Tomek Kulik Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Cieszę się, że się podobało :icon_biggrin: Kolejna edycja w najbliższy weekend: 20-21 marca. Studium Medyczne ul. Obozowa 20, godzina 10.00. Sobota + niedziela do godziny 16-ej. Tomek Quote kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest AbiV Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 siemka ;) nie rozumiem to u was W PRLu nie ma obowiazkowego szkolenia podczas kursu na prawo jazdy ?? u nas jest w gimnazjum obowiazkowo i oczywiscie nie ma kursu na prawojazdy bez kursu 1szej pomocy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeszua Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 primo: prl się skończył secundo: owszem jest, ale generalnie tak marny jak same kursy "nauki zdawania egzaminu" jsz Quote „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Kulik Posted February 4, 2011 Share Posted February 4, 2011 Czołem. W imieniu Fundacji Jednym Śladem zapraszam na kurs pierwszej pomocy dla motocyklistów organizowany w sali warszawskiego WORD'u przy ul. Odlewniczej 8. Terminy do wyboru: 13, 20 lub 27 lutego, godzina 10-16. Koszt: 70 zł. Kadra: paramedycy wojskowi z praktyką bojową. Byłem, ćwiczyłem, polecam :lalag: Kulik Quote kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Kulik Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 Najmocniej przepraszam w imieniu organizatora, ale termin 20 lutego został odwołany. Została najbliższa niedziela i 27.II Tomek Quote kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Link to comment Share on other sites More sharing options...
lonek Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Wybacz, ale bezsensownie dobrałeś wykładowców- specyfika ratownictwa w wojsku to zupełna odwrotność tej cywilnej... Nie żeby taki wykład nic nie dał, ale niektóre rzeczy się nie przydadzą albo nawet mogą zaszkodzić poszkodowanemu.Miłej nocy ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Kulik Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 (edited) Wybacz, ale bezsensownie dobrałeś wykładowców- specyfika ratownictwa w wojsku to zupełna odwrotność tej cywilnej... Nie żeby taki wykład nic nie dał, ale niektóre rzeczy się nie przydadzą albo nawet mogą zaszkodzić poszkodowanemu.Miłej nocy ;)Młody jesteś i niestety jeszcze niewiele wiesz o ratownictwie... Naczytałeś się pewnie o czerwonej taktyce i chciałeś błysnąć, ale nie wyszło. Czym się różni resuscytacja żołnierza od resuscytacji cywila? Tu w Warszawie, gdy nie grozi nieprzyjaciel: NICZYM. Ratownicy prowadzący zajęcia Fundacji to absolwenci studiów i studiów wyższych ratowniczych. Fakt noszenia przez nich munduru nie umniejsza ich kompetencji, a wręcz przeciwnie, gdyż mają przećwiczone sytuacje niespotykane w naszych, pokojowych warunkach. Oprócz służby w jednostce wojskowej, pełnią dyżury w pogotowiu ratunkowym CYWILNYM. Edited February 28, 2011 by Tomek Kulik Quote kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Link to comment Share on other sites More sharing options...
babajaga Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 jakiś nowy termin kolejnego kursu pierwszej pomocy ? są chętni ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Kulik Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Do wyboru: 10 kwietnia,17 kwietnia, 8 maja,22 maja. Zapisy i rezerwacja miejsc po adresem:[email protected] Quote kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jion Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Tak ładnie piszecie o pomocy itd... Opisze swój przypadek. Jakiś czas temu miałem wypadek... Chwile leżałem na drodze... Mineło mnie kilka samochodów nikt się nie zatrzymał. Przykro mi sie zrobiło gdy z trudem podnosiłem motocykl i mineło mnie kilku motocyklistów którzy jedynie pokręcili głowami... Kazdy kto miał wypadek wie jak ciężko się podnosić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoku Posted September 2, 2012 Share Posted September 2, 2012 Widzę, że ostatnie informacje o kursach pierwszej pomocy przedmedycznej pojawiły się tutaj "wieki" temu... Zatem dla zainteresowanych wrzucam informację o szkoleniach organizowanych w Warszawie przez Polskie Stowarzyszenie Motocyklistów. Szkolenia organizujemy co miesiąc i są w pełni bezpłatne Najbliższe szkolenie to 8 września 2012 roku i trwa ok. 8 godz. Są to w dużej części ćwiczenia gdyż materiały szkoleniowe przesyłamy tydzień wcześniej do samodzielnego przyswojenia :) Podczas szkolenia ratuj życie… nauczysz się, jak: - ocenić miejsce zdarzenia; - korzystać ze środków ochrony osobistej; - przeprowadzić wstępną ocenę poszkodowanego; - przeprowadzić resuscytację krążeniowo-oddechową (RKO) u osoby dorosłej; - przeprowadzić resuscytację krążeniowo-oddechową (RKO) u dzieci i niemowląt; - użyć automatycznego defibrylatora zewnętrznego (AED); - postępować w przypadku krwotoku; - postępować w przypadku urazu kręgosłupa; - postępować w przypadku wstrząsu; - postępować w przypadku zadławienia Zgłoszenia, zawierające Imię, Nazwisko, nr telefonu i adres e-mail, wraz z podaniem terminu na jaki chcesz się zgłosić należy kierować na jeden z poniższych adres e-mail: [email protected][email protected] Smoku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Kulik Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Jaki jest plan kursów EWO na kolejne miesiące?:) Quote kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Link to comment Share on other sites More sharing options...
żółf Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Mam krótkie pytanie do ratowników - osób z doświadczeniem przy RKO.Dzisiaj musiałem reanimować człowieka ok 70-80 lat. Mimo że uczestniczyłem w kilku kursach(co prawda ostatnio 5 lat temu) po usunięciu sztucznej szczęki zapomniałem o odchyleniu głowy. Skutek był taki, że dopiero teraz kiedy miałem czas wszystko przemyśleć doszedłem do tego, że strasznie napompowany brzuch był prawdopodobnie wynikiem dostawania się powietrza do żołądka(15 minut pompowania nim przyjechało pogotowie). Była to pierwsza taka akcja w moim życiu dlatego proszę specjalistów o odpowiedź na pytanie: Czy takie zjawisko także zaszłoby gdybym odchylił pacjentowi głowę i wysunął szczękę? Czy nie wystąpiłoby wcale czy tylko w mniejszym stopniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Kulik Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Czy kwadrans trwał masaż serca? Ile wdechów wprowadziłeś w tym czasie do płuc poszkodowanego? Quote kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirus12 Posted October 28, 2013 Share Posted October 28, 2013 w PL nadal nie ma wiedzy wśród i użytkowników motorów i samochodów na temat udzielania pierwszej pomocy. troche jest to nie do pomyślenia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts