Skocz do zawartości

Olej PRABLOM

radzio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wow. spokojnie jeszcze mi sie nie spieszy do grzebania w silniku, bo tego juz mam dosc. Remont byl robiony pod koniec sezonu, a poza tym ubytkow w silniku oleju nie mam. Dzisiaj moto nie przetestowalem bo mokro bylo, ale wydaje mi sie ze to raczej wina gaznika i ze za duzo mieszanki dostawal po czym sie zalewal co widzislam na swiecy.

Edytowane przez radzio

Poprzedni właściciel mojej starej huski chciał wrócić do domu a nie miał oleju więc na CPNie zalał tego STIHLa. Ujechał 1km i tłok stanął...także chyba to nie przypadek w wyżyłowanym motocyklu.

NO olej stihla mozna kupic tylko w autoryzowanych pkt sprzedaży.

Opuszczenie iglicy dalo i to sporo ale jak z tym idze moto jest slabsze, ale lepsze to niz ciagle zalewanie sprzeta.

Mówię dokładnie o oleju Stihl do piły(ten w jednorazowym pojemniczku,saszetce).U mnie na stacji dostaniesz go bez problemu...a nawet ostatnio był w tych dużych butelkach.

A to juz sam nie wiem, ale mniejsza o to.

a co do swiecy to bylo gorzej zalal mi sie na tej co fabryka zaleca.

Słyszałem że oleje do pił i motorówek zawieraja jakieś dodatki aby ulegały biodegradacji i dlatego mogą skrócić żywotność silnika.

Mi wystarcza Mobil extra 2t półsyntetyk za 30zł.

A do jawy półsyntetyk z orlena, chyba ze 2 lata na nim jeżdże. Strasznie ciężko miesza sie z paliwem, jak wlałem najpierw bezyne potem olej to silnik tak sie zamulił że zgasł.

Niby oba oleje (orlen i mobil) maja taką samą klase jakości TC ale różnica miedzy nimi jest duża ( i w cenie i w jakości) ktoś potrafi to wyjaśnić?

...Mi wystarcza Mobil extra 2t półsyntetyk za 30zł.

A do jawy półsyntetyk z orlena, chyba ze 2 lata na nim jeżdże. Strasznie ciężko miesza sie z paliwem, jak wlałem najpierw bezyne potem olej to silnik tak sie zamulił że zgasł.

Niby oba oleje (orlen i mobil) maja taką samą klase jakości TC ale różnica miedzy nimi jest duża ( i w cenie i w jakości) ktoś potrafi to wyjaśnić?

nie ma co wyjaśniać - jakość musi kosztować. Jak jest dobry to i ma swoją cenę.

Ja swojego czasu sporo jeździłem yamaszką DT125. Do dozownika oleju wlewałem też Mobila tyle że pełen syntetyk Mobil 1 Racing 2T. Litr za ok. 40 pln. Moto chodziło jak po maśle, tak że poprzedni właściciel był zdziwiony. Oczywiście żadnego kopcenia z rury.

Stosowanie olejów do kosiarek to tylko pozorna oszczędność.

Wydaje się, że łatwiej podebrać olej do kosiarki albo piły spalinnowej tatusia ale to się nie opłaca na dłuższą metę. Wlewamy jeden litr oleju do dozownika i to się rozkłada na wiele kilometrów. Jeśli chcemy jeździć to trzeba i smarować. Jeśli nie stać nas na syntetyk to kupujmy chociaż inny olej ale do motoru !!!

J

Edytowane przez jacekj

• 4 tygodnie później...

Ktoś jeszcze zauważył żeby po 3 miechach mieszanka traciła swoje właściwości? Bo mam taką i nie wiem czy wlać. Kiedyś mój simek stał całą zimę z połową baku którą wyjeździłem później w lecie - po tym incydencie jeździł a jeździł. Odpiszcie pls.

A i jeszcze jedno, mieszał ktoś mineralny z półsyntetykiem? Nic złego z tego nie wyjdzie?

Edytowane przez SuleY