba nie przyelega ładnie do skorupy. Są szparki i wiatr wpada do środka. Za taką kasę nie powinien. Materiał z jakiego wykonany jest bardzo dobry, hałas nie jest najniższy, ale świetna aerodynamika, nie rzuca głową i nie przekręca się gdy chcemy popatrzeć w bok. Ile waży?? Jest lekki, napradę.Ten post edytował Vatzeque 23.10.2006 - 01:44Co sie zmieniło od tego czasu ??Nieszcelność przylegania szybki. Oraz brak różnicy czy wentylacja jest otwarta, czy zamknięta - wieje tak samo. 200km na dzień i wieczorem oczy czerwone i pieką od wysuszenia, dzięki wiejącemu powietrzu.Spasowanie dla mnie nie jest dobre, po dłuższej jeździe bolą małżowiny oraz czoło. Nie leży mi.Gdy przymierzam inne kaski, to zwracam uwagę na te newralgiczne punkty. HJC przykładowo ma fajne wyprofilowanie wyściółki dla uszu.Jestem zrażony do AGV i sprzedam go po tym sezonie. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aśka Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) przepraszam za OT, ale... Ty tak serio? ;) (...) na dusze trasy nie jest dobry (...)na dusze trasy zakupiłem NAXE szczękową (..) a żeby nie było całkiem bez sensu-ostatnio wydałam 1,5 tysia na kask(1/3 ceny mojego motocykla :P ), ale jestem zachwycona! schuberth R1, co prawda integral, a nie szczękowiec, więc nie do końca jest to to, o czym pisał Grzegorz, ale jest genialny. z blendą przeciwsłoneczną, szybka nie paruje w ogóle, więc otwieram ją tylko kiedy zakładam kask. specjalnie szybko nie jeżdże, ale przy 130 nadal nie urywa głowy. no i jak już nauczyłam sie obsługiwać zapięcie dd, to faktycznie doszłam do wniosku, że jest to cholernie praktyczny wynalazek ;) a co do kupowania kasku takiego, na jaki akurat nas stać. jakby to powiedzieć... właściwie to nie było mnie na niego stać. ale jakby nie patrzeć chodzi o moją głowę, więc chciałam kupić kask możliwie najlepszy i przygotowana byłam na wydatek rzędu 1200-1500 zł. nie mówiąc już o tym, że najzwyczajniej w świecie nie stać mnie na to, żeby zaraz kupować nową skorupę Edytowane 29 Maja 2008 przez Aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalion Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Jak leży to już chyba kwestia kształtu garnka :)Przymierzałem HJC oraz KBC i lepszy komfort czułem w AGV, wentylacja średnia to fakt ale niestety w sklepie nie dają kasków na testy i co najwyżej można się podpierać opiniom innych użytkowników ;)Jedynie mam trochę żalu do siebie że nie kupiłem Suomy , nie pamiętam modelu ale kosztował 800pln w motorexie...cóż czas zweryfikuje mój wybór :) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kojiro Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Do wuboru kasku dochodzi jeszcze kwestia ksztaltu czaszki, ktorej sie niestety nie przeskoczy. Obwod obwodem, ale kazdy z nas ma inaczej zbudowana glowe i tylko w niektorych kaskach bedzie wygodnie. No i rozmiary producentow tez maja znaczenie, czasem po prostu jest tak, ze M za mala, L za duza i co tu zrobic. Bywa tak, ze warto kupic tanszy, ale wygodniejszy, bo czasem wygoda => koncentracja => bezpieczenstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz 6 Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 witajcie widzę że się temat rozbudował .Mam ten kask 14 dni zrobiłem na nim 450 kilometrów czoperkiem.mogę powiedzieć jak zarazie sprawuje się dobrze .Podczas jazdy z otwartą szczęką wrażenie jest dobre mała szybka z przyciemnieniem nawet jest względna przy ostrym słońcu oczy nie razi ,wiatr po oczach nawet ie dmucha i muchy do oczu nie wpadają ,nie zalecam podnoszenia cofania głowy do tyłu z otwartą szczęką dysz ciągnie głowa do tyłu lecz wszystkie te kaski mają ten problem .wiatr za uszy nie wpycha się dociska do głowy dobrze po zamknięciu lekko ciśnie w policzki dysz szczęka po zamknięciu ściska obie połówki kasku wiatr jak na razie nie wpycha się jest względnie szczelny .przy prędkości 150 kil.na głowie się czyma dobrze Myślę ze będzie się sprawował pozytywnie .Jeżeli ktoś z was zechce zakupić taki kask to bezwzględnie go przed zakupem przymierzyć a nawet zrobić mały test na drodze gdyż rozmiary są porąbane nie dokładne dla mnie starczy pozdrowienia :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Podczas jazdy z otwartą szczęką (...) oczywiście producent zamieścił stosowną informację, że tak jeździć nie wolno i zapoznałeś się z nią..?a propos rozmiarów: dokładność wykonania, numeracji także - te rzeczy świadczą o jakościjsz ps. ciekawe, że jeszcze naxa nie zgłosiła się z ofertą testowania "swoich" wyrobów do żadnej motocyklowej redakcji... mam za sobą ca. 2,5kkm w cabergu justissimo gt (test niedługo na motogenie) i mimo sporej ceny i aspiracji jakościowych mam pewne uwagi krytyczne :icon_exclaim: Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BU?KA Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Na pewno nie przeplaciles. Powinieneś wydać chociaż dwa razy tyle na coś konkretnego. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz 6 Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Ja go przetestowałem , dałem w sklepie równowartość kasku i przejechałem się kilka kilometrów pierwszy mi nie spasował był za mały był dobry następny 57-58 wiem ze nie jest to ideał, lecz na mój budżet zaciągnął przecież jest rodzina rachunki do płacenia trzeba to wszystko pogodzić nie wiem jak wy ale dla mnie on będzie . :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi