SuleY Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Podłączę się do tematu z małym pytaniem. Duża jest różnica między świecami NGK B8EG a B10EG? Chodzi o ciepłotę tak? Jakie są skutki używania złej świecy? 8 zamiast 10? Jakiś inteligent pomylił się w moim moto i popełnił ten właśnie błąd. Wszystko było ok przez 3000km a teraz często gaśnie stojąc w miejscu, później nie chce odpalić a na końcu walnie w rure (niezły huk ale bez ognia z rury) po czym wystarczy zakręcić starterem dosłownie sekundę i odpala jakby nigdy nic. Czy to może być wina świecy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 no ja wcześniej miałem iskre f65 no to silnik kręcił do 5 tys potem przerywał......słaby był z taki że z miejsca to lepiej mój ogar 200 startuje czasem zgasła honda i przez 5-10 min nie odpalała ...... teraz mam ngk br9 hcs (jak dobrze pamiętam) no i na luzie wskazówka obrotomierza wylatuje za skale start z miejsca ma zupełnie inny i w miare kopie (tylko na najwyższym biegu nie zamyka obrotomierza)ogólnie nie narzekam ciekawe jak długo...... wiem że wczoraj jak sie nagrzała to przy 8 tys zaczeła lekko przerywać ale to może z przegrzania jest na dotarciu i na mixolu a już mocno ciepła była... zobaczymy jutro co będzie bo dziś nie mam czasu szaleć mimo pięknej pogody....... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekRR Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Podłączę się do tematu z małym pytaniem. Duża jest różnica między świecami NGK B8EG a B10EG? Chodzi o ciepłotę tak? Jakie są skutki używania złej świecy? 8 zamiast 10? Jestes pewnien, ze w numerach katologowych zawiera sie wartosc cieploty swiecy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Jestes pewnien, ze w numerach katologowych zawiera sie wartosc cieploty swiecy? Raczej tak http://www.ngkntk.pl/Warto_ae_cieplna_i_ws...nik.1317.0.html http://www.ngkntk.pl/Jak_rozgry1_4ae_kod_NGK.1316.0.html Edytowane 27 Marca 2008 przez Maatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Jestes pewnien, ze w numerach katologowych zawiera sie wartosc cieploty swiecy?jesteś. Google twoim przyjacielem... http://www.spark-plugs.co.uk/pages/technic...symbol_code.htmhttp://www.kaila.net/tl125/tl125ngkcode.html w przypadku Boscha numery idą na odwrót 2-zimna, 10-gorąca. P.S. opss, i sie powtórzyłem, no nic, tabel nigdy za wiele... Edytowane 27 Marca 2008 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Wiedziałem, chciałem się tylko upewnić. Kupiłem dzisiaj ngk taką jaka ma być i jutro albo pojutrze zobaczymy :icon_exclaim: Niestety w sklepie nie było denso, które są tak zachwalane. Co do wygrzewania to wiadomo że krótkie odpalanie i gaszenie szkodzi ale żeby się świeca miała rozsypać to mi się nie zdarzyło-wierzę wam na słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurer Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Nie wiem jak w czterosuwach, ale u mnie w dwusuwie, NGK, czasami czyszczona ręcznie, szczotka, wypalenie - czysta profilaktyka tak dla psychicznego spokoju, przejechała 7 tys km. I to czasami zimny silnik, dojechanie, zgaszenie na zimnym, ponowne odpalenie. (NIe danie czasu na samooczyszczenie się świecy). I jestem zadowolony bo jeszcze się nie zdażyło, żeby motor mi nie odpalił. Kwestia chyba dobrej fajki, przewodu wysokiego napięcia i regulacji gaźnika. Seria świecy to najzwyklejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Co do wygrzewania świec to moja metoda dla nowej świecy to odpalenie na starej (o ile chodzi :wink: ) jazda 25 km w stnadardowe miejsce, zmiena świeczki na ciepło i powrót ta samą drogą :icon_razz: inna sprawa że NGK z Klasy sa produktami francuskiej NGK.....kupcie sobie pożadne JAPOŃSKIE NGK a zobaczycie różnicę. Francuzów zamordowałem chyba z 6 sztuk, zanim nie poszedłem do sklepu normalnie kulturalnie kupiłem o 3zł droższą niż w klasie świeczkę "made in japan" i się problemy skończyły :smile: co do Ciepłoty .... ciepłota zależy też od długości gwintu w numeracji....np do DT 80 MX podstawową świeczka jest B9HS ale jako że mam przerabianą głowice potrzebuję długiego gwintu i logicznym jest zakup BR9ES (pomijając R - rezystor) powinna być ta sama świeca o ciepłocie 9 z długim gwintem (ES) a tu zonk....okazuje się że odpowiednikiem B9HS z długim gwintem jest BR8ES :wink:.... teraz już to wiem ale kilka złotych poszło zanim sie dowiedziałem....GooGle wie wszystko :) Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Też kupiłem NGK made in japan. Założyłem nową odpaliłem po staremu (czyli zakręcenie bez zapłonu z pełnym ssaniem a później pół ssania i wł. zapłon) zagrzałem i jazda. Potem powrót, nieudana regulacja gaźnika i znowu jazda. Ogólnie lepiej się wkręca głośniej chodzi i jest jakby trochę mocniejszy na nowej świecy. A i jeszcze dodam że inteligent który zakładał poprzednią świecę do moto nie dość że wybrał złą to jeszcze wkręcił bez podkładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 ja mam z klasy i pisze made in japan :icon_mrgreen: wczoraj mi sie zdarzyło własnie niechcący zgasić zimny silnik (wystygł do zera odpaliłem na ssaniu i wsiadając kopnąłem dźwignie od biegów i wbiłem 1 bez sprzęgła efekt wiadomo :icon_mrgreen:) ale zaraz szybko luz kop i chodziła dalej ssanie w dól przejechałem sie kawałek zagrzał sie potem pochodził na wolnych zgasiłem i dzisiaj wszystko ok :crossy: Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morador Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 a mi wlasnie padla po 1000 km ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi