rebel Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Na zdjęciach ładny był smile.gif ....hahahaha...ale na zdjęciach :biggrin: ...ogólnie festyn style :icon_mrgreen: :icon_razz: ....hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahus16 Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam. Na poczatku napisze ze fajnie czyta sie ten temat i wypowiedzi sa bardzo kulturalne ;p . Po wakacjach koncze 18-stke. Za chwile bede robił prawko na puszke i oczywiscie motocykle. Moja wieksza pasja jest raczej motocross. Potaczałem sie przez ostatnie pare lat to dt to paroma innymi sprzetami. Z kasa jest krucho, miałem miec robote ale na razie nic nie ma i siedze w domu. Miałem plan prze 2 miesiace odłozyc jakies 3 tys mam 2 tys i powiedzmy do wiosny dozbierac jeszcze ze 2 i kupic yz 250 w 2T. Nie istotne czy to dobry wybór czy nie bo nie o tym chce napisac. Z kasa jest naprawde ciezko i przyszła mi mysl ze wydam moje ciezko długo zarabiane pieniadze na cos, czym nie wyjade poza las badz tor motocrossowy. Druga rzecza jest utrzymanie motocykla. Nie wiem jak wyglada to w praktyce ale motocross jest chyba drozszy od turystyki? Doszedłem do wniosku ze moge zrezygnowac z crossa na rzecz turystyka. Jeszcze bardziej mnie naszło jak poogladałem na allegro oferty typu CB500, GS500 czy tez ER-5. Wiem, ze dla was, doswidczonych motocykli to juz nie motocykl ale to byłby tak naprawde mój 1 motocykl. Tu moje pytanie: jak zrobie prawko majac 18 lat, po jakim czasie bede mógł kupiic Bandita 600? Z tego co wiem, na poczatku do 550 ccm i nie wiecej jak 50 kucy? Czy moze byc tak, ze robie prawko, nic nie kupuje i powiedzmy po 2 badz 3 czy 4 (nie wiem po ilu) latach od zrobienia prawka kupuje Bandyte ? Nie chce byc upierdliwy i uwazany przez was za szczeniaka ale czy Bandit 600 to zły pomysł dla osoby troche tylko zapoznanej ze swiatem motocykli? Juz bardzo mi sie spodobał GS500 bo wiadomo ze zaraz po zrobieniu prawka mógłbym jezdzic i jest stosunkowo niedrogi w zakupie i z tego co uzytkownicy pisza w utrzymaniu tez. Byłem nim ze tak powiem zakrecony, dopólki nie natrafiłem na Wasz temat o bandziorach. Nie wiedziałem jakie sa rodzaje i pojemnosci motocykli sportowych, turystycznych i ogólnie z przenaczeniem na ulice, Wczesniej interesował mnie wyłacznie teren, lesne dukty i tor ale jak juz napisałem, kasa :( Wracajac do tego, ze to własnie bandit teraz mnie zauroczył tym ze wyglada jak prawdziwy rasowy motocykl. Porównujac go do GS500 jest takim twardzielem, powaznym zawodnikiem i miła dla oka kochanka. Z tym GS500 jest troche problem. Mam 190 cm wzrostu 88 kg wagi (choc jeszcze 2 i pół misiaca temu 106 ;p ) i wydaje mi sie ze na GS wygladałbym conajmniej smiesznie. Jest jakis dobry, bezawaryjny motocykl który byłby od zaraz na prawko i był toche wiekszy ( no i niedrogi........)? Na koniec jeszcze spytam jak wyglada okres eksploatacji, ile to kosztuje czy bedzie tasze niz motocrossowy dwu sów? Pozdrawiam wszystkich Bandziorów i jesli nie bedzie sie wam chciało czytac, to zrozumiem. Dzieki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeKaWu Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 (edytowane) Hej, Masz naprawde niewielki budzet i obawiam sie, ze ciezko bedzie cos kupic w dobrym stanie (odlicz jeszcze kase na ubranie, sam kask to kilkaset PLN). Takiego bandita dotyczy to w wiekszym stopniu, niz 500tki. Mniejszy motocykl bedzie tanszy w zakupie, utrzymaniu, wiecej sie na nim nauczysz i szybciej to zrobisz. Jestem od Ciebie nizszy o 1-2 cm, jezdzilem GSem i wcale nie narzekalem, tyle ze ja chcialem jezdzic a nie wygladac :) Wiekszosc osob powie ci ze bandit da rade na pierwszy motocykl. Przyzwyczaisz sie do wymiarow, masy, przyspieszen i predkosci bo jezdzi sie nim naprawde przyjemnie. Problem w tym, ze latwo przekroczysz nim bariere swoich umiejetnosci. Raz ze masz 18 lat i jeszcze bardzo goraca glowe :) a dwa ze takim banditem latwo rozpedzisz sie do 160 km/h (albo wiecej) a wyhamowac pozniej niestety moze byc duzo trudniej. Przekonalem sie o tym na wlasnym przykladzie. Zaliczylem szlifa ze 130 km/h, dlatego wiem o czym pisze. Zabraklo mi umiejetnosci i tylko duzo szczescia (oraz ubior) sprawilo, ze podnioslem sie o wlasnych silach. Na twoim miejscu dozbieralbym troche kasy i zaplanowal motocykl na przyszly sezon, w tym i tak juz za duzo nie pojezdzisz jesli nie masz jeszcze nawet prawka w reku. Pomysl nie tyle nad jakas 500 co nad motocyklem, ktory pozwala sie duzo nauczyc i wybacza bledy. Poza GSem, CB, ER5 sa jeszcze turystyczne enduro np. KLE500 albo XTZ 660, jesli chcesz dobrze wydac pieniadze na cos, co nie bedzie cie ograniczalo w zadnym z kierunkow to sa to fajne (i niedrogie) sprzety, ktorymi pojedziesz po wszystkim w przeciwienstwie do takiego bandita wazacego na sucho 205 kg (sprobuj tym pojechac po mokrej trawie czy blocie ;) ). Koniec offtopa, to temat o bandicie. Edytowane 4 Lipca 2009 przez PeKaWu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 (edytowane) Po wakacjach ta osiemnastka a więc bedzie bez przeszkód co do mocy motocykla i jego pojemności. Nowelizacja prawa RD chyba dopiero w toku. Nie ważne. Pekawu w zasadzie napisał wszystko. Poczekaj z zakupem do przyszłego roku. Dozbieraj kaske i wybór bedzie większy. Zainwestuj w ciuch i kask, inwestujesz we własne bezpieczeństwo. Co do motocykla masz jeszcze najmniejszego Bandita, pojemność 400. Model już dość wiekowy ale zawsze to Bandit ;) . Skoro latałes na crossach to nie gadaj że nie masz doświadczenia. Zaczerpnąłeś najlepszej szkoły jazdy. Zapewne niejednego "wyjadacza" mógłbyś nauczyc pokory. Pozdrawiam. Edytowane 5 Lipca 2009 przez rebel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahus16 Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 No dzieki za porady i na pewno wezme je pod uwage, a co do kasy to i tak planowałem nazbierac wiecej, choc to trocheeeeeee potrwa. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeKaWu Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 No wiesz, ja zaczalem majac 23 lata a ty juz smigasz od jakiegos czasu wiec chyba nie masz co narzekac ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZwierZ Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 hehe a ja zaczynam od niedawna ok 30 lat :-P więc kolego młody dużo przed Tobą ;) A na pierwsze moto wybrałem Bandziora 600S. Fajny sprzęt ale czuć jego masę - tym bardziej, że ja raczej mały człowiek - 172cm/62kg. Myślałem nad endurowatymi (KLE, Transalp, Freewind) ale skończyłem na Bandycie, który mi się spodobał już dawno temu. Masa dała mi się już we znaki bo położyłem go na skręcaniu na wolnej prędkości - niestety nacisnąłem przedni hebel i ie dałem rady podeprzeć się skutecznie (kierunek i klamka połamane). Też przy prędkości w łuk wjechałem nieprzygotowany i masa chciał mnie wyrzucić w las, ale się wyratowałem. Jak ktoś zaczyna od bandyty to musi pamiętać, że trzeba do niego pewnie podchodzić bo jego masa może przeciążyć. Na parkingu nawet lepiej na kilka razy manewrować niż kombinować z dużymi nawrotami itp ryzykując wywrócenie. A na drodze to już całkowita pewność ruchów, przede wszystkim przygotowanie się do manewrów wcześniej wtedy Bandyta jedzie bardzo fajnie. No i powyżej 9 tys obrotów potrafi kopnąć :D. Tak w ogóle to witam wszystkich Bandytów ;) PS. takie drobne pytanko - jak się ustawia zegar (godzinę) w 600S -01r ? bo nie mam manuala ani kogo zapytać a widzę, że mi przeskoczyła godzina. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahus16 Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 nie no wiem, ale czesto jest tak, ze im starszy tym bardziej zaczynasz myslec o rodzinie, pracy i tak dalej, dlatego chce sie wyszalec półki jeszcze mam czas i duze ambicje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeKaWu Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 ZwierZ, malym bandziorem mozna krecic egzaminacyjne osemki :) Nawet te mniejsze :icon_mrgreen: Polecam tez cwiczenie z pelnym zatrzymaniem bez podparcia noga i ruszeniem po chwili od zatrzymania. To jest naprawde fajny sprzet na korki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkad Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 zegary ustawia się następująco: wciśnij SELEKT(trzymaj cały czas wciśnięty) i po chwili RESET po 3s zaczną migać minut. Resetem ustawiasz, a selektem przełączasz na godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bika Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Co do drżenia lusterek i owiewek, to ja nie zaobserwowałam takiego zjawiska. Mam bandziora 650 S z 2006 r. Ani nie slysze owiewek, ani lusterka nie drżą, no chyba, że rozpatrujemy teren z dziurami w lesie np. to inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okrop Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Co do drżenia lusterek i owiewek, to ja nie zaobserwowałam takiego zjawiska. Mam bandziora 650 S z 2006 r. Ani nie slysze owiewek, ani lusterka nie drżą, no chyba, że rozpatrujemy teren z dziurami w lesie np. to inna historia. rozpatrujemy B12 S Gdziesz slyszalem ze TTTM nawet prosto z salonu. Ktos wie czy w 1250 to wyeliminowali? przynajmniej ten wkurzajacy odglos? I czy poprawili tam swiatla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Jak Klaudiusz wróci to odpisze ale wiem ze światła poprawione są a i nic nie słyszałem o drganiach. BTW...Okrop co to jest TTTM ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okrop Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) TTTM Ten Typ Tak Ma. pisalem na poprzedniej stronie... Edytowane 9 Lipca 2009 przez Okrop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 ...ach tak tak pamietam....ja naturliś is chabe fergesen :icon_mrgreen: ....starcza demencja...w końcu jestem z EKG :buttrock: hahahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi