Bandzior Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Hello, po odpaleniu moto po zimie zdarzyło się kilkukrotnie zaświecić kontrolce poziomu oleju. Przebieg oleju ~2500 km (wymiana wczesna zima). Uzupełniony stan, a wkrótce wymiana oleju (po raz pierwszy bez filtra-rzekomo można go co drugi raz pomieniać..). Niedawno zrobiony pełen serwis (gaźniki+zawory), lecz jeśli dobrze pamiętam kontrolka paliła już wcześniej. Kontrolka świeci przy jeździe ze stałą prędkością (100, 130, 170 - jakakolwiek). Czasem gaśnie po zatrzymaniu, lecz często sygnalizuje także na postoju, wręcz po samym przekręceniu kluczyka. Poziom oleju idealny, nowy półsyntetyk 10W40. Czyścić/wymieniać czujnik? Sądząc pobieżnie po kablu, chyba jest po prawej stronie z przodu? -jak się do niego dobrać? Zmienić filtr i ponownie wlać olej? Pomóżta dobre ludziska, sezon za pasem, a ja zgłupiałem :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Ostatnio zaobserwowalem u mnie to samo...Od jakiegos czasu zapala mi sie kontrolka na zimnym silniku, po przejechaniu kilkuset metrow-i to zawsze na tej samej dziurze w jezdni :/ Jak sie olej rozgrzeje to nie mam tego problemu. Stan aktualnie mam na 3/4 rowniez 10 W 40,mam nadzieje ze po uzupelnieniu na max problem zniknie. Cale szczescie ze to kontrolka poziomu a nie cisnienia oleju ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 W XJ miałem to samo, olej nierozgrzany jak było go w okolicach połowy w okienku to chyba niespływał szybko i po kilkuse metrach kontrolka się zapalała...pomaga dolanie oleju pod maksimum :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekd Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Ten typ czy tez te typy Yamahy tak maja.Dopiero 2004 R1 i nowsze maja kontrolke od poziomu oleju ktore sa bardziej inteligetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandzior Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Przypadkowe nazwijmy to zaświecenia o jakich pisze Zajc wcześniej też się zdarzały (ustawały po dolewce lub wymianie), lecz tym razem skubana świeci się i nie zamierza przestać :buttrock: Czy macie pomysł, a może z doświadczenia wiecie co może być przyczyną? HELP :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Awaria czujnika, albo wskaznika w zegarach.Przeciez wiesz ze olej masz wlany, nie ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandzior Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Awaria czujnika, albo wskaznika w zegarach.Przeciez wiesz ze olej masz wlany, nie ? Adam M.Dzieki Adam. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arto Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) Co do kontrolki to trzeba wyjac czujnik,rozebrac i wyczyscic.Jest tam taki plywaczek ktory zacina sie na szlamie,który przez wszystkie lata tam sie nagromadzil.Mozna tez zewrzec przewod cz. do masy i tez zgasnie. Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez arto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandzior Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Dzięki - tak tez uczynię, gdy tylko zlokalizuję czujnik i oszacuję, czy jestem w stanie sam go naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user600 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Błyskanie kontrolki poziomu oleju to nic groźnego w motocyklach YAMAHA. Po prostu ten typ tak ma, u mnie w 600-ce tez sie tak dzieje zwłaszcza przy przyspieszaniu. Mechanik mnie uspokoił ze Yamaha tak ma i już. z czasem przestaje to nawet drażnić :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandzior Opublikowano 2 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 wiadomość dla potomnych: pewnego wiosennego dnia, podczas 700-kilometrowej trasy wiodącej nadmorskimi promenadami Rugii, kontrolka niespodziewanie przestała się żarzyć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1001 Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 A to podobno Suzuki są badziewne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 A to podobno Suzuki są badziewne :)Slowo "podobno" jest tutaj uzyte zupelnie bez sensu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuT Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 wiadomość dla potomnych: pewnego wiosennego dnia, podczas 700-kilometrowej trasy wiodącej nadmorskimi promenadami Rugii, kontrolka niespodziewanie przestała się żarzyć :)zarowka sie przepalila i masz juz problem z glowy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi