michoa Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam. Podczas doprowadzania do sprawności motocykla honda mtx 80 hd 06 (chłodzony powietrzem 5 biegowy )natknąłem sie na coś dziwnego. Mianowicie oto linki jak to wygląda : http://img84.imageshack.us/img84/6823/img0100111gu1.jpg http://img81.imageshack.us/img81/4808/img0099yp6.jpg W czerwonej obwódce zaznaczona jest dziura o regularnym kształcie, wymiarach około 1cmx0.5cm, przez która widać wał korbowy. Z otworu tego po zakręceniu wałem wydobywa sie mieszanka i czuć podmuch powietrza co świadczy o tym że prowadzi on bezpośrednio do skrzyni korbowej. Ślady wydobywania sie mieszanki są w całym karterze (widać czarny szlam na całej powierzchni karteru) W związku z tym motocykl jest słaby z trudem osiąga najwyższe obroty czy też gaśnie. Teraz sedno sprawy: te otwory są wykonane fabrycznie i fabrycznie zaślepione ?? czy jest to dzieło jakiegoś nieudolnego mechanika, ewentulanie efekt jakiś dziwnych przeróbek ?? Jak tą jedną najlepiej załatać ?? Kawałek blachy aluminimowej przykleić epoksydowym ??Spawanie TIG odpada nie mam takiej możliwości. z góry dziękuje za wszystkie porady Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 jak nie możesz spawac to zalej żywica i po proboemie jest to jakas dziwna przeróbka pewnie polskich "szkutników", np żeby wybic wał lub łożysko?? nie wiadomo, zaślep to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz90skomra Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 to chyba nie jest przeróbka (tak mi sie wydaje) np w gt 80 też mam coś takiego tylko ze te otwory tak samo zaślepione są mniejsze i jakby bardziej okragłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 zakliłem kawałkiem blaszki na distal.........aczkolwiek ciekawi mnie skąd to sie wzieło....... to są bardzo regularne i równe otwory to nie jest raczej dzieło faceta z młotkiem i przecinakiem co dobrej frezarki..... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian44 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Jak mialem cagive super city mialem cos podobnego. TEZ NIE wiem co to było i skąd sie wzieło. Tłumaczyłem sobie ze tak jest w orginale i tak trzeba jezdzic :icon_twisted: a jak zakleiłes to moze nawet lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Heh. Dziwne. Otwór taki przeczy zasadom działania silnika 2T więc nie powinno go tam być. Jak masz książkę to poszukaj tego na schematach/rysunkach. A może to też być cos do smarowania czy innej magii ale to bez sensu. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 moze byc to dodadatkowe smarowanie ale jesli masz tam zalozone otwarte lozyska to bym to zaspawal i wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz90skomra Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Może te otwory sa potrzebne w jakiś sposób przy wytwarzaniu i skręcaniu w całość silników ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Heh. Dziwne. Otwór taki przeczy zasadom działania silnika 2T więc nie powinno go tam być no to akurat wiem tylko jedyne co mnie szokuje to że ogar czy WSK jak ma przepuszczający simmering to cięzko go odpalić i nie chce jechać a ja w hondzie miałem dziure 1cmx0.5cm i ja ją jeździłem odpalała na dotyk tylko była strasznie słaba gasła bez przyczyny i czasem jak zwiększyłem obroty to już spaść nie chciały ;) dlatego zastanawiałem sie co to jest............w ogarze jakbyś zrobił dziure wiertarką w karterze do skrzyni korbowej to w ogóle nie odpali wiem po 2 burakach co tak zrobili...... tak jest w orginale i tak trzeba jezdzic smile.gif tylko że sie nie da tak jeździć..........tak jak teraz to można jechać po bułki do sklepu a nawet nie bo 1.pali jak czołg (wiadomo benzyna ucieka dziura)2.na prostej jest słabsza od wsk 125 (gorsze przyśpieszenie i vmax mimo że ma 5 biegów i 2KM więcej od WSK)3.ma tendencje do gaśniecia na wolnych obrotach i wtedy cięzko ją odpalić4.czasem po gwałtownym dodaniu gazu gaśnie moze byc to dodadatkowe smarowanie pod prądnicą ;) ?? Może te otwory sa potrzebne w jakiś sposób przy wytwarzaniu i skręcaniu w całość silników icon_rolleyes.gif własnie tak mi tłumaczył kumpel.......to są tzw otwory technologiczne do czegoś potrzebne w procesie produkcji i od razu po złożeniu silnika są zaślepiane fabrycznie......i u mnie po prostu z jakieś przyczyny jedna zaślepka sie urwała.. już zakleiłem czekam aż distal osiągnie pełną wytrzymałość mechaniczną wtedy odpale zobaczymy zmiany... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Napewno to jakieś udogodnienie pomagające w sklechcaniu. Ktoś to brzydko wykonał i odpadło. Dobrze że zaślepiłeś, daję głowe, ze bedzie lepiej chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz90skomra Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 To że bedzie chodziło lepiej to nie ulega watpliwości kwestia tylko zeby to zaślepić dobrze co by było mniej więcej tak jak oryginalnie. Jeżlei kupiłeś to i tak miałeś to dam se głowe uciąc ze ktoś to świadomie wydłubał chcąc zobaczyć co sie stanei jak to wywali ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 moze byc to jakaś blokada kola zamachodego?? ażeby odkręcic magneto może? jakies dwa bolce sie wgładalo i dokrecało/odkrecało nakretke.. zaslep i spokuj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi