Skocz do zawartości

Honda CBR 1100 XX i wszystko co z nim związane

Rekomendowane odpowiedzi

Ale wyrywało w XX czy w innych motocyklach?? Miałem dłuższe całe z ALU w CBR F3 w słabszym miejscu i się nie wyrwało. Tak jak pisałem one mają chronić przy jakiś parkingówkach i niekontrolowanych glebach na postoju.

Jak znajdę chwilę to policze jaka potrzebna by była siła potrzebna do zgięcia crasha wraz z śrubą.

Tak jak pisałem one mają chronić przy jakiś parkingówkach i niekontrolowanych glebach na postoju.

A co zrobisz jak bedziesz mial kontrolowana glebe przy 120 km/h i crash pad zaczepi o spoine w jezdni,dziure,etc ?

Osobiscie aluminiowego nie zamontuje na moje moto,latwiej wymienic czy tez zreperowac plastik,niz naprawiac rame czy tez glowice.

Ale wyrywało w XX czy w innych motocyklach?? Miałem dłuższe całe z ALU w CBR F3 w słabszym miejscu i się nie wyrwało. Tak jak pisałem one mają chronić przy jakiś parkingówkach i niekontrolowanych glebach na postoju.

Jak znajdę chwilę to policze jaka potrzebna by była siła potrzebna do zgięcia crasha wraz z śrubą.

O wytrzymałości Crasha nie świadczy materiał z jakiego jest zrobiony tylko śruba jaka ją trzyma. Mój wynalazek sprawdził się w poprzednim motorze i tu mam nadzieje też się sprawdzi. Crashpad ma stoczenie na samym dole fi20 z otworem fi 10.5 mm. Przy glebie konkretnej tam powinno się zgiąć i pęknąć.

Tak dla przykładu - kolega na R1 zrobił sobie crashe z tworzywa (bardzo twardego i trochę dłuższe bo bawi się w stunt) i miał glebę przy około 100 km. Crash w ogóle prawię się nie starł tylko od razu zgiął i pękł przy samym mocowaniu a konstrukcja taka sama jak moja. Tak dla przykładu crashe oryginalne mają takie same wymiary (wykonane z tworzywa) i cała jego wytrzymałość opiera się śrubie.

Crashe łączone ALU-tworzywo i tak maja główną część z ALU i tylko końcówka z tworzywa. Główny trzpień jest taki sam jak u mnie więc różnią się tylko końcówką.

P.S. Mam nadzieje że nigdy nie będę miał okazji kłaść motoru przy 120 km. A jeśli to na pewno sprawię sobie kolejne moto bo na takim juz bym niechciał śmigać bo jak by nie było taki szlif musi narobić szkód.

Pozdrawiam

Edytowane przez marcincbr600

Ciekawe czemu tak.Ja nie raz odkrecalem pozadnie manetke przy wyprzedzaniu w roznych sytuacjach i nigdy tak nie mialem.Moze to z powodu podmuchu powietrza do wiekszego pojazdu?Ale jak sobie przypomne to nawet czujac podmuch przy wyprzedzaniu moto nigdy mi nawet nie wskazal ze shimma moze byc.Moze cos z zawieszeniem masz nie tak?XX uchodzi za sprzeta ktory w shimme nie wpada,ale wszystko jest mozliwe.

Oto zdjęcia zamieszczam i mojego sprzęta. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90ceaee285aba8c9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bca7a6a1a298c7ef.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82574f0797b7705f.html Ta shimma to może przez podmuch wiatru w ten piątek nieżle wiało.

Hej!

Calkiem mozliwe,ze to wiater.Chcesz byc spokojny to sprawdz lozyska na glowce i w kole.Ja kiedys lecialem po osiedlu i w miescu gdzie byl przelot miedzy blokami zlapalem podmuch,wrazenie takie jak cos by mi przednie kolo podcielo.Prawie kraweznikem sie skonczlo.Ale shimmy itp nie bylo.

Masz dwa XX?Czy przerabiales?Ten w skorach fajny,podoba mi sie:)

Ładnie zrobiony sprzęcik, a moto nie miał żadnego szlifa ani dzwona(bo widze że brakuje Ci plastiku od dołu wlotów powietrza-na jednym zdjęciu,no i to chyba są 2 różne motory) ? Bo szimma w XX raczej nie występuje jak jest wszystko ok. Długo masz już ten moto, czy dopiero kupiłeś?

Koledzy zbliża się termin wymiany opon w moim Blackbirdzie i chciałbym poznać wasze zdanie. Na jakich oponkach wam się najlepiej pomyka, oczywiście po drogach publicznych, a nie po torze. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.