Skocz do zawartości

KingTony - cała prawda o marce....

CBRedzio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

KingTony, to nie "chińszczyzna". Mam prawo oczekiwać, że klucz będzie "gładko chodził". Jest inaczej, więc próbuję dociec dlaczego. Szczególnie, że miałem w rękach Proxxona 40-200Nm (Castorama) i chodził zgodnie z moim wyobrażeniem na temat jakości tej klasy narzędzi.

1. Rzeczywiście nie jest to chińszczyzna tylko Taiwan.

2. Jak większość tego typu firm, KingTony również wypuszcza na rynek produkty tańsze, mniej udane. Ale czy wadliwe? Raczej nie. Ten klucz działa prawidłowo.

3. Porównaj ten klucz ze sprzętem za 240 zł. Tyle właśnie kosztował kiedy go kupiłem. Ty kupiłeś go za 210 zł. Najtańszy Proxxon 40-200 będzie kosztował ok. 350 zł. Sprzedałem Ci na prawdę najtańszy klucz dynamometryczny o tych parametrach, na rynku. Jeśli ktoś w detalu znajdzie tańszy to chylę czoła. Więc jeżeli daje prawidłowy moment przy dokręcaniu to na prawdę nie wiem o Ci chodzi?

Jeśli narzędzie tej firmy faktycznie tak działają, to chyba warto o tym napisać - ja byłbym bardzo wdzięczny za takie informacje - szczególnie przed zakupem.

Nigdy nie uważałem firmy KingTony za producenta wysokiej klasy. W tej klasie producentów Proxxon i Yato jest zdecydowanie lepszy i droższy. Nie widziałem nigdy Proxxon-a za 240zł. Nawet 5-30 Nm kosztują jakieś 220-250 zł. Co do działania, to nie sądzę aby jakiś mechanik zwracał uwagę na ruszającą się tulejkę pokrętła, jeżeli będzie miał klucz za połowę ceny i działający prawidłowo.

A gdyby wszyscy zgodnie orzekli: "te klucze już tak mają, przywyknij", to też uważałbyś ten temat za bezsensowny?

Wątek faktycznie na miejscu. "Zawracanie gitary" nie potrzebne z mojej strony. Po prostu byłem przekonany, że walory użytkowo wizualne są na trzecim planie po cenie i wytrzymałości.

Edytowane przez Zolgreen

proponuje porownac tem klucz z innym tej firmy , mozesz poszukac na allegro i pokazac filmik sprzedawcy czy klucz tak dziala.

mimo wszystko uwazam klucz jest na 90% uszkodzony.

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

• Administrator
Po pierwsze primo, drodzy mechanicy motocyklowi, oprócz Dominika Szymańskiego żaden z Was nie używa klucza dynamometrycznego KT, że nie wspomnę o konkretnym, nie produkowanym już typie z jakim mamy tu do czynienia. Nie macie więc materiału porównawczego, który ja miałem w momencie zakupu. Wszystkie klucze KingTony z tej serii, miały dokładnie tak samo pracujące pokrętło.

Owszem, w chwili obecnej nie używam kluczy dynamometrycznych KingTona, a gdy używałem, były to inne modele. Niemniej z tak ciężką pracą naciągu spotykam się pierwszy raz i - co tu dużo mówić - też bym takiego klucza nie chciał. Nawet za połowę ceny. CBRedzio - widać że pozostaje ekspertyza niezależnego profesjonalisty - najlepiej dystrybutora KT.

Nigdy nie uważałem firmy KingTony za producenta wysokiej klasy. W tej klasie producentów Proxxon i Yato jest zdecydowanie lepszy i droższy

Z całym szacunkiem, ale to moim zdaniem jest nieparwda. KT robi o wiele lepsze i precyzyjniejsze narzędzia niż YATO (marka TOYA) czy Proxxon (marka dobram ale mimo wszystko marketowa). KingTony to typowo warsztatowe narzędzia, w większości niezniszczalne. Akurat tego mam sporo w warsztacie i w niczym nie ustępują takim sprawdzonym markom jak Hazet, Matador czy Stahlwille...

pzdr

wrzuce swoje dwa słowa-mam 2 klucze dynamometrczyne firmy tengtools (czyli srednia pólka). Maja taki sam mechanizm naciągu jak ten KT- z tym że u mnie wszystko jest ładnie spasowane, żadnego luzu itp. Jutro zrobie zdjecia i porównacie sobie :icon_mrgreen:. Pozdrawiam

Kiki napisz też ile kosztowały te klucze.

Dominik Szymański

Niemniej z tak ciężką pracą naciągu spotykam się pierwszy raz i - co tu dużo mówić - też bym takiego klucza nie chciał. Nawet za połowę ceny.

Z jak ciężką pracą naciągu sie spotkałeś? Czy miałeś już ten klucz w ręku? Bo na filmie CBRedzio brakuje mi po pierwsze widoku całego klucza (jak jest trzymany) oraz czy blokada jest zwolniona (potrafi się zablokować podczas dokręcania).

Niestety Dominik, nie dla wszystkich pozostaje bez różnicy wydatek 400-450 zł, a 200-240 zł. Dla mnie to duża różnica. Dla CBRedzio najwyraźniej też.

Zajc

Zaraz zaraz-czy uwazasz drozsza wersje narzedzi Toya za produkt wyzszej klasy od King Tony???

Zapraszam Ciebie i wszystkich miłośników KingTony na stronę dotyczącą gwarancji na narzędzia firmy KingTony. Dlaczego wszystkie klucze dynamometryczne Proxxon mają gwarancję 2 lata?

CBRedzio, dlaczego nie wyślesz tego klucza na ekspertyzę do importera KingTony do Komorników? jeśli oni uznają, że tak ma być, to nie pozostanie ci nic innego jak pogodzić się z tym faktem, jeśli stwierdzą że jest uszkodzony to wymienią ci na nowy, albo wystawią ekspertyzę.

www.kingtony.com.pl tam znajdziesz wszelkie dane adresowe

Kiki napisz też ile kosztowały te klucze.

co do cen to nie powiem dokładnie-bo jeden (ten o wiekszej sile kupiłem chyba ze 3 lata temu, a ten mniejszy jakies 2 lata temu). Oba kupione na allegro i tak razem to chyba okolo 500-600 zł dałem. Nie pamietam dokładnie. Po południu wstawie obiecane fotki. Pozdrawiam

Dopisane:

oto zdjecia moich kluczy

http://img151.imageshack.us/img151/6532/obraz001vr5.jpg

http://img120.imageshack.us/img120/3460/obraz004js2.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/8076/obraz005sx4.jpg

http://img178.imageshack.us/img178/8714/obraz006jv5.jpg

Edytowane przez kiki

Oto mój e-mail do KingTony Polska:

Witam!

Posiadam klucz dynamometryczny KingTony 28-210 Nm. Tuleja pokrętła do nastawu momentu obr. jest luźna, tzn. podczas obracania, oś symetrii tulei odchyla się względem osi symetrii klucza. Ponadto bardzo ciężko jest nastawić klucz na 210 Nm. Czy to normalne przy tych kluczach?

a oto odpowiedź:

Witam

Klucz działa poprawnie. Trudności w ustawianiu na 210Nm jest związane z samą sprężyną. W każdym kluczu tak jest, jest to normlany objaw.

Pozdrawiam

Xxxx Xxxxxx

Jeśli ktoś sobie życzy, to pełną korespondencję mogę przesłać na e-mail.

Edytowane przez Zolgreen

A co mieli odpisać? Tak, klucz jest rozwalony i z chęcią wymienimy na nowy? Wg mnie tak nie powinno być w tym kluczu. Ale z chęcią zobaczyłbym filmik porównawczy z innym egzemplarzem tego samego klucza

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

a ja sobie zadzwoniłem do KT i porozmawiałem z Panem Technikiem. o ile potwierdza, że w końcowych wartościach może ciężko się regulować żądane nastawy, o tyle sprawa "luźnej rączki" zdziwiła go bardzo i poprosił o przesłanie klucza do ekspertyzy. stwierdził, że minimalny luz jest dopuszczalny, ale nie taki jak występuje w opisywanym modelu.

Sorry za dłuższy brak odzwezu - prawa ręka w gipsie.

Dzisiaj wysłałem klucz do serwisu KingTony'ego po wcześniejszej rozmowie z obsługą. Z opisu działania gość wróży raczej uszkodzenie, ale zaznaczył, że on się akurat tym nie zajmuje i bez zajrzenia do klucza "ciężko powiedzieć". Dam znać, jak tylko odezwą się z jakimiś informacjami.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie!

pozdr

Michał, Wrocław

KTM EXC-R 530 Six-Days, Husaberg FS 650 Force

orzyl, no cóź, jesteś niedowiarkiem.

Odrobinkę się zawiodłem na braci motocyklowej. Owszem nie mam motorka w avatarze, ale mój brat jest motocyklistą od wielu lat. Ja jestem miłośnikiem Toyoty, ale razem robimy jego Afrykę. Nie sądziłem, że w tym wątku na kilkanaście motorków tylko jeden będzie obiektywy. Napisałem, że klucz jest nowy bo kupiłem go w sklepie zafoliowany fabrycznie, jednak dla większości jest to kłamstwo. No cóż, trudno.

Jeżeli ekspertyza wykaże uszkodzenie klucza, to mogę Wam obiecać film z eksterminacji pracowników sklepu w którym go kupiłem. Oczywiście przy użyciu tegoż właśnie klucza, bo na podstawie ekspertyzy potwierdzającej uszkodzenie klucza zwrócę CBRedzio wszelkie koszty i odbiorę uszkodzony klucz.

Czy próbowałem naciągnąć kolegę motocyklistę, na wybrakowany klucz? Raczej nie. Na zdjęciach z aukcji wyraźnie widać jak tuleja pokrętła jest odchylona względem osi klucza. Po prostu nie sądziłem, że to takie istotne, inaczej napisałbym o tym w aukcji. W korespondencji mejlowej odpowiedziałem na wiele pytań dotyczących gwarancji i samego klucza.

Według mnie to bardzo solidny klucz za naprawdę niską cenę. Owszem, TengTools-y pokazane przez Kiki są ładniejsze i wyglądają na lepiej spasowane, ale czy będą dokładniejsze po trzech latach od KT?