Skocz do zawartości

Przewożenie pasażera na A1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przejrzalem troche forum i nie moge znalezc odpowiedzi. Przejrzalem rowniez kodeks ruchu drogowego i wszystkie punkty mowiace o przewozeniu pasazerow i tam takze nie znalazlem odpowiedzi.

Robiac kurs na kat. A1 (ktora obecnie posiadam bo mam 16 lat) facet, co mnie uczyl powiedzial mi, ze absolutnie na kat. A1 nie moge przewozic pasazera, bo nie mam do tego uprawnien.

Dlugi czas posiadalem Honde CBR125 wiec tam miejsca dla pasazera i tak nie bylo wiec nie zawracalem sobie glowy. Ale teraz na Varadero125 miejsca jest od cholery i nie tyle, zeby przewozic laseczki :) ale czasem z przyczyn praktycznych bym chcial kogos zabrac.

Skoro nie ma w ogole takich watkow na forum i w kodeksie ruchu drogowego tez nie ma nic o specjalnym traktowaniu kat. A1 to czy to znaczy, ze moge przewozic legalnie pasazera? W dowodzie rejestracyjnym mam przeciez wpisane, ze pojazd jest zarejestrowany na 2 osoby.

Dobrze wiedzieć tylko gdzie jest na to jakiś paragraf w kodeksie?

Zawsze słyszałem że można wozić pasażera jeżeli kierowca ukończy 16 lat nie zależnie czy jest to skuter czy coś większego (A1).

Jeżeli można to poprosze jakieś potwierdzenie tego :icon_mrgreen:

Od czasu jak miałem karte motorowerową (13 lat) to czy to na ogarze czy potem na juz lepszych sprzetach az do prawka A1 zawsze zdarzało sie ze kogoś woziłem kilka razy bylem tez kontrolowany i zaden policjant nigdy nie powiedział o tym ze jak nie mam 18 lat to nie moge kogoś przewozić, także z własnej praktyki moge powiedzieć Tobie ze mozesz smigać z pasazerem. Moze jest jakis przepis który na to nie zezwala ale nawet jesli jest to widocznie jest to przepis martwy tak jak dużo przepisów w naszym kraju.

pozdro

witam

moze przejechac obok mozna ale jak raz zatrzymali mnie do kontroli i przewozilem kumpla to dostalem zjeby+upomnienie ze nie moge przewozic nikogo dopuki nie skoncze 18 lat PS akcja miała miejsce rok temu na DT 50 i mialem karte motorowerowa.... z A1 pewnie to samo ;/ PS 2 i tak czesto smigam z plecaczkiem i troszke mi to lata kolo ch*ja bo raczej mandatu za to dostac nie mozna (w kodeksie o tym nie pisze)

szerokosci i pozdrawiam :icon_mrgreen: