grucha87 Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Zastanawia mnie jedno mianowicie Po co w 2T cross"buła " na kolektorze wydechowym?co ona daje?lepsze przyśpieszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 (edytowane) To tzw dyfuzor. Optymalizuje przepłukiwanie cylindra, zwiększa sprawność silnika, efekt jego działania można porównać do turbosprężarki w silniku 4t. Edytowane 13 Maja 2008 przez moonraker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuwu Yz Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Wpisz w google "dyfuzor" i dowiesz sie o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Hhehe no określenia "buła" jeszcze nie słyszałem :icon_mrgreen: dobre :wink: Ok zatem to służy do tego by spaliny wychodzące z cylindra razem z częścią mieszanki zostały niejako od niej oddzielone....dyfuzor ma za zadanie odbicie fali uderzeniowej z silnika i dopchnięcie tą falą resztek mieszanki świeżej wyssanej z cylindra spowrotem....powoduje to niejako doładowanie silnika mieszanką i zmniejszenie zużycia paliwa. :wink: To baaaardzo ważne urządzonko w silniku dwusuwowym i nie należy go usuwać :icon_mrgreen: a tak to działa : Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Ta animacja to genialna sprawa :icon_eek: Do tej pory tylko gdzieś tam obijało mi się o uszy o co właściwie chodzi - teraz mam jasność. Dzięki, pozdrawiam,Mario. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha87 Opublikowano 15 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 hmm...a dlaczego nie stosuje się go w 4T?zawory blokowały by powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly_WR Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Do silników 4T tez można kupić specjalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 i na jakiej zasadzie dziala to w 4t? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil1005 Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 (edytowane) Do silników 4T tez można kupić specjalne chcialbym to zobaczyc, przeciez zasada dzialania 4t automatycznie wyklucza takie cos. Ale moze sie myle... jak by nie bylo to pierwszy raz o tym słysze zeby do czterosuwa były dyfuzory :D Edytowane 15 Maja 2008 przez emil1005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 http://images.dirtrider.com/news/141_0504_megabomb_01_h.jpg Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Ciekawe co ma za zadanie dyfuzor w 4T, pewnie poprawia prace silnika i spada spalanie ?? ale coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 w 4T ma to teoretycznie pomóc w szybszym oczyszczaniu cylindra e spalin...takie wspomaganie dla tłoka...bo pomimo iz tłok wypchnie całe spaliny to cześć może pozostać w kanałach...taki dyfuzorek w 4T ma "odessać" te spaliny jak na mój gust to pic na wodę fotomontaż ale nie znam się zbytnio na 4T wiec może ma to jakieś realne działanie? Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnduroMax Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Pic na wode powiadasz? Fotomontaz? To przejedz sie na zawody :wink: Cytuj http://www.flickr.com/photos/29858352@N03/Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Hhehe no określenia "buła" jeszcze nie słyszałem :) dobre :clap: JA slyszalem Grucha :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badyl Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Pic na wode powiadasz? Fotomontaz? To przejedz sie na zawody :icon_twisted: znam kilku zawodników na 4t i u żadnego takiego wynalazku nie widzialem, widocznie nie jest to takie strasznie ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi