Skocz do zawartości

Dot 4 vs Dot 5

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie, tak jak kolega napisał wyżej, nikt nie wytłumaczył, czy mozna zmienic cały płyn z dot 4 na dot5.

I jako ciekawostka podam, ze ja u siebie tak własnie zrobiłem,czesciowo z niewiedzy ale mniejsza o to. Po prostu wymieniłem cały płyn w układzie z dot 4 na dot 5 bo taki akurat miałem nowy, jednak cały poprzedni płyn usunąłem, wiec teraz układ mam zalany nowym płynem i wsyztsko działa, nie ma zadnych skutków ubocznych.

Teoretycznie nie powinno być problemu z DOT4 na DOT5, bo DOT4 jest bardziej "agresywny". Natomiast w drugą stronę? Wątpię by komus się opłacało projektować i produkować układ hamulcowy dedykowany do jednego płynu....

Tak se tylko teoretyzuję....

A co tam - google twoim przyjacielem - cały czas...

http://www.type2.com/library/brakes/dot5.htm

I wygląda że jest to w przeważającej większości dylemat posiadaczy jedynie słusznej marki H-D.....

Edytowane przez Buber

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Wczorej pytałem znajomego mechanika w polskim warsztacie w Lodynie (Pole Position International) ktory jeździ HD i mówi że też u siebie zamienił DOT5 na zwykły 5.1 i jest ok. Tylko dobrze osusz caly okład bo jak pomieszasz płyny to zrobią sie oczka jak w swiątecznym rosole. Ja u siebie mam 5.1 i jest OK. Fakt ze pół dnia zeszło na przygotowaniu układu ale warto było. Jak juz bardzo cchesz DOT5 to szukaj uzytkownika MalyHD na allegro a napewno go znasz bo się trudni w HD. Pozdro.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

DOT5 Silicon taniej kupisz u dilera HD (zobacz na pojemność butelki i cenę). Ostatnio kupiłem butelczynę.

Tylko dobrze osusz caly okład bo jak pomieszasz płyny to zrobią sie oczka jak w swiątecznym rosole. Ja u siebie mam 5.1 i jest OK. Fakt ze pół dnia zeszło na przygotowaniu układu ale warto było

PS

jak się ma na konia - to trzeba mieć także na bat :smile: w końcu raz na 2 lata wymienić płyn to nie aż taki wydatek...